Hoe een peiling van RTL eigenlijk bewijst dat de acties van XR werken, ondanks dat het publiek massaal tegen is.
Een te verwachten, maar toch interessante peiling bij RTL: 80% keurt de A12-acties van Extinction Rebellion af. En dat zien we vaker. Of je nu een gewone protestmars organiseert, bij een intocht gaat demonstreren tegen Zwarte Piet, jezelf zonder schade toe te brengen aan een schilderij plakt of een snelweg blokkeert, grote kans dat ‘de gemiddelde Nederlander’ je actie afkeurt. Peiling na peiling laat zien dat mensen het dan misschien wel eens zeggen te zijn met je doel, maar dat ze weinig op hebben met je methode. Wat de methode dan wel zou moeten zijn blijft meestal onbekend. Nou ja, je mag op een veldje gaan staan, zolang men maar geen last van je heeft. Het is treurig, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan rust, ook al houdt die rust onrecht in stand. Vooral als ze zelf niet door dat onrecht worden geraakt.
Vaak wordt gezegd dat je met je protest de oplossing zelfs verder uit beeld brengt. De mensen hebben zo’n hekel aan wat je doet dat ze tegen maatregelen om het klimaat te redden worden. Of tegen mensenrechten. Hoe dat perverse mechanisme precies werkt weet ik niet, maar niet de minsten claimen het. Michael Mann, de persoon die klimaatverandering met zijn onderzoek op de kaart zette, deed een studie en concludeerde dat jezelf vastplakken aan een schilderij het draagvlak voor klimaatmaatregelen vermindert. Maar zulke conclusies zijn kortzichtig: Mann had hetzelfde onderzoekje kunnen doen in de jaren 60 in de VS en tot een gelijksoortig oordeel kunnen komen: bijna twee derde van de mensen keurde Martin Luther King en zijn de methodes af. Hij had dus beter kunnen stoppen met zijn marsen. Kick Out Zwarte Piet? Kom op zeg, niet protesteren waar kinderen bij zijn! Dat keurt de meerderheid van Nederland af. Het brengt je alleen maar verder weg van je doel.
Gek, tegenwoordig lijken we anders te kijken naar die laatste twee bewegingen en hun demonstraties, alsof er tóch iets veranderd is in de publieke opinie, ondanks dat de methodes werden afgekeurd. Over King hoeven we het denk ik niet te hebben, en KOZP kreeg in een paar jaar tijd voor elkaar waar anderen al decennia mee bezig waren. Met demonstraties die schuurden. Veel mensen zijn het misschien nog steeds oneens met de methode, maar steun waar de beweging voor staat is enorm toegenomen.
En juist dat maakt de in de opening genoemde opiniepeiling interessant. Want er wordt nog iets gvraagd, namelijk of de overheid moet stoppen met fossiele subsidies. En daarmee is 70% van de respondenten het eens. Vreemd. Dus een heel groot deel van de mensen is het niet eens met de actiemethodes, maar een bijna even groot deel is het toch eens met de eis van de groep: het stoppen van fossiele subsidies. RTL behandelt het als twee los van elkaar staande fenomenen, maar dat zijn het natuurlijk niet. Want hadden die mensen die het eens zijn met de eis maar niet met de methode ooit gehoord van ‘fossiele subsidies’ zonder dat de mensen van XR zich aan die snelweg hadden geplakt? Natuurlijk niet. En zo ja, hadden ze zich er dan een sterke mening over gevormd? Ook onwaarschijnlijk.
En dat is wat je bereikt met schurende acties, met ontregeling. Brede aandacht voor je probleem, zodat mensen er over na gaan denken. En dat keer op keer, want niet iedereen laat zich de eerste keer overtuigen. Of de tweede of derde keer. Maar dat ze elke keer geconfronteerd worden met het probleem is al winst. En daarbij blijkt dat mensen het niet leuk hoeven te vinden wat je doet om tóch van gedachten te veranderen. Misschien hebben ze zelfs daarna nog een hekel aan je. Who cares.
Dus blokkeer die weg, plak je aan dat schilderij. Doe dat keer op keer, want het werkt. Demonstreren doe je niet alleen voor vandaag, maar vooral ook voor morgen. En morgen kan wel wat hulp gebruiken.
Reacties (26)
Spijker op z’n kop. Mensen beginnen altijd eerst heel hard nee-nee-nee te roepen en sodemieter op, maar er blijft toch wat hangen, ze kijken de volgende keer wel beter uit of ze gaan een beetje nadenken als ze weer thuis zijn.
‘Peilingen zijn palingen.’
En wat wil je daar in deze context nou precies mee zeggen?
https://anderetijden.nl/aflevering/448/Truman-versus-Dewey
Ja, maar mijn vraag blijft staan. Wat bedoel je hiermee?
