De kwaadaardige ideologie van Apple

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

Toen Bill Gates de wereld in de jaren negentig écht veranderde en de mensheid de geneugten van het internet ontdekte vanachter de Windows-pc (ondertussen een gezond wantrouwen koesterend jegens de multimiljardair van de monopolistische producent Microsoft), was Apple een zieltogend bedrijfje waar alleen architecten en vormgevers nog bij zwoeren. Voor mij als student-redacteur waren het gouden tijden, want in de conversieslagen die vereist waren om mijn teksten op het scherm van een Mac te krijgen, gingen steevast alle diakritische tekens verloren, wat mij de nodige correctie-uurtjes opleverde.

‘Intuïtief’, heette dat dan geloof ik.

Denk ik aan Steve Jobs, dan denk ik al snel aan Godwin, dus ik zal moeten oppassen met mijn vergelijkingen. Maar ik zie wel aanhangers die kritiekloos achter hun ene leider aan lopen zoals alleen de grootste godsdienstwaanzinnigen dat kunnen, en die vind ik per definitie verdacht. Vaak wordt gezegd dat Apple een religie is, maar ik zou het eerder een achterlijke en kwaadaardige ideologie willen noemen.

Wanneer iemand zich in een commercial gelijk stelt aan mensen als Albert Einstein, Mahatma Gandhi en Martin Luther King (maar wonderlijk genoeg niet eens Ivo Niehe), dan vinden we dat normaal gesproken aanmatigend, maar in het geval van Steve Jobs noemen we het nu briljant. ‘Think different’: een slogan die minder van toepassing is op het keurslijf waar de inwoners van de heilstaat Macintosh in worden geperst, is nauwelijks denkbaar. Het curieuze: het volk accepteert zonder morren de extreem hoge accijnzen, betaalt met liefde voor iets wat in de rest van de wereld gratis is, begrijpt waarom er geen filmpjes in het verderfelijke Flash afgespeeld kunnen worden en vindt het een eer wanneer een app wordt afgewezen voor de heilige App Store.

Of is murw gebeukt door de sluwe, nietsontziende propagandamachine van de overheid, dat kan natuurlijk ook.

Het meest vernieuwende aan de producten die Apple het afgelopen decennium op de markt bracht, was behalve het fraaie design toch meestal vooral de aanschafprijs, en juist die geeft Alex en Sylvia dat gevoel van rijkdom dat een koper van een Apple-product op onverklaarbare wijze schijnt te overvallen. Apple is er onder leiding van Steve Jobs in geslaagd de massa te bedwelmen en haar veel te dure apparaten tot felbegeerde objecten voor iedereen te maken. Met die producten op zich kan dan ook weinig mis zijn, en met de gemiddelde bezitter evenmin.

Voor de gemiddelde bezitter was Steve Jobs echter irrelevant, zoals men altijd weinig op had met Bill Gates. Vraag op straat naar de oprichters van Google, toch een tikkeltje invloedrijker dan Apple, zou ik zo denken, en men moet het antwoord schuldig blijven. Maar Steve Jobs bracht ook Alex en Sylvia voort, de welhaast sektarische adepten die het Apple-evangelie te vuur en te zwaard verdedigen en daadwerkelijk vinden dat Steve Jobs de wereld beter heeft gemaakt. De groteske eerbetonen van de afgelopen dagen getuigen daarvan.

Albert Einstein zette de wetenschap op zijn kop, of zijn theorie nu achterhaald is of niet. Mahatma Gandhi toonde de wereld vreedzaamheid en Martin Luther King deed iets voor negers. Steve Jobs, hij ruste in vrede overigens, daar niet van, vond geen oplossing voor de honger in Afrika en deed weinig tegen kinderarbeid in Azië. Nee, hij maakte strikt genomen volslagen overbodige hebbedingetjes voor de elitemassa. Als hij de wereld al veranderde (ik zou zeggen: zijn bedrijf), dan door bakken met geld te verdienen aan het prikkelen van menselijke gevoelens als hebzucht en superioriteitsgevoel.

Reacties (119)

#1 ram

Hierbij wil ik nog deze kantekening maken:

Alle mensen die zogenaamd geschokt reageren op zijn dood en zogezegd een gevoelvan verlies kennen moeten zich het volgende eens indenken.

Hoeveel medegevoel heb je getoond bij je buurvrouw of je collega die een verlies te bertreuren had, en plaats dat dan in perspectief op een heengaan van steve jobs.
Ikdenk dat er genoeg mensen zijn die zich zouden moeten schamen. (de mensen die wel in werkelijkhedi kunnen staan daarbuiten gelaten).

  • Volgende discussie
#1.1 Heleen de Vries - Reactie op #1

Ongeacht uw story, hij was geniaal. Het stuk riekt naar jalouzie en een lichte vorm van penisnijd. Toch net zoveel succes gewenst als de heer Jobs.

#1.2 Bolke de big - Reactie op #1.1

“Hij” was helemaal niet geniaal, of bent u misschien in de waan dat Steve Jobs elk Apple product zelf ontwierp en bouwde?

“Hij” was gewoon een goede CEO die Apple de juiste kant opstuurde maar als u dat als geniaal betitelt dan is Bill Gates de overtreffende trap van Jobs aangezien die het dan nog een stukje beter deed met Microsoft of was je stiekum vergeten dat MS zo’n beetje de ICT wereld domineerd en Apple feitelijk slechts wat in de marge aanmoddert.

P.S.
Apple is sinds kort trouwens ook al niet meer de leidende factor in het Smartphone segment aangezien die positie is overgenomen door Android.

#2 Rob

Fijn artikel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Share - Reactie op #2

Hallo Rob, waarom reaguur je nu niet als Iamzero ?

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Share - Reactie op #2.1

Waarom reageer ik nu wel onder jouw nickname?

#2.3 Vleer Doing - Reactie op #2

De kortzichtigheid van sommige reacties is aandoenlijk!
Steve Jobs staat naast Einstein omdat ook hij heeft laten zien dat dromen oneindig meer kracht hebben dan feiten. Uiteindelijk zijn we allemaal gelovigen. Ecce homo.

