“We have seen that the environmental problems caused by biofuels and also the social problems are bigger than we thought they were. So we have to move very carefully,” Mr Dimas told the BBC.
Stavros Dimas EU-commissaris voor het milieu -eigenlijk uw échte milieuminister- spreekt in een interview met de BBC over “rethinking the guidelines” aangaande biobrandstoffen. In 2020 moet 10% van de brandstof aan de pomp bestaan uit biobrandstof. Maar volgens Stavros is het beter deze target te missen dan grote schade aan te richten aan natuur en lokale gemeenschappen. Hij spreekt over duurzaamheidscriteria waaraan de door Europa geïmporteerde biomassa moet voldoen. Met de ontwikkeling van deze criteria loopt Nederland voorop, vorig jaar kwamen immers de Cramer-criteria voor de grootschalige import van biomassa al tot stand. Maar het is maar de vraag of ook mét criteria de uitbreiding van energielandbouw op een hongerige (over)volle planeet zo verstandig is?
Reacties (9)
…are bigger than we thought they were.
Bezint eer ge begint!
Je kunt op de achterkant van een sigarenkistje de consequentie(s) van biobrandstof berekenen. Het is een kwestie van WILLEN luisteren en leren. Blijkbaar kost dat in Europa wat meer moeite en tijd dan op de werkvloer (geen idee trouwens hoe het elders is).
Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
(dank voor die link naar het artikel van Rembrandt: had ik gemist).
Hulde aan Stavros Dimas, lijkt me heerlijk om met die man een kopje koffie te drinken.
Een kwestie van benoemen en kerncentrales bouwen.
Rembrandt, u lijkt me nou typisch een persoon die allang met Stavros Dimas een kopje koffie heeft gedronken. Wat zeg ik, iemand die iedere dinsdag even luncht met deze Europese commissaris!
Hayek wie gaat die kerncentrales financieren?
Verstandig van Dimas.
#5
Wat zou je denken van de Nederlandse pensioenfondsen?
Opmerkelijk nieuws in het daglicht van deze post.
Afgezien van alle politieke en economische discussie is het onverstandig om biomassa over grote afstanden te transporteren. Landen met grootschalige binding van CO2 en landen met productie van CO2 zijn verantwoordelijk voor het wereldwijde chaos in het klimaat. Lucht van verschillende samenstellingen laat zich nu eenmaal moeilijk mengen. Vreemd dat niemand hierover spreekt. Mede dankzij de steenkool uit Australie die in Nederland wordt verbrand, is het klimaat weer een beetje meer van slag. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de Maleisische palmolie. Tijd voor een gedegen studie.