Denemarken zet anti-immigrantenpartij buiten spel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

foto: Jos van Dijk Denemarken heeft een nieuwe regering.  Een centrum-linkse regering van sociaal-democraten, sociaal-liberalen en linkse socialisten vervangt een rechts minderheidskabinet dat afhankelijk was van de steun van de Deense PVV, de Deense Volkspartij. Deze partij leed bij de verkiezingen in september voor het eerst sinds jaren verlies.  Het linkse blok haalde de meeste stemmen.  Lijsttrekker Helle Thorning-Schmidt (sociaal-democraten) is nu premier, de eerste vrouwelijke regeringsleider in Denemarken.

Veel maatregelen die onder druk van de Volkspartij de afgelopen jaren zijn genomen om de immigratie terug te draaien en het de immigranten zo lastig mogelijk te maken worden nu teruggedraaid. Een van de eerste maatregelen is het weer afschaffen van de grenscontroles die de vorige regering nog niet zo lang geleden had ingesteld. Dat verlost omringende Europese landen van een pijnpunt. De controles leken strijdig met het Verdrag van Schengen.

De nieuwe Deense regering wil ook het migratiebeleid versoepelen. En een zichtbaar teken dat er in Denemarken een andere wind waait is de benoeming van een immigrant tot minister. De in India geboren Manu Sareen wordt minister voor Kerkzaken, Gelijkheid en Scandinavische Samenwerking.

De deelname van de SF, de linkse socialisten, een partij die verwant is aan GroenLinks en aspirant-lid is van de Europese Groene Partij, zorgt ook voor een ambitieus groen programma van de nieuwe regering.  In 2020 moet de helft van de energie door de wind geleverd worden en de CO2 uitstoot moet tegen die tijd met 40% verminderd zijn. Het gebruik van de ringweg rond Kopenhagen wordt op drukke tijden belast. Het openbaar vervoer wordt goedkoper.

Voor de Nederlandse politieke verhoudingen is de Deense omwenteling interessant. Een jaar geleden was de gedoogconstructie van Denemarken een wenkend perspectief voor de PVV. Invloed uitoefenen zonder verantwoordelijkheid te dragen. De Deense vrienden van Wilders staan nu buiten spel.  De nieuwe linkse regering heeft echter ook een gedoogpartij, de Eenheidslijst (een combinatie van linkse socialisten en voormalige communisten, zeg maar iets in de buurt van de Nederlandse SP). Deze Eenheidslijst zal de regering bij bepaalde besluiten nodig hebben omdat het rechtse blok in z’n geheel groter is dan de drie partijen in de regeringscoalitie. Biedt Denemarken nu perspectief voor links Nederland?

De kans dat Nederland Denemarken opnieuw gaat volgen lijkt op dit moment niet zo groot. Maar bij de Denen is het ook snel gegaan. Kritiek op het economische beleid was de belangrijkste factor in de omslag.  Op dat punt kan links in Nederland toch wel een alternatief bieden, lijkt me. De grote vraag is of de Nederlandse oppositiepartijen van sociaal-liberalen tot links-socialisten de moed hebben om de kiezers met een gezamenlijk blok echt perspectief te geven op een andere politiek.

Reacties (11)

#1 AvV

Is dat nog wel realistisch om te stellen dat 50 % procent van de behoefte met windenergie geleverd moet worden? Ze zitten nu al boven een gemiddelde van 20%.

Denemarken heeft theoretisch al meer dan 100 % procent van de energiebehoefte met windmolens geïnstalleerd. Zweden is lachende derde indien de huidige energie opbrengst nu daadwerkelijk geleverd wordt.
Nog meer windmolens plaatsen betekent bedrijfskundig, eigenlijk investeren in Zweden.

  • Volgende discussie
#2 TDF

Het blijft zo lijkt het het eeuwige verhaal over wie tegen immigratie is is een godwin waard en wie voor is krijgt een engelenbeurt.

Geen ruimte voor nuance.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 JSK - Reactie op #2

Deense Volkspartij is niet alleen tegen immigratie maar tegen immigranten (lees: niet-blanken). Subtiel verschil.

#3 Cali

Daar gaat de hoge credit rating van Denemarken….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“minister voor Kerkzaken, Gelijkheid en Scandinavische Samenwerking.”

Dat klinkt toch wel verdacht veel naar een minister van grote steden- of jeugdbeleid. Je weet wel, zo’n ministerspost waar ze in Afghanistan een vrouw op neer zouden zetten (omdat het moet van de Amerikanen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Teuvenaar - Reactie op #4

Denemarken heeft niet minder dan 23 (!) ministers…dus dan krijg je dit soort posten.

#4.2 Bismarck - Reactie op #4.1

Ook dat is typisch voor een situatie waar je symbolische postjes moet uitdelen. Afghanistan heeft er 25 (waaronder 1 vrouw: minister van martelaren en gehandicapten) en Irak 26 (en dan tel ik de ministers die tijdelijk meerdere ministerposten bezetten maar één keer mee, de premier is bv. ook voorlopig minister van binnenlandse zaken, van defensie en van nationale veiligheid, lekker foute combi trouwens).

#5 Bismarck

Verder wel jammer dat blijkbaar de gedooggeest uit de fles is. Nu rechts in Denemarken het voorbeeld gegeven heeft, zijn de plaatselijke socialisten ineens om. Lekker een beetje geen regeringsverantwoordelijkheid nemen en een minderheidsregering laten zwemmen om er af en toe tegenaan te pissen. Het is te hopen dat de SP in Nederland niet het voorbeeld van de PVV volgt en minderheidsregeringen de gewoonte worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Anoniem

Hoe groot is de kans dat PvdA+GL+D66+SP een meerderheid haalt in Nederland? Zelfs met die twee zeteltjes van de PvdDieren erbij? Ik zie het niet gebeuren, daar is Nederland te rechts voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 JSK - Reactie op #6

In de jaren ’90 hadden we volgens mij een virtuele meerderheid voor “links”. Probleem is dat D66 eigen niet (zo) links is.

  • Volgende reactie op #6
#6.2 Stickmeister - Reactie op #6

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Misschien gaan nieuwkomers in de politiek nog een rol spelen (bv piratenpartij).
Uitbreiding crisis.

Meer bezuinigingen.

Och, dus waarschijnlijk zal NL eerder wél een keer een progressieve coalitie krijgen.

  • Vorige reactie op #6