  • Vorige reactie op #2
#3 dla

“Toen Bill Gates de wereld in de jaren negentig écht veranderde en de mensheid de geneugten van het internet ontdekte vanachter de Windows-pc”

Hetgeen alleen mogelijk was omdat Jobs & Wozniak in ’84 lieten zien hoe een thuiscomputer eruit moest zien, en hoe je die rendabel maakt… Zegt het begrip “DTP Revolution” de auteur nog wat?

Overigens hadden Gates en de zijnen niet zoveel op met die “geneugten van het internet” voor de massa: Windows 95 kwam nog zonder browser, en zelfs zonder TCP/IP support.

Kortom: auteur onderschat het innovatieve karakter van Apple nogal, en negeert het werk van Jobs bij Apple voor zijn tergukeer in de 90’s.

Dat hij geen Gandhi was, nee, dat hoor je mij ook niet beweren. Duh. Maar dan kan het nog wel een inspirerend figuur zijn. Overigens sluit ik me wel helemaal aan bij ram.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 iamzero - Reactie op #3

Ik constateer slechts dat iedereen destijds achter een pc zat.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 su - Reactie op #3.1

Ik zou eerder zeggen achter een Commodore. In de 80’s waren machines van Apple en IBM onbetaalbaar voor de gemiddelde huishouden.

#3.3 Harm - Reactie op #3

Een jaar of twee, drie daarvoor deed ik mijn boekhouding al op een spectrum 48k.
Het zag er niet uit, maar het werkte.

Het artikel is natuurlijk wat zwaar aangezet, maar ik snap die Applemania ook niet.

  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.4 Bolke de big - Reactie op #3

“Hetgeen alleen mogelijk was omdat Jobs & Wozniak in ’84 lieten zien hoe een thuiscomputer eruit moest zien”

Wederom slechts een verbetering van een al bestaand apperaat.

Apple (en Jobs) hebben niet 1 apparaat uitgevonden dat nog niet bestond, tuurlijk het is best knap wat hij (en Apple) hebben gedaan, maar de blinde adoratie voor Apple en Jobs die door de Apple-fanboys bedreven wordt is gewoon niet gezond meer.

Als je toch een ICT bedrijf wilt aanwijzen die de mensheid echt heeft geholpen dan zal het IBM of Intel moeten zijn die het thuis gebruik van computers echt mogelijk heeft gemaakt.

Men spreekt niet voor niks van een IBM-kloon en niet van een Apple-Kloon en het was AMD die een kloon maakte van de 286 CPU van Intel door reverse enginering.

Apple is gewoon een slimme hardware verkoper, maar de hardware die IN de Apple apparatuur zit is niet door Apple ontwikkeld, die is gewoon off-the-shelf gekocht door Apple.

Apple innoveert dus niet, ze combineert en weet die combinaties via een steen goede marketings campagne aan de halve wereld te slijten.

  • Vorige reactie op #3
#3.5 JSK - Reactie op #3.4

Nouja, de smartphone was volgens mij wel een Apple-uitvinding. Het is alleen een vrij triviaal apparaat. Sid Meijer hoeft van mij ook geen voorpagina-groot overlijdensbericht.

  • Volgende reactie op #3.4
#3.6 Tom - Reactie op #3.5

nee joh, ik had ver daarvoor al eens een smartphone van Vodafone getest toen UMTS nog niet eens in de startblokken stond (was destijds werkzaak bij ze).

Heb zelf nu zowat alles van apple; het is een stuk duurder, maar het werkt. En het is eenvoudig in gebruik.

Zelf ben ik enorm op vooruit gegaan doordat ik mijn vrouw 30% minder ‘issues’ met office en Windows hoef te verklaren. Dat verdiend zichzelf terug ;-)

  • Volgende reactie op #3.5
#3.7 Bolke de big - Reactie op #3.5

Nee joh, de smartphone bestond al ruim voordat Apple uberhaupt ooit aan de iPhone had gedacht.

  • Volgende reactie op #3.5
  • Vorige reactie op #3.5
#3.8 JSK - Reactie op #3.7

Damn. Wat heeft die man dan wel toegevoegd? Was het de eerste smartphone met touch screen?

  • Volgende reactie op #3.7
#3.9 zmmoccc - Reactie op #3.7

Apple maakte volgens mij wel de eerste PDA met een touchscreen, de Apple Newton. De Smartphone is verder nauwelijks een uitvinding te noemen; het is gewoon een PDA waar je mee kunt bellen. Dus, nee, smartphones zijn niet de uitvinding van Apple, maar het valt moeilijk te ontkennen dat Apple met de Newton wel het pda/smartphone/tablet-concept heeft bedacht.

  • Vorige reactie op #3.7
#3.10 Bolke de big - Reactie op #3.5

@JSK, de iPhone was wel de eerste smart-phone met multi-touch (maar ook dat scherm is niet ontwikkeld door Apple zelf).

De eerste smart-phone met touch screen was er ook al ruim voor de iPhone.

  • Volgende reactie op #3.5
  • Vorige reactie op #3.5
#3.11 Tom - Reactie op #3.10

Wellicht de eerste smartphone met hd resolutie? De mighty mouse? Of dan wellicht de airport express met optical out.

#3.12 Olav - Reactie op #3.5

Niemand heeft de smartphone uitgevonden, het is een vanzelfsprekende evolutie geweest. Vanaf eind jaren ’90 waren PDA’s behoorlijk populair (o.a. Palm en iPaq), en GSM’s begonnen ook steeds meer te kunnen. Je hoefde geen Jobs te zijn om te zien welke kant het op zou gaan: integratie van verschillende apparaten in één toestel.

Zelf had ik in ’00 een Nokia Communicator. Dat was een echte smartphone, zeven jaar vóór de iPhone. Ik heb ‘m nog, maar de batterij wil helaas niet meer opladen.

  • Volgende reactie op #3.5
  • Vorige reactie op #3.5
#3.13 Maxm - Reactie op #3.5

Sid Meier daarentegen weer wel.

