De week van GeenCommentaar: Eindstrijd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het was de week waarin we getuige konden zijn van het tot een hoogtepunt komen van een langdurige strijd. In de eerste plaats natuurlijk het EK, waar vanavond onze zestiende-eeuwse bezetter Spanje het uit zal vechten met onze twintigste-eeuwse bezetter Duitsland. Uitroepen in de stijl dat eerst maar eens die fietsen moeten worden teruggegeven (of in het geval van de Spanjaarden, de trekschuiten) zijn dan ook op hun plaats in de komende uren.

Veel minder amusant is het eindspel dat in Zimbabwe lijkt plaats te vinden: na bloedige onderdrukking van de opositie heeft Robert Mugabe opnieuw de verkiezingen gewonnen (wat niet lastig is als je de enige kandidaat bent) terwijl Morgan Tsvangirai zich gedwongen zag zijn veiligheid te zoeken in de Nederlandse ambassade. Inmiddels kijkt de rest van de wereld in afschuw, maar ook in inactiviteit toe.

Meest gelezen
Hoogtepunt op GC was deze week, zoals wel vaker, de WW. Deze ging over de geniale uitvinding van de stekkerloze koelkast voor ontwikkelingslanden.

Maar met de hedendaagse technieken (computermodellering, betere materialen etc.) is Grosser wél tot een werkend model gekomen. Zijn koeler hoef je maar een minuut of 30 te verhitten op een hout- of koeiepoepvuurtje. Nadat je hem vervolgens 60 minuten laat afkoelen zorgt de koeler 24 uur voor een temperatuur van zo’n 3 graden Celsius als het in het bijbehorende afgesloten 15 liter vat wordt geplaatst. De apparaatjes kunnen al voor zo’n 25-40 dollar geproduceerd worden.

Meeste reacties
De meeste reacties kwamen op het artikel over DNA-opslag. Geen verassing, want privacy is altijd een onderwerp dat het goed doet op GC, zoals wij dan ook geregeld aanhalen in onze wekelijkse verslagen aan de AIVD.

Minister Hirsch Ballin verwoordt het als volgt: “Een goed gevulde databank is geen doel op zichzelf, maar wel een voorwaarde om strafbare feiten op te helderen”.

Mijn favoriet
Wellicht geen verassing, maar mijn favoriet was het artikel over de redenen achter het Ierse “nee”. En omdat mijn ego geen grenzen kent, haal ik gewoon mijn eigen reactie onder het stuk aan:

Een ander interessant feit: zelfs onder de ja-stemmers vond een grote meerderheid de “nee”-campagne overtuigender. Een vraag die wat mij betreft te weinig wordt gesteld is dan ook “waarom slagen politici er niet in een succesvolle en geloofwaardige “ja”-campagne over de grondwet/lissabon te voeren?

En dat was het voor deze week. Oh ja, en dat weblog Panzerfaust? Ach, laat die jongens toch.

Reacties zijn uitgeschakeld