Dit jaar veel vrijdagen de dertiende

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Nieuwjaarsdag viel dit jaar op een zondag, dus vandaag is het vrijdag de dertiende. Dit jaar hebben we ook in april en juli een vrijdag de dertiende (en een zondag de eerste). Per jaar is het maximaal drie keer vrijdag de dertiende. Mensen die in het ongeluk van deze dag geloven, kunnen hun borst dit jaar nat maken.

Onze kalender heeft een cyclus van 400 jaar. Maar daarbinnen vallen weer cycli van 28 jaar die onderbroken wordt als er een eeuwwisseling plaatsvindt die deelbaar is door 400. Dat komt niet zo vaak voor, dus voor het gemak ga ik hier uit van een cyclus van 28 jaar.

Als je de cyclus telt vanaf 2001 (het jaar 2000 onderbrak de vorige cyclus van 28 jaar omdat dit jaar deelbaar is door 400) tot 2028 lees je in de tabel hieronder af in welke maanden van welk jaar het vrijdag de dertiende is. Dit jaar is dat drie keer het geval. Toch tamelijk uniek, want dat is slechts vier keer per cyclus het geval.

Overigens is de kans dat de dertiende op een vrijdag valt het grootst. Er is slechts een klein verschil met de andere dagen, maar toch het grootst. In 400 jaar passeren 4800 maanden de revue, 4800 keer is er dus een ‘dertiende’ van een maand. De verdeling van de ‘dertienden’ over de dagen van de week is als volgt:

688 keer per 400 jaar valt de dertiende op een vrijdag. Voor vandaag: pas op voor de ladder van de glazenwasser!

Reacties (8)

#1 Yevgeny Podorkin

Knap staaltje onderzoeksjournalistiek Laura. Voorheen algemeen als volstrekt ridicuul afgedaan…dit zal ongekende aardverschuivingen in het nieuwe mediale landschap teweeg brengen ik zweer het. Ga zo door.

Fijn dat je je intieme obsessies met ons wou delen.

YP
ex- glazenwasser

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“Toch tamelijk uniek, want dat is slechts vier keer per cyclus het geval.”

Gemiddeld eens in de 7 jaar. Toch niet echt zo heel uniek dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vandyke

Ga nu niet mijn feestje bederver zure reaguurders. Vrijdag de 13e is mijn geluksdag. Helemaal gekombineerd met volle maan. Helaas komt een vrijdag de dertiende gemiddeld maar eens in de 7 maanden voor en gekombineerd met een volle maan maar eens in de 17 jaar.

Ook helaas vindt er nooit een trekking van een loterij plaats op vrijdag de dertiende en dat is dan ook de rede dat ik nooit een hoofdprijs heb gewonnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #3

Zuur? Welnéé, hoe kom je dáár nou weer bij Flip. Voor de 180- ste en tevens laatste keer: kijk, dat niemand me begreep dát wist ik wel al…maar doe dan alsòf. Hè. Alsof je op vrijdag de 13e een zaal tjokvol PVV- ers enige objectiviteit tracht in te wrijven met de laatste immigratiecijfers in de hand. Doe es normaal joh. Sjongejonge.

Nogmaals, ik zie die laatste tabel en en en (woorden hakkelen voor een keer eens op het toetsenbord) en een gelukszalige lege blik maakte mij soldaat ‘k zat minutenlang starend in de schier oneindige verte twerd opeens allemaal helder een soortement besef van het bestaan van pure nietszeggende schoonheid een allomvattende vredige rust waarin alles een plekje kreeg ik zag kortom De Schoonheid van het Niets ja dat was het als het ware.

Noem dat maar niks.

Dus zo gek dat je nooit wat wint in een loterij is het niet…

#4 Peter

Verrek, de 13e vandaag. Snap ik nou waarom alles misgaat. Hoewel, er gaat elke dag wel wat mis. Maar vandaag exeptioneel veel. Ik kon. bijvoorbeeld, maar niet onthouden welke dag het vandaag was.

Dat ligt niet aan de dag, maar aan mij, zult u zeggen. Bij u ging namelijk alles goed. Da’s fijn. Samen met het nieuws hierboven wordt ik gevoed met optimisme. Bij velen gaat het goed op vrijdag de 13e en de 13e valt slechts voor 14,33% op een vrijdag. De overige 13en, 85,67% vallen op andere dagen.
En zo’n weetje kun je afdoen als non-Sargassoale content, maar ik haal opgelucht adem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 MrOoijer

Ik wachtte even tot zaterdag de 14e. Je weet maar nooit.

Wiskundigen weten dit natuurlijk al lang. Het behoort tot onze folklore. Wij zijn absoluut gek op dit soort weetjes, en het staat natuurlijk ook in de weetjesencyclopedie van Wolfram:

http://scienceworld.wolfram.com/astronomy/FridaytheThirteenth.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Stelletje bijgelovigen zijn die wiskundigen dan, dat ze zich hiermee bezighouden. Ik zou bijvoorbeeld liever willen weten welke combinatie uit de week- en maandcyclus het zeldzaamste is (welke 31e zal het worden?). Al was het maar omdat ik van #3 niet eens mag constateren dat een jaartype dat drie jaar geleden voorkwam, dit jaar weer en over drie jaar nog eens, toch niet zo heel erg uniek is.

#5.2 MrOoijer - Reactie op #5.1

Het was eerder een poging van wiskundigen te laten zien dat bijgeloof wat vreemd is, maar ik kan zien dat je geen wiskundige bent.

Anders had je ’t zelf even uitgerekend. De kalender heeft een cyclus van 400 jaar. Dat zijn 4800 maanden waarvan er 2800 een 31ste hebben.

Er zijn 14 verschillende kalenders (schrikkeljaar of niet, begindag Zo, Ma etc). Die komen in die 400 jaar als volgt voor:

R, Sun 43
R, Mon 42
R, Tue 44
R, Wed 42
R, Thu 44
R, Fri 42
R, Sat 43

L, Sun 15
L, Mon 14
L, Tue 14
L, Wed 15
L, Thu 13
L, Fri 16
L, Sat 13

Nu hoef je alleen nog maar de kalenders van 2011 en 2012 te pakken en te tellen hoe vaak de 31e op een bepaalde dag valt. 2011 is geen schrikkeljaar, begint op Za en het patroon is (1,2,1,1,1,0,1). 2012 is wel een schrikkeljaar, begint op Zo en het patroon is (0,1,2,1,1,1,1). Vul dat in bovenstaande tabel in (elk jaar verschuift het patroon een dag) en klaar is kees. Optellen maar. (401,398,402,397,403,398,401). Woensdag komt het minst voor en donderdag het meest. Maar het scheelt maar een heel klein beetje.

Volgend sommetje: vrijdag 29 februari is natuurlijk een zeldzame dag. Op welke dag of dagen komt die het minst vaak voor?