  • Vorige reactie op #3.5
#3.14 dla - Reactie op #3.4

Sinds wanneer is het geen innovatie wanneer je reeds bestaande apparaten naar een nieuw niveau trekt, waardoor ze pas echt belangrijk worden voor mensen? Was James Watt niet innoverend omdat zijn stoommachine niet de eerste op aarde was?

Bovendien is het wel opvallend dat iedereen Apple een gemiddelde *hardware*boer noemt. Er is ook nog een softwarekant, met een OS wat al sinds mensenheugenis (zowel Classic als OS X) beter presteert (en technisch oneindig veel beter in elkaar zit) dan de belangrijkste concurrentie. En nee, dat OS X op BSD gebaseerd is doet wat mij betreft niet af aan het innoverende karakter ervan. Zie James Watt.

  • Vorige reactie op #3.4
#3.15 Bolke de big - Reactie op #3.14

Dus Dacia die een stationwagen met een gedeelde achterdeur is ook innoverend bezig?

#3.16 dla - Reactie op #3.15

Alleen als je denkt dat James Watt even innoverend was als Dacia.

#4 Arjan

Het is mijn observatie dat er meer mensen zijn die in boute termen spreken over de apple fanboys dan dat er apple fanboys zijn. Meestal gaat dat gepaard met uitgebreide theorieën over de domheid van de massa en hoe alleen hun kiene inzicht de situatie daadwerkelijk op waarde weet te schatten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Marc S. - Reactie op #4

Dit! Het is mij volslagen onduidelijk waarop die rabiate anti-Apple-fanboyverhalen altijd vandaan komen. Bij nieuwsberichten over Apple gaat het standaard in de commentaren over de blinde schapen die als gedrogeerde volgelingen het evangelie van Steve verkondigen. Misschien dat je er af en toe eens één tegenkomt, maar bij lange na niet vaak genoeg om de commentaren te rechtvaardigen.

Ook mooi trouwens hoe de auteur in de laatste alinea de titel van het stuk volledig onderuit haalt. Spreekt hij eerst nog over een kwaadaardige ideologie en Godwins, hij sluit af met wat ieder weldenkend mens weet: Apple is gewoon een bedrijf dat winst wil maken en dat slim doet. Punt.

#5 JSK

en deed weinig tegen kinderarbeid in Azië

Sterker nog, hij deed veel voor de kinderarbeid in Azie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 dominique - Reactie op #5

:)
Wat het consumeren van een Apple-product andere mensen kost en heeft gekost , dat zou toch ook deel van het verhaal moeten zijn..

  • Volgende reactie op #5
#5.2 iamzero - Reactie op #5

Ehm ja, het stond er niet voor niets zo ;)

  • Vorige reactie op #5
#6 Martijn

Schrijver van bovenstaand onzinverhaal heeft kennelijk een minderwaardigheidscomplex, ook al gezien zijn schuilnaam. Ontkennen dat Steve Jobs eigenhandig vier industrieën (computer, film, muziek en telecom) ingrijpend heeft veranderd en op een hoger plan heeft getild komt een beetje kleinzielig over. Nergens weet hij zijn claim van ‘kwaadaardigheid’ van Apple waar te maken. Als het stukje zelf niet zo onbeduidend en vol aantoonbare onwaarheden was zou ‘kwaadaardig’ daarvoor wel een goede omschrijving zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 LB

“Apple (en Jobs) hebben niet 1 apparaat uitgevonden dat nog niet bestond”

Misschien bestonden sommige producten al maar dan in een vorm waar niemand behoefte aan had en daardoor niet succesvol was. Jobs begreep als geen ander dat de “user experience” het belangsrijkste is van een high tech product. Van het uitpakken van de doos tot aan de gebruikersinterface werd door Apple tot in de kleinste details geperfectioneerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Bolke de big - Reactie op #7

Alle Apple producten die nu op de markt zijn bestonden al voordat er een Apple-variant van was.

Maar het klopt dat Apple de “user experience” sterk verbetert heeft, maar dat maakt je nog geen innovator, in mijn optiek is een innovator iemand die iets brengt wat daadwerkelijk nog niet bestaat.

Mijn windows machine crasht ook nooit, maar ik ben dan ook geen ‘domme’ gebruiker die een machine nodig heeft waarin alles voor gekauwd wordt.

Steve Jobs was gewoon een geweldige verkoper (of dachten jullie dat hij de iPod, iPhone, iPad zelf heeft bedacht?).

  • Volgende reactie op #7
#7.2 dla - Reactie op #7.1

“Alle Apple producten die nu op de markt zijn bestonden al voordat er een Apple-variant van was.”

Dat reageert totaal niet op wat LB zegt. Zie ook 43.

#7.3 su - Reactie op #7

“user experience”

geekpr0n.

  • Vorige reactie op #7
#8 JSK

Wat ik nog het gekst vind aan de Appelaars is dat zij Jobs’ grote commerciële prestatie gelijk stellen aan een grote maatschappelijke en/of creatieve prestatie. Doorgaans is de stereotype Appelaar een “creatief type” die een niet-aflatende stroom kritiek op “de commercie” produceert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ton

Man, man, wat een boel onzin weer. Steve Jobs heeft nog nooit beweerd dat hij een uitvinder was. Weet je wie dat was? Steve Wozniak, de andere Steve. Die bouwde in opdracht van Jobs een Apple I en II met nogal wat unieke innovaties, ongeveer 3 jaar voordat IBM doorhad dat er überhaupt behoefte was aan personal computers. Toen kreeg hij het ook nog voor elkaar om een floppy disk interface in elkaar te zetten die niet de grootte van een langspeelplaat had en perste er enpassant ook nog eens meer data dan wie dan ook op door de GCR techniek.

Voordat je nu denkt dat je weet hoe Apple is ontstaan, dat is niet in 2001 geweest met de introductie van de iPod, het was in 1976 toen de eerste PC een kast was met lichtjes die je met schakelaars kon bedienen. Apple heeft de eerste PC geintroduceerd met een toetsenbord waar je direct mee aan de slag kon. Apple heeft de eerste echte PC geintroduceerd met een grafische interface waar je direct mee aan de slag kon. Apple heeft de eerste muziek speler geintroduceerd waar je direct mee aan de slag kon. Apple heeft de eerste slimme telefoon geintroduceerd waar je direct mee aan de slag kan. En Apple heeft de eerste echte tablet computer geintroduceerd waar je direct mee aan de slag kan.

Patroon inmiddels helder?

Natuurlijk kan iedereen een doos met knoppen maken en verkopen. Apple doet het anders en Steve Jobs heeft als geen ander hier een cruciale rol in gespeeld.

(Oh ja, het punt van de GUI; http://www.folklore.org/StoryView.py?story=Busy_Being_Born.txt)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Ernest - Reactie op #9

Ton, je hebt gelijk.
Ik begin me zorgen te maken over het historisch besef hier. De mensen hier denken zeker dat Bill Gates met “Windows” is begonnen. Niet. Atari’s hadden al eerder een grafische interface – inderdaad, met “windows” – dan PC’s. De zo bekende en noodzakelijke muis is ook door Apple als eerste bij een desktop computer meegeleverd.
Photoshop op een PC toen? Echt niet.
Videobewerking op een PC? Echt niet.
Het heeft jaren geduurd voor Microsoft’s grafische interface een beetje werkte zoals het hoort, dergelijke software er goed mee kon werken. Apple is jaren de innovator op dat gebied geweest. Enzovoort.

Maar de Mac’s zijn wel verrekte duur vergeleken met intel en amd pc’s met windows, en de meerwaarde ervan is al jaren steeds minder duidelijk.

  • Volgende reactie op #9
#9.3 Ernest - Reactie op #9.2

De dingen in dit lijstje zijn in ieder geval ook niet door Microsoft bedacht en voordat het grote publiek met deze snufjes in contact kwam moest er heel wat gebeuren.

#9.4 Herb - Reactie op #9

Spijker op z’n kop, Ton.
Ik zie Apple vooral als innovatief softwarebedrijf, de rest is decorum.
Een bedrijf dat snapt dat als je de stekker in de stopcontact steekt je meteen een werkend apparaat wilt zien. Ik ben nog steeds onder de indruk van de eenvoud waarop heel technische computerzaken als backups binnen OSX zijn geregeld. Zelfs gespecialiseerde backup-aanbieders krijgen dat niet voor elkaar. Ook mijn overstap van het nerdy blackberry-toestel naar de simpele iphone (beide duur overigens) was een eyeopener. Alles draait om software, de rest is decorum.

En met Steve Jobs heb ik helemaal niks. Mensen die kaarsjes branden voor de dode CEO van hun favoriete winkelketen moeten twijfelen aan hun geestelijke gezondheid.

  • Vorige reactie op #9
#10 Share

Dit “artikel” staat zo vol met fouten en rant en verzinsels dat het eigenlijk een beetje sneu is dat Sargasso dit plaatst. De jaloezie van grijze mensen is bekend. Moest dit van Leaseweb? Is dit de stem van dat vage blog waarmee je was gefuseerd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 merijn2 - Reactie op #10

Wat zijn precies de fouten die erin staan?

#11 Johan

“koop” een iphone en “krijg” er een abonnement van 75 Eur bij.

Of wees helemaal stoer, neem een apple laptop, kost “slechts” 1800 Euro maar dan hoor je er wel helemaal bij. Oh ja en vergeet vooral de dualboot optie niet, handig als je kantoortaken hebt te verrichten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 L.Brusselman

Een samenvatting van de kritiek die reaguurders al eerder hebben geopperd in verscheidene draadjes van Sargasso.Ik ben het er helemaal mee eens.Een topverkoper was het meer niet,zeker geen held.De verering van deze man heeft enge sektarische kanten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Oosthout

Hulde! Goed geschreven stuk! Zo is het maar net. Een religie met doorgeslagen sekteleden die kaarsjes branden voor de kerk (app-store). Ongelofelijke oogklapples

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Richard E

Toch wel grappig dat de argumenten tegen die belachelijke steve-jobs verering gezocht worden in het gebrek aan kwaliteit van Apple producten. Wie heeft wat uitgevonden, wie had de beste, wie was waarmee het eerste?

Als ie wel perfecte, goedkope computers had geproduceerd, was die verering dan ineens op zijn plaats geweest?

Ik werk dagelijks op een apple, en het is gewoon een goede computer. de stoel waar ik op zit voelt ook wel aangenaam onder mijn bips. Wie heeft IKEA opgericht? Want ik zoek nog iemand om al mijn wensen, verlangens en frustraties op te projecteren in plaats van dat ik zelf iets ga doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 L.Brusselman

Waarom zie ik nooit apple producten in ziekenhuizen?als het zo goed is zou je het meer moeten tegenkomen in dewetenschappelijke wereld maar daar zie je het alleen bij particulieren in de kantoren.Applelaars denken dat ze apart zijn ,valt niet mee je met zovelen apart te voelen,vooral slachtoffers van de pr.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15.1 dla - Reactie op #15

Brusselmans, ik zie wel degelijk Apple producten in ziekenhuizen (Harderwijk onlangs nog). Ik ken op de UU ook hele afdelingen die op Macs draaien – dan niet bij de ietwate digibete sociale wetenschappen e.d., maar bij de mensen die er echt verstand van hebben. Ook Linux is daar natuurlijk van belang, maar Windows wordt onder de meeste wetenschappers toch echt verfoeid.

#15.2 JSK - Reactie op #15.1

Ja, als het budget toch op moet. Gelukkig worden die FES-gelden weggehaald.
Zie de Centrale Bibliotheek in Amsterdam, daar staan ze ook.

  • Volgende reactie op #15.1
#15.3 L.Brusselman - Reactie op #15.1

Het is Brusselman zonder s.Maar misschien is dat niet goed te zien op je appeltje

  • Vorige reactie op #15.1
#15.4 dla - Reactie op #15.3

Juist vanaf mn Acer netbookje, als ik thuis op mn Mac kan kijken zie ik het vast beter idd. Niet dat er veel te zien valt.

