Dik en volgevreten – Quote du Jour

Ik hou van Frankrijk. Ik hou van de geniale keuken en de wijnen. Ik hou van de zangerige taal. Ik hou van de genadeloosheid van Voltaire’s Candide, Celine en Houellebecq. Ik hou van de beeldpoëzie van Jean-Pierre Jeunet. Ik heb bewondering voor het plein in het Bourgondische Beaune waar alle parasols vrij van reclameteksten worden gehouden. De hautaine ober die pas menselijke trekjes jegens toeristen begint te vertonen als ze wat probeerseltjes in het Frans brabbelen, neem ik op de koop toe. Maar du moment dat de hardnekkige Franse trots in een staatsman als Chirac neerdaalt, doemen de grenzen van deze liefde op. Zijn uitspraak over “dikke, volgevreten landen die niet bereid zijn iets te doen voor arme landen”, komend vanuit een land dat zijn protectionistische landbouwsubsidies wil beschermen, doet realiseren dat het slechts de liefde is voor een buitenland. Een vakantieliefde. Is een vraag over de geldverdeling direct aanleiding om je partners binnen het grootse EU-project te schofferen? Dat biedt weinig hoop. De Nederlandse regering stelt zich goed op. Jammer dat we geen ja hebben gezegd tegen de Grondwet. Dan hadden we de Fransen pas echt een toontje lager kunnen laten zingen.

 1. 1

  Neeneenee, dat zie je verkeerd, dat is terecht, dat Frankrijk dat roept. En Duitsland mag het ook roepen, en Engeland ook, want het wordt hoog tijd dat wij weer de benen binnenboord het Anglofrancogermaanse Reich gooien.

 2. 2

  Het Westen heeft zich de laatste 50 jaar schaamteloos volgeconsumeerd met goedkope slaven en goedkope grondstoffen vanuit andere continenten.
  Chirac moet inderdaad vanaf zekere hoogte z’n muil houden, maar dat wij het dikke pruilende verwende rotjochie zijn wat z’n speelgoed af gaat gepakt worden -zoveel is duidelijk, wenselijk haast.

 3. 8

  Chirac is ook mijn vriend niet, maar dit verdient hij niet. Ik zie het zo: Europese Unie-stap 1 was alle landen meekrijgen voor een EU grondwet. Stap 2 zou dan volgen: inpassing in economische EU-structuur van de nieuwe leden met oog voor hun kerntaken in landbouw en economie. Daar hoort ook hervorming van de financien bij en uitbreiding van de structuurfondsen. De financiele eigen bijdrage wordt nu echter na het Nee tegen de grondwet prematuur en halsoverkop in het debat gegooid. Onder andere uit opportunisme (NL) en pesterijbehoefte (UK tegen FR).

 4. 9

  Goddamnit, laat die fakking bijdrage dan op 190 euro! Maar laat die kutfransen en moffen HUN deel betalen!! ALS het dan al perse moet. Ik ben meer voor simpele regelgeving en bedrijven het geld zelf laten investeren, maar blijkbaar hebben we liever de equivalenten van 5000 Almererulez.nlen verspreid door het hele voormalig oostblok. Want bedrijven zijn het betongeworden Kwaaaad natuurlijk!! Stom, vergeten.

 5. 10

  Hoe sterk ik ook gekant ben tegen de euroepse landbouwsubsidies denk ik toch wel dat ik meega in de redenering van Mescaline. Bovendien moest ik wel grinniken toen ik hoorde dat ‘we’ werden uitgemaakt voor “dik volgevroten land”. Want ondanks dat de fransen net zo dik en volgevroeten zijn als wij is het gewoon waar. Het gaat hier om een paar honderd miljoen…, uiteraard moet het tzt wel wat evenrediger verdeeld worden, maar we vreten er echt niet minder om hoor…

 6. 11

  Ech, dit gaat toch niet om het geld. Als een half miljoen imbecielen verdrinken omdat ze in leemhutjes langs een tropisch strand wonen is Nederland de eerste die honderden miljoenen in hun schoot gooit, voor wat voor verknipte redenen dan ook.
  Een beetje psychologisch inzicht zou Chirac sieren, voor een zogenaamd europees groot leider. Want het soort mensen die massaal “nee” tegen europa en/of haar grondwet hebben gestemd zul je ECHT de schoonheid van Europese samenwerking laten zien door ze dik en volgevroten egoistische geldgraaiers te noemen omdat we even niet het meest willen betalen aan dat bombast van subsidieverspilling en bureaucratievergeiling.

 7. 14

  Ik denk dat Steeph’s eerdere bijdrage in dit kader een goede kanttekening is. De conclusie van de Nederlandse politiek is dat de Nee stem simpel en botweg een kwestie van geld is, maar Steeph’s stem die dat van het geweten van de Nederlander is inzake de Europese grondwet, spreekt boekdelen.

  Ik ben het overigens wel met Chirac eens, hoewel de analyse dat het een hypocriete conclusie uit de mond van een Fransman wel waar is. De Franse solidariteit houdt ook bij de landsgrenzen op, het Franse nee was evenhard tegen de Roemeense en Poolse arbeider gericht als tegen de Chinese of tegen dat van het Groot Kapitaal.

  De politiek maakt van de Nee stem een karikatuur, en daarmee toont ze weer aan dat ze het toch niet begrepen heeft.

 8. 16

  Al eerder in de Volkskrant: de bijdrage bestaat uit de douanegelden, een gedeelte van de BTW en een gedeelte afhankelijk van het bruto nationaal inkomen (bni). Juist de bni, en in mindere mate de BTW zorgt ervoor dat wij de laatste jaren fors meer zijn gaan betalen, zelfs van ontvanger betaler geworden zijn. Het is ons gewoon te goed gegaan. Ook UK is netto betaler overigens.

  Dat wat wij uit Brussel krijgen voornamelijk landbouwsubsidies is, had ik natuurlijk kunnen vermoeden maar me nog niet gerealiseerd. Wel leuk in het licht van de discussie waarin nederland roept dat UK wat minder korting zou moeten krijgen en Blair zegt dat Frankrijk wat minder voor de landbouw zou moten vangen. We schieten in onze eigen voet.

 9. 17

  Ja maar ALO je weet toch dat het in Nederland anno 2005 niet om de feiten gaat maar juist om het gevoel ?! En Europa voelt gewoon niet goed bij de burger en zoiets moet je als politicus bloedserieus nemen, ook al is de burger volgende week weer met iets totaal anders bezig (marokkanen, voetbal, Sylvie Meis of barbequepakketten..).