En los van de vraag of deze acties nu wel of niet werken, weten we in elk geval wat er onvoldoende heeft gewerkt: alles wat er de afgelopen 30, 40 jaar is gebeurd. Van wetenschappelijke publicaties tot dringende oproepen in opiniestukken tot Greenpeace-acties, we zijn er niet zo gek veel mee opgeschoten. Afgezien van wat laaghangend fruit dat er is geplukt. Die constatering zou reden genoeg moeten zijn om niet te makkelijk te oordelen over degenen die het nu op een andere manier proberen.
Mensen worden er gewoon niet graag op gewezen dat ze misschien iets verkeerd doen, ook niet als de wijzer valide standpunten heeft. Het kost tijd om dat in te zien, voor de één langer dan de ander. Die tijd krijg je alleen als je de punten voortdurend onder de aandacht weet te brengen. Die aandacht krijg je niet (lang genoeg) als je een keer braaf op het malieveld in het aangewezen vakje gaat staan.
Ik ben benieuwd wat mensen zouden zeggen over de manier waarop de fossiele “subsidies” aangepakt moeten worden.
A) Het tarief van kleinverbruikers verlagen tot het niveau van grootverbruikers, waardoor energie en basisbehoeften goedkoper worden, of
B) Het tarief van grootverbruikers verhogen tot het niveau van kleinverbruikers, waardoor alles duurder wordt.
Op beide manieren verdwijnen de fossiele “subsidies”.
B) grootverbruikers kunnen misschien ook eens wat minder winst pakken. Het aandeelhouderskapitalisme is niet belangrijker dan de normale Nederlander. Laten we daar eens paal en perk aan stellen. En nee, het is geen natuurkracht. Het is een keuze.
Wat schattig, jij denkt dat bedrijven dat niet linea recta door berekenen of nog erger, gewoon vertrekken naar een land waar ze wel goedkoop energie kunnen krijgen.
Nederland is GEEN eiland.
Ah, je denkt dat ik naïef ben. Nou nee, ik denk alleen dat we wat we verloren hebben sinds de jaren 80 moeten terugpakken. En niet alleen als Nederland, maar op grotere schaal. We doen alsof dit een wetmatigheid is, maar we hebben het – internationaal – zelf gecreëerd, en pas vrij recent. Dat kan en moet anders. Anders gaan we de klimaatdoelen echt nooit halen.
En jij zit blijkbaar flink vastgeroest in het fatalistische denkbeeld dat dit allemaal een soort van natuurkracht is.
Leuk voor je, totdat je hoort dat Canada industrie weglokt uit europa met een stroomprijs van 3 cent per kilowatt.
Ook hier geld, zelfs Europa is geen eiland en bedrijven vertrekken gewoon hoor.
Dat blijkt nog best mee te vallen.
Dat valt dus niet mee, in Duitsland zijn de buitenlandse investeringen gedaald van 34 miljard in het eerste half jaar van 2022 naar 3.5 miljard in het eerste half jaar van 2023 en ik geef je een hint, als de economie van Duitsland daalt, dan daalt die van ons dus ook en energie in Duitsland is voor de industrie goedkoper dan in Nederland.
https://www.reuters.com/markets/europe/foreign-direct-investment-germany-dives-35-bln-euros-h1-2023-09-12/
Komt dat doordat Duitsland in 2022 ineens een heel stringent klimaatbeleid is gaan voeren? Want daar hebben we het hier immers over.
(Antwoord op mijn retorische vraag: nee. Het tegendeel is nog eerder het geval. Duitsland was lange tijd een van de koplopers in Europa, maar de laatste tijd lijkt er meer verdeeldheid te zijn. Zou onzekerheid over wat er daar gaat gebeuren misschien een groter probleem is dan klimaatmaatregelen op zich?)
Dalende buitenlandse investeringen zijn iets anders dan vertrekkende bedrijven. Dus noem de bedrijven die vertrokken zijn door Duits klimaatbeleid. Ik ken er maar één, die bouwt nieuwe kolencentrales. Schijnt niet zo’n goede markt meer voor te zijn in Duitsland.
O.A. Duravit (je weet wel van die urinoirs en WC’s) gaat naar Canada
https://www.euractiv.com/section/politics/news/german-economy-at-risk-as-companies-plan-to-leave-country/
Dat er bedrijvenbelangenclubs bestaan die heel hard lobbyen voor de verzorgingsstaat voor bedrijven (en hun aandeelhouders) is niks nieuws. Het punt van #5.5 was nu net dat er niet zoveel redenen zijn om te zwichten voor dat soort druk. (Met wat meer gevoel voor drama zou je ook kunnen zeggen dat je niet moet toegeven aan die pogingen tot chantage).