Over budgetten die op moeten: zo duur is het gelukkig allemaal niet als je het vergelijkt met de idiote bedragen die je uit moet geven aan campuslicenties voor M$ software/OS’en. Een Mac schrijf je bovendien over wat meer jaren af dan een PC, omdat het, eh, betere hardware is.

#15.5 JSK - Reactie op #15.4

Ik geloof dat het uit dezelfde Chinese fabriek komt.

#16 Vleer Doing

De kortzichtigheid van sommige reacties is aandoenlijk! Steve Jobs staat naast Einstein omdat ook hij heeft laten zien dat dromen oneindig meer kracht hebben dat feiten. Uiteindelijk zijn we allemaal gelovigen, ecce homo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16.1 L.Brusselman - Reactie op #16

Spreek voor jezelf Jodokus.
Steve Jobs naast Einstein,wat een gotspe

#16.2 Vleer Doing - Reactie op #16.1

Ik spreek inderdaad voor mezelf. Gotspe, wat een religieuze term is dat toch.

#16.3 L.Brusselman - Reactie op #16.2

Daarom past die term zo goed bij de beweringen over Job(s)

#16.4 Vleer Doing - Reactie op #16.3

Precies wat ik bedoel. Toch fijn dat de ironie ons bindt!

#17 Johan

Zelf een computer assembleren en dan Apple OS willen installeren?
Heeft iemand dat ooit al geprobeerd?
nou dan..Ja Steve was geniaal in de koppelverkoop wel te verstaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17.1 Harm - Reactie op #17

Je koopt gewoon de onderdelen los en installeert Linux. Kost niks en werkt prima.

  • Volgende reactie op #17
#17.2 L.Brusselman - Reactie op #17.1

Ik ken computernerds die zweren bij Linux wat dat ook moge zijn.Ik heb pas sinds een jaar of twee de beschikking over een computer,dus ik weet er echt niks van.Ik vind het daarentegen wel leuk mensen die andere mensen teveel op een voetstuk plaatsen een beetje te jennen.Want de geur van bullshit ken ik wel.

  • Volgende reactie op #17.1
#17.3 dla - Reactie op #17.2

“Ik heb pas sinds een jaar of twee de beschikking over een computer,dus ik weet er echt niks van.”

Dat werd duidelijk.

#17.4 L.Brusselman - Reactie op #17.3

Maar de geur van bullshit herken ik wel.
Zwak om me af te rekenen op zelfkritiek.

#17.5 Johan - Reactie op #17.1

Juist dat bedoel ik. Meer vrijheid en meer controle over je eigen computer.
Apple geeft mij een onvrij gevoel, meer dan windows.
En vergelijk de freeware eens beschikbaar voor apple t.o.v. windows of linux.

Apple is als een kledingsstuk. Kwalitatief net zo goed als een ander maar door een logotje erop veel duurder maar hey, wat geeft het, volksstammen betalen er graag voor want dan hoor je erbij.

  • Vorige reactie op #17.1
#17.6 L.Brusselman - Reactie op #17.5

Daarom is de verering van Jobs ook een voorbeeld van de merkenverdwazing die sinds een jaar of dertig een deel van de markt bepaalt.Een andere associatie die ik hierbij krijg is er een van bakvisjes in adoratie voor een boys-band.

#17.7 Bolke de big - Reactie op #17

Dat kan in theorie ook gewoon aangezien de huidige mac’s op PC hardware draaien.

  • Volgende reactie op #17
  • Vorige reactie op #17
#17.8 Johan - Reactie op #17.7

In theorie misschien wel maar geheid dat Apple stiekeme chips gebruikt die het OS ok geeft om te draaien. Vergelijk het met de electronische startbeveiliging auto.

#17.9 Bolke de big - Reactie op #17.8

Dat chipje heet EFI-boot

#17.10 Share - Reactie op #17

Ehm OS-X draait op een Intel-pc inderdaad, of Motorola of iets anders. Dus. En bij Windows moet je overigens ook hardware aanschaffen qua koppelverkoop? I.e.g bouwde Apple naast het OS ook de computer zelf en tesamen geeft dat een feest aan voordelen, vind ik. Ook dat zag Steve weer beter in. Amiga deed dat vroeger ook al. Die hebben dat toen deels aan Philips verkocht, die er CD-i mee liet mislukken. Maar dan dwaal ik af.

  • Vorige reactie op #17
#18 Maartijn

Een zeer naar stuk om te lezen. De komt over als een 16jarige tiener die frustreert zonder enige diepgang of onderzoek maar lekker dingen op papier zet.
Beetje jammer hiervan. Ook dat sargasso dit post.

Heb zelf eeen iPhone maar verder pc man.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 S’z

EN IK BLIJF PISSED DAT DEZE SITE MINDER FIJN NAVIGEERT DAN DE VORIGE

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19.1 Share - Reactie op #19

Ik tweede dat.

#20 Bullie

Of Apple nu vernieuwend is of niet, either way vreemd dat er meer aandacht is voor Steve Jobs’ verscheiden dan voor de gevolgen van zijn “revolutie”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20.1 Bullie - Reactie op #20

This film was inspired by the true story of Masika, who lives in the Congo. But we set it in England because we want to ask the question: “Would we accept it, if it was happening here?”
Masika and her family were raped. Her husband murdered, and fed to her. There are hundreds of thousands of people being raped every year in a conflict that is fuelled by the trade in minerals used to make our mobile phones. This film is harrowing, but it is nothing compared to the nightmare going on in the Congo every day. Your phone manufacturer must act to stop using minerals from this region.

#21 Joy

Mooi woord: elitemassa.

Massa-elite was qua Nederlands waarschijnlijk beter geweest, maar elitemassa is spot on. Het zegt alles over de iHysterie van de afgelopen jaren, erbij horen maar toch het gevoel hebben dat dat iApparaat dat je net gekocht hebt uniek en elitair is.

En zoals het hoort bij een massa gaat het gepaard met kritiekloze vanzelfsprekend, blind vertrouwen en een verhoogde eigenwaarde. En last but not least is er een ingebouwd instinct tot verdedigen/beschermen van de groep zoals hierboven uit de reacties weer blijkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21.1 L.Brusselman - Reactie op #21

Sektarisme met andere woorden.

  • Volgende reactie op #21
#21.2 Share - Reactie op #21

Mensen die dingen kopen om ergens bij te horen vind ik niet stoer.

  • Vorige reactie op #21
#22 LeonZ

Wat een gelul.
Jobs vergelijkt zichzelf ook met Richard Branson, dat is ook niet echt een Jezus of Einstein of Julius Ceasar toch? Een reclame filmpje op zijn waarde schatten is ook een verloren gegane talent.
Sinds Jobs is er een smartphones waar je nagenoeg net zoveel mee kan als met een budget pc van enkele jaren terug. Tablets! Weet je nog dat B. Gates met zo’n ding in de jaren ’90 met zo’n ding liep te sjouwen? Die was onbruikbaar en onbetaalbaar. Computers met een grafische interface en een muis? Ook door Apple onder Jobs!
Filmpjes op een website die in een open en standaard formaat worden aangeboden vind ik ook al niet echt een probleem. Flash is KUT! Net als de rest van de Adobe meuk, het is altijd lek en traag. Het zou een zegen zijn als we dáár eens vanaf konden komen (net als java).
De vernieuwing van de entertainment industrie, al die 60 euro android telefoons zijn een reactie op de Iphone. In india wordt er een tablet voor 30 euro gemaakt bedoeld om mensen kennis en contact met de rest van de wereld te geven. Niet door Jobs. Zal ook vast nooit zijn bedoeling zijn geweest, maar het is wel een gevolg.
Ik heb geen Apple producten (hooguit “Quicktime alternative”), maar ik heb wel waardering voor de innovatie die hij gebracht heeft, want die wegen wel op tegen zijn overduidelijke slechte kanten.
Wat ik ook kwijt wil is dat die iamzero telkens op mij overkomt als een begripsloze huilebalk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22.1 Joris - Reactie op #22

haha geniaal. Flash is kut, en Quicktime is het helemaal. Welkom in de 21e eeuw, vriend.

#23 Crachàt

• zin met drie woorden, meest typische Nederlandse eigenschap: kop, maaiveld, boven.
• wat criticasters of enthousiaste gebruikers ten site ook mogen vinden: het feit dat alle concurrenten die het aandurven proberen om zo snel als ze kunnen de Appleproducten te kopiëren – ik denk dat dat een iets objectievere graadmeter is dan emotionele epistels.
• Jobs verdient enkel en alleen omdat hij de afschuwelijke CD en de macht van de platenmaatschappijen heeft weten te breken een standbeeld.
• Als je per se behoefte hebt om met onderdelen een pc in elkaar te steken – ga je gang. Daar dient een Mac niet voor. Die is gemaakt voor mensen die zich niet wìllen bezighouden met hoe een auto werkt, maar wel meteen als een formule 1 willen scheuren.
• mensen die zich ècht niet kunnen vinden in de Applewereld, dat zijn mensen zonder al te veel aandacht voor de esthetische kant van het leven. Prima, maar dan niet zeuren over mensen die daar wèl dagelijks kunnen van genieten. Het is dus echt niet de ‘ideologie’ vzn Apple die kwaadaardig is, wel de tamelijk gratuite kritiek er op.
• als er iets kwaadaardig is, is het wel de hele Office-hel. Een wereldbrede kantoorkudde die zich in de onmogelijkste antilogica wringt om toch maar iets geproduceerd te krijgen. Met IE als toonaangevende kwaadaardige browser die elke ontwerper/programmeur 10 jaar op achterstand houdt.
• mijn enige grote kritiek op Apple is het uitdrukkelijk uitbaten van het consumentisme. Het ongelofelijk prachtige ding als de iPods van voor de touchscreens, – dat je dat vaste geheugen niet kon gebruiken als bv data-opslag, is een teken aan die wand. Enkel gebruiken als consument, niet als poducent. Daar dan nog eens de gammele iTunes aanhangen is een vreselijke zwakte – maar niet onbegrijpelijk vanuit marketingoogpunt.
En zo denk ik dat Jobs soms voor harde keuzes moet gesteld zijn geweest. En zo denk ik dat die keuzes natuurlijk altijd kritiek zullen opleveren; want eens je zo breed op de markt speelt (heeft Windows een luistertoestel? Heeft Windows een eigen computer? Heeft Windows een muzieksysteem als mp3?) heb je altijd stront aan de knikker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23.1 Rob - Reactie op #23

Gedraag je als een Belg en wees nederig.

  • Volgende reactie op #23
#23.2 Crachàt - Reactie op #23.1

Ook jij leeft kennelijk nog 10 jaar geleden. Maar sinds Wilders jullie gedoogt, is het onmogelijk nog nederig te blijven, ook al zou men willen.

#23.3 su - Reactie op #23.2

@#76: Niet bij Foxconn.

  • Volgende reactie op #23.2
#23.4 Rob - Reactie op #23.2

Het heeft bijna een regering en begint praatjes te krijgen.

  • Vorige reactie op #23.2
#23.5 Mark - Reactie op #23

“mensen die zich ècht niet kunnen vinden in de Applewereld, dat zijn mensen zonder al te veel aandacht voor de esthetische kant van het leven. Prima, maar dan niet zeuren over mensen die daar wèl dagelijks kunnen van genieten. Het is dus echt niet de ‘ideologie’ vzn Apple die kwaadaardig is, wel de tamelijk gratuite kritiek er op.”

Jep… Helemaal mee eens.

  • Volgende reactie op #23
  • Vorige reactie op #23
#23.6 L.Brusselman - Reactie op #23.5

Esthetiek is ook maar een kwestie van smaak.

