1. 2

  Interessante nieuwkomers Boekestijn, Teeven (pollen hoe lang ze blijven zitten?)
  Bij PvdA Paul Tang en Mei Li Vos niet (jammorrr…) tenzij kabinetje.
  Wel cameravriendelijke Tofik Dibi en Mariko Peters bij GL
  Aan Dion Graus van de roversbende van Wilders gaan we nog veel plezier beleven: ik voorspel doodsbedreigingen, handtastelijkheden en afsplitsing (na gezwaai met wapen)

 2. 4

  En die arme Teun van Dijck van moet van het warme en moslimvrije Curacao verhuizen naar het door moslims en slagregens geteisterde Den Haag. Of zou hij op kosten van de belastingbetaler mogen forensen?

 3. 5

  Volgens mij gaat er nog wat veranderen in de definitieve uitslag. Op basis van de gegevens op teletekst (98,7 procent geteld) staat het CDA op 26,5 procent. Omgerekend kan dat niet meer dan 40 zetels opleveren, tenzij er bij de stemmen die nog geteld moeten worden erg veel CDA-stemmen zitten. Of maak ik een fout?

 4. 6

  @zeteltje: Het procentenoverzicht op teletekst was bijgewerkt tot 98.7% van de stemmen geteld. Het zeteloverzicht (de volgende pagina) was bijgwerkt tot 99.8% van de stemmen geteld. Dat zou dus toch wel een aardige garantie moeten geven.
  teletekst.nos.nl pagina 440 (1 = procenten, 2 = zetels,)

  Vreemd dat we niet een neutrale landelijke bron hebben waar alle uitslagen staan.

 5. 7

  @Steeph: De officiële en neutrale uitslag komt er zeker. Wees daarover gerust.

  Echter, ook in eerdere overzichten, die inmiddels vervangen zijn door de de huidige pagina’s op basis 98,7 en 99,8, bestond hetzelfde verschil tussen het percentage stemmen voor het CDA en het aantal zetels.
  Overigens: als ik het verder doorreken, kom ik op 25 voor de SP, 3 voor de dieren en 1 voor Pastors.

  Het zou me dus niet verbazen als het net iets anders uitpakt dan we allemaal nu denken. Dat maakt me enorm nieuwsgierig naar de officiële uitslag.

 6. 9

  @Steeph: Daar heb ik net ook even gekeken. Pastors had ik net fout berekend. Hij krijgt in ieder geval niets, want hij haalt de kiesdeler niet en daarom ook geen restzetels. Voor de overige partijen: we zullen het maandag zien.

 7. 10

  Ik heb het wel nagerekend, gebaseerd op de cijfers zoals die nu op o.a. de Volkskrantsite en Wikipedia staan.
  CDA heeft 29.56% van de stemmen; dat is 39.84, dus 39 “directe zetels”. Dat ze daarna 1 restzetel krijgen is duidelijk, want 39.84 zit dicht bij de 40. Een tweede restzetel krijgen ze omdat het huidige systeem voordeel geeft aan grotere partijen bij restzeteltoekenning.

  Wat ik wel anders heb: de PvdA heeft – volgens de 99.8% tussenstand – net een paarduizend stemmen meer dan de lijstcombinatie SP/GL. De PvdA kan dus nooit kleiner zijn dan SP+GL; met die tussenstand zou de PvdA 1 zetel erbij krijgen, SP 1 er af.
  Maar er zal vast ook wel enige kennis al zijn over die 0.2% die nog geteld moet; blijkbaar zit daar relatief veel SP/GL bij.

 8. 11

  Om alvast een beetje informatie te krijgen over voorkeursstemmen, zo zagen de internetstemmers uit de buitenland hun voorkeuren (lijstje toont iedereen met 100+ stemmen):
  2603, CDA, 1, Balkenende
  2164, PVDA, 1, Bos
  1882, VVD, 2, Verdonk
  1848, GL, 1, Halsema
  1836, VVD, 1, Rutte
  1049, SP, 1, Marijnissen
  775, VVD, 3, Kamp
  526, CU, 1, Rouvoet
  522, PVDV, 1, Wilders
  476, D66, 1, Pechtold
  465, VVD, 5, Griffith
  404, SP, 2, Kant
  373, PVDA, 2, Albayrak
  242, CDA, 2, Verhagen
  239, PvdD, 1, Thieme
  233, CDA, 3, Van der Hoeven
  149, D66, 2, Van der Ham
  148, CDA, 5, Donner
  125, D66, 4, Telleman
  108, GL, 6, Azough
  101, VVD, 8, Nicolaï
  Veel VVD’ers, maar dat komt door al die Nederlanders die in België de belasting ontduiken ;)

 9. 13

  @CaAl: scherp!

  Wat ik me hierbij afvraag is het volgende. Waarom zijn wij, burgers, afhankelijk van een commercieel instituut als het ANP om de uitslagen te krijgen van ons eigen democratische proces?????
  Waarom is er niet een overheidssite waarop alles gewoon 1 op 1 beschikbaar is? Niet per gemeente, maar gewoon alles????
  Volgende verkiezingen moet dit anders. Maar weer eens in de pen klimmen.

 10. 14

  @Steeph: die site is er, http://www.kiesraad.nl. Maar de kiesraad doet niet aan overhaaste prognoses, ze wachten gewoon totdat alles goed geteld is, en ze komen maandag met een complete uitslag, incl. voorkeursstemmen enzo. Op zich hadden de partijen best daarop kunnen wachten voordat ze naar Bea gingen..

  Over de coalitievorming na de zetelverschuiving: er is nu opeens ook een coalitie CDA/PvdA/PvdD mogelijk. Gewoon een CDA/PvdA kabinet zoals we dat al vaker gezien hebben, met een staatssecretarisschap de PvdD op landbouw ofzo.
  En CDA/SP/Wilders kan niet meer, voorzover het al realistisch was.

 11. 15

  @CaAl: Ik begrijp dat de kiesraad zorgvuldigheid betracht.
  En pas op maandag met een definitieve uitslag komt. Overigens krijg je dan uiteindelijk nog niet alle details per gemeente te zien (als ik eerdere verkiezingen er op na sla).

  Maar het kromme zit hem er nu in dat alle gemeentes sinds gisteren wel al hun uitslagen publiceren, maar er geen centraal orgaan is waar dit allemaal wordt samengebracht (tot de kiesraad klaar is).

  Zou een fluitje van een cent moeten zijn om al die gegevens bij elkaar te brengen (met een grote knipperende banner erboven “TIJDELIJK-NIET OFFICIEEL..”)