FRANKFURT – BASF said costs at its European sites must be cut to a “permanently” smaller size because of a triple burden of sluggish growth, high energy costs and over-regulation, with the German industrial giant’s boss throwing his weight behind a planned expansion in China.
https://www.euronews.com/next/2022/10/26/basf-results
En hier nog een stel
https://www.business-leaders.net/deindustrialisierung-in-deutschland-angriff-auf-die-substanz-der-deutschen-industrie/
Je kan ook een heel andere conclusie trekken uit het (dreigende) vertrek van bedrijven: jarenlang pamperen van bedrijven met fiscale kortingen om de energiekosten te verlagen heeft weinig effect gehad. (niet op energiegebruik, niet op CO2 uitstoot en niet op concurrentievermogen) De fiscale kortingen bieden namelijk geen enkele bescherming tegen stijgende prijzen t.g.v. de handelsmaatregelen tegen Rusland. Met de stijgende energieprijzen zijn ze de eerste om te vertrekken. Wellicht was het een stuk zinvoller geweest als het geld van de fiscale kortingen was ingezet in gerichte ondersteuning om het energiegebruik en de CO2 uitstoot te verminderen (zoals de VS doet met de IRA). En BASF naar China, nu maar hopen dat het sluimerende conflict tussen China en de VS/EU niet tot wasdom komt. En voor BASF dat de export vanuit China niet door CBAM heffingen getroffen wordt.
Mooie voorbeelden van de verzorgingsstaat voor bedrijven waar ik het over had in #5.10. Als het eens een jaartje of wat niet lukt om genoeg miljarden uit te keren aan aandeelhouders moet de overheid meteen te hulp schieten. Ondernemersrisico of investeerdersrisico bestaat blijkbaar niet meer voor zulke bedrijven. Of een markt waarin bedrijven die zichzelf niet kunnen redden verdwijnen.
Dus zijn het veel bedrijven die vertrekken?
In ieder geval een stuk meer dan één.
Gaan ze weg door klimaatbeleid?
Ja , mede door klimaatbeleid, hoge energiekosten en angst voor blackouts.
De wetenschap dat grootverbruikers er lekker tegen lage tarieven op los kunnen stoken, terwijl wij wel flink moeten betalen voor onze energie, lijkt me in elk geval niet gunstig voor het draagvlak voor klimaatmaatregelen. Dus misschien is een verlaging van het tarief van kleinverbruikers dan nog wel beter dan de huidige situatie. Gelijke monniken, gelijke kappen, daar zou het mee moeten beginnen. Al zou een hoger tarief voor grootverbruikers natuurlijk nog beter zijn. Zo goed als alle economen zijn het er een jaar of 30 over eens dat heffingen veruit de beste maatregelen zijn om de uitstoot terug te dringen.
Voor het afschaffen van subsidies zijn beide maatregelen geschikt.
Voor het beschermen van het klimaat (dus: om te zorgen dat we minder overstromingen, stormen, droogte of hongersnood krijgen) is verstandiger om de tarieven van de grootverbruikers te verhogen.
Het is overigens heel normaal om mensen te laten betalen voor de overlast die ze veroorzaken: hondenbezitters bijvoorbeeld betalen ook een aparte belasting (en moeten bovendien de poep zelf opruimen!).
Even terug naar de essentie en conclusie van het artikel.
Ongeveer net zo veel mensen zijn voor de doelstellingen van de demonstratie als tegen de vorm ervan.
Niet iedereen kent de impact en nut van bepaalde demonstratievormen. Niet iedereen kent de ontwikkeling, waarde, vorm en uitvoering van strategie. Niet iedereen is moedig, strijdbaar, maatschappelijk actief, progressief.
Als de ervaring leert dat het binnen de normen van de maatschappij niet lukt, en het thema is zeer urgent, goed wetenschappelijk onderbouwd, en bij de massa onbekend omdat de verantwoordelijke politici zelf van niets weten of juist wel maar het verborgen hielden. Als het gekozen thema zelfs tijdens de demonstraties, nog veel erstiger blijkt te zijn, als dat we dachten, ja dan staat het blokkeren van een stukje autoweg niet in verhouding met het belang en onrecht van de enorme bedragen die aan fossiele subsidies worden toegekend aan en genoten door de fossiele wereld. In een tijd van noodzakelijke transitie.
Als in de komende tijd geen drastische gedragsverandering van de fossiele industrie en de politiek wordt gezien, dan verwacht ik dat overal tot blokkades zal worden besloten om concrete afspraken af te dwingen.
De maatschappij moet sneller anticiperen op acute noodsituaties. We kunnen niet meer het trage tempo van het conservatieve, egoistische en destructieve volksdeel afwachten. Zij hebben hun zorgplicht verzaakt, zij hebben gefaald.