  • Volgende reactie op #23.5
#23.7 larie - Reactie op #23.5

me 2 (@Mark/Crachat)

  • Vorige reactie op #23.5
#23.8 L.Brusselman - Reactie op #23

As ut maor glimp

  • Volgende reactie op #23
  • Vorige reactie op #23
#23.9 Bolke de big - Reactie op #23

Niemand zgt dat Apple geen mooie dingen maakt of dat ze slecht werken, maar Apple is een hardware boer en Steve Jobs was een zeer goede verkoper, maar meer dan dat is het ook niet.

Steve Jobs (apple) was NIET de uitvinder van wereld schokkende dingen zoals de penicilline, telefoon, televisie, MRI etc etc etc.
Dat zijn uitvindingen waar de mensheid echt wat aan heeft, niet een mooi ontworpen computer of er een slick uitziende MP3 speler.

Sommige mensen praten over Steve Jobs alsof die man meerdere Nobel prijzen heeft gewonnen.

  • Vorige reactie op #23
#24 JanT

Bovendien heeft Jobs laten zien dat het geven van veel vrijheid aan werknemers heel positief kan zijn. Vele werknemers, ook in andere bedrijven, genieten nu van dit concept. Ook mooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Sjiek

Natuurlijk heeft Jobs ook wel eens dingen goed gedaan. Niemand die dat in twijfel trekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Wouter

en hulde voor het tegengeluid

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Wouter

Waarom is mijn comment niet geplaatst?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Wouter

Ok nu wordt het me teveel, ik kan dit niet meer aanzien en moet ff het volgende kwijt:

“heeft Jobs laten zien dat het geven van veel vrijheid aan werknemers heel positief kan zijn”

Dit is dus pertinent niet waar. Ga een weekje als specialist voor $9 per uur in een macstore werken dan piep je wel anders. Lange uren en een strikt regime zijn het credo, maar dan kun je natuurlijk wel promoveren tot Mac Genius en wel $10-17 per uur toucheren.

Glassdoor

Verder kun je stellen dat zonder dit bedrijf de verenigde staten geen boegbeeld meer over had op technologisch gebied en ze daar nu eenmaal idolen nodig hebben die men in NL maar al te graag overneemt. Alles beter dan die aziaten hier de markt over te zien nemen zoals bij de autoindustrie is gebeurd, toch? Zo wordt er gedacht.

Het bedrijf sinds de 2e helft van de jaren 90:

User Experience my ass. Er is geen daadwerkelijk betekenisvol verschil meer in gebruik. Ik moet de eerste nog tegenkomt die kan BEWIJZEN dat het makkelijker is in het gebruik. is het niet. Als mens raak je overal gewend aan en weet je op een bepaald moment niet beter en ‘dus’ is datgene wat je kent ‘beter’.

Verder valt het met dat slimme software bedrijf ook wel mee. De grootste verkoopsuccessen in de jaren 90 waren 100% dankzij Adobe (Photoshop, PDF, Illustrator, QuarkXpress) waar de werkelijke software innovatie plaatsvond. Reclame bureaus over de hele wereld wilden die produkten van Adobe gebruiken en DUS MOESTEN ZE WEL APPLE KOPEN. Nu weet je ook meteen waar die hype vandaan kwam. Juist ja, van reclame bureaus die maar al te graag een veer in de reet van hun hardware leverancier stopten om de eigen aankoop van veel te dure hardware te rechtvaardigen. Een nieuwe bubbel was geblazen.

De ipod heeft illegaal downloaden mainstream gemaakt en alleen daarom al zou apple een veel groter deel van haar winsten aan de muziekindustrie moeten afstaan.

De rest is hype. Ook de iphone is bij elkaar geraapt jatwerk. De body is van de LG chocolate (2006) geript

LG Chocolate

En ook de werking van de telefoon is grotendeels jatwerk van andermans patenten.

Moet ik nog doorgaan? De kostprijs van de 3GS is nog geen 150 eurootjes

BOM 3GS

Terwijl de kosten om er een te bezitten rond de 2000 euro’s is, inclusief abonnement.

Een ding moet ik de Apple eigenaren nageven: Ik houd persoonlijk ook van ronde hoeken maar koop jij er 3 voor je tienerkids of deel je er liever eentje uit aan degene die het ze aansmeert?

Die hele verering van de arme man (ik kan niet anders dan medelijden met hem hebben) is ook weer gebaseerd op ‘hoop’ in bange dagen, dat we het geloof in helden toch vooral leven houden in het besef er vooral zelf geen te zijn.

Wie Apple’s eet werkt of bij een reclame bureau, in welk geval men er niets aan kan doen, of men is onzeker en ontleent er een verhoogd gevoel van eigenwaarde mee.

Het mooiste van het toestel is dat als je hem aanschaft je tenminste vanaf het begin moet belsissen om er vooral veel apps mee te kopen, die de toaal prijs van het toestel nog verder omhoog brengen.

Maar verder: heel veel plezier ermee, maar val mij er niet mee lastig!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28.1 JanT - Reactie op #28

Geheel eens met alles wat je zegt hoor, waar ik op doelde is eigenlijk alleen de werkwijze binnen het innovatieve proces.
Overigens ben ik 1.5 jaar geleden ook terug gestapt van een Mac naar Windows 7. Indertijd was ik was 4 jaar lang zeer tevreden met mijn Mac omdat het OS beter was dan XP en Vista, maar ondertussen is Windows 7 van vergelijkbaar niveau, alleen goedkoper. Daarbij is de huidige PC hardware veel beter dan wat je bij Apple voor hetzelfde geld kan krijgen. Ik zie momenteel dus ook weinig reden om een Mac te kopen, tenzij je het design uber belangrijk vind.
Ik heb ook nog ergens Linux OS geprobeerd, maar dat vond ik toch echt minder soepel.

#29 Furby

“mensen die zich ècht niet kunnen vinden in de Applewereld, dat zijn mensen zonder al te veel aandacht voor de esthetische kant van het leven. Prima, maar dan niet zeuren over mensen die daar wèl dagelijks kunnen van genieten. Het is dus echt niet de ‘ideologie’ vzn Apple die kwaadaardig is, wel de tamelijk gratuite kritiek er op.”

