In het kader van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos, waar multinationals jaarlijks achter gesloten deuren de koers van de wereld doornemen, werden door twee Zwitserse maatschappelijke organisaties de ‘Public Eye Awards 2006’ uitgereikt. Dit zijn ‘prijzen’ voor sociaal en milieu-onvriendelijk gedrag. De ongelukkigen dit jaar zijn:
Chevron: voor het al dertig jaar vervuilen van het tropisch bos in Noord-Ecuador. Disney: voor de slechte arbeidsomstandigheden in hun Chinese fabrieken. Citibank: voor het faciliteren van belastingontduiking via geheime Zwitserse bankrekeningen. (bron: OneWorld)
Sargasso krijgt cheques van de Citibank voor de opbrengsten van de Google Ads… Sinds het nieuws dat Google Inc. actief gaat meewerken aan censuur in China voelt dit niet zo lekker meer, dubbelop nu.
Reacties (7)
Dat verhaal met google zit me wel behoorlijk dwars.
Zag gisteren op CNN iemand daar een heel goede illustratie van geven. Hij typte “falun gong” in op een “normale” google pagina en kreeg 400.000 hits. Toen op de chinese variant, nog maar 10.000 hits. En dan alleen maar verwijzingen naar pro-overheid nieuwsberichten.
:(
Gekke definitie van “Evil” hebben die jongens van google.
Misschien zijn for profit bedrijven toch niet zo compatible met onafhankelijkheid dan zij dachten.
http://www.google.com/corporate/tenthings.html : “6. You can make money without doing evil.”
internet ethiek en vrije keuzes bij grote zoekmachines “was” zoooo 2005
En dan heeft disney ook nog eens Pixar overgenomen waarvan Steve Jobs nu de grootste aandeelhouder is, zelfs de geliefde Ipod blijkt niet langer clean.
Heb nog een iMac in de aanbieding. Gaat die me nu ook minder opleveren?
wat een treurnis, wat hebben we toch een slechte indruk van elkaar. Iedereen is een sujet, onbetrouwbaar tot in het merg en er is niemand die arm wil zijn maar velen het juist daarom wel worden.
Bezitloosheid (maar vooral boven de zwaartekracht, het lompe belang ervan uitstijgen, onthechting betrachten) is een spirituele en zwaar onderschatte rijkdom. Waarom moet het 70- 80 jaar duren om vlak voor de dood te ontdekken dat het leven niet in handel, koop en wederkoop, alleen maar getallen zit, dat je best aardig en gastvrij mag zijn voor een ander, dat driedubbele winsten geboekt in 3 nano seconden de geest niet uitklaart en je er minder gezellig van klaarkomt ?
*zucht.
noves muzieklijstje wordt desondanks gemist