Ik vind ze over het algemeen juist te glimmend en verder saai. Het geeft mij teveel een ikea-vibe. Ik zeg niet dat al die oude beige desktops beter waren, maar iets meer ornamenten zou ik niet vinden misstaan.

Verder vind ik wat het bedrijf Apple gedaan heeft best interessant en een prestatie, maar ik ben geen fan van hun producten. In mijn ogen zag Bill Gates het beter toen hij zijn OS op meerdere types computers liet draaien, waardoor hij bij allerlei fabrikanten een winst kon opstrijken en tegelijk een grote groep gebruikers liet wennen aan zijn OS. De mix-and-match die dat op levert vind ik persoonlijk prettiger dan de in die zin rigide producten die Apple heeft. Je ziet ook dat Apple, ondanks de toevoeging van innovaties aan zijn producten, vaak op de lange termijn niet als winnaar uit de bus komt. Je ziet nu ook dat Android op het mobiele gedeelte van de computermarkt enorme terreinswinst maakt, doordat de keuzemogelijkheden met de producten die dat gebruiken stukken groter is. Apple is leuk voor een bepaald type early adapter, maar is te rigide om ooit als wereldwijde standaard aangenomen te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 qwerty

Mijn waardering voor Jobs blijft staan met alle relativering die daarbij kan en mag.

Maar de felheid van de hele discussie – if any! – rond de iAnydevice familie verbaast me ook nu weer. 30 jaar geleden ging het al zo en blijkbaar is de volgende generatie meegegaan. Of zijn het allemaal ouwe lullen hier?

Verbazend fenomeen.

Meer nog dan persoon, hardware, design of verkooppraatje : als je zo’n discussie dagen in stand kunt houden ben je een genie tegen wil en dank.

Q.E.D.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30.1 L.Brusselman - Reactie op #30

Of zijn het allemaal ouwe lullen hier?
Ik in ieder geval wel,jong pikkie.

  • Volgende reactie op #30
#30.2 qwerty - Reactie op #30.1

Ik ben groot geworden in de DEC wereld.
Zegt dat je wat?

#30.3 JSK - Reactie op #30

Ha. Je bent bekomen van de acute woede-aanval die je had toen ik de grote Steve Jobs wat kleineerde? Goed man.

  • Vorige reactie op #30
#30.4 qwerty - Reactie op #30.3

whahaha…
Maar jij bent er blijkbaar niet niet van los.

Maar eerlijk is eerlijk, wat relativering mag idd.

#31 Maxm

Wat ik de afgelopen week heb vastgesteld is dat het verbijsterend slecht is gesteld met de kennis van recente geschiedenis en dat mensen die lacune ook niet weten te compenseren met een goede internetsearch. Zelfs reportages van professionele media klopte voor geen meter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 vander f

Weer zo’n rancuneus scheld stukje zonder inhoud,
en inderdaad dat geschreeuw over die zogenaamde ‘Apple fanboys’,
ik ken ze niet, wie wel?
Tekeer gaan tegen niet bestaande hysterische Apple vereerders, stromannetje uitmelken.
Ik ben eind jaren 90 van Atari overgestapt naar Apple, een Windows computer was toen geen optie, ik was veel met muziek bezig, maken, opnemen en afmixen.
Dat was gewoonweg niet mogelijk op een standaard Windows bak tenzij je belachelijk veel geld wilde uitgeven aan uitbreidingen.
Apple was toen voor mij gewoon het goedkoopst en de Mac functioneerde right out of the box.
M’n powerMac uit ’99 doet het overigens nog steeds prima, gebruik hem nog regelmatig zonder ook maar 1x onderhoud te hebben gepleegd, al die tijd draaiend op software die ik er meer dan 10 jaar geleden heb opgezet, nooit meer naar om hoeven kijken, nog nooit iets moeten herinstalleren.

iPods en meuk interesseert me niet, speelgoed, leuk voor de kids.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 about:

Het is niet dat je een fan moet zijn van óf het een óf van het ander. Het is namelijk ook dat je gerust een bloedhekel kunt hebben aan de trucks van Microsoft én aan de trucks van Apple!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 FiFa

Wat mij betreft is het enige goede wat Apple nu produceert het OS voor computers. Ik werk sinds 1995 met Mac en toen was het nog bijzonder (goed). Nu is het alleen maar ‘over priced’ slecht werkende ouderwetse hardware wat genoeg glimt voor die heel veel arrogante halleluja volgers die functionaliteit verwarren met prijs en ontwerp (met inschakeling van de Chinese kinderarbeid) om dit allemaal mogelijk te maken. Windows 7 is in vele opzichten al net zo goed als Leopard en Lion (tja, het blijft Windows) en als mijn Mac Pro (die grote zilverkleurige loodzware kast die niemand ziet) het begeeft dan stap ik onmiddellijk over op Windows. Stelletje oplichters zijn het, wat je ook doet, die Applevetzakken zitten er tussen (Itunes, Iphone en ga zo maar door).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34.1 Crachàt - Reactie op #34

FiFa, u krijgt de prijs voor de meest ongeloofwaardige reactie van de maand. Porficiat!

#35 FiFa

@101: Gewoon gebaseerd op 16 jaar ervaring met Mac dus ik weet (waarschijnlijk in tegenstelling tot u) waar ik het over heb.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Crachàt

Nee hoor, ik heb indertijd al 3 Classicjes versleten, maar dat was het punt niet echt.
Of u nu al sinds 1888 op Mac werkt of niet – uw reactie komt over als was het gekopieerd uit het handboek ‘ik heb een PC maar doe heel hard alsof ik een Mac heb en die verafschuw’. Het na 16 jaar MacMan zijn en toch iNcorrect spellen van Itunes, Iphone is wel een ingehouden monkellachje waard, niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 FiFa

Ja, jammer dat de Jezus dood is

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 FiFa

@103
Quote:
‘Het na 16 jaar iNcorrect spellen van Itunes, Iphone is wel een ingehouden monkellachje waard, niet?’

En leer eens inhoudelijk reageren in plaats van die flauwe opmerkingen.

Macbook Pro: in de 2008/2009 versie was het zo dat video-out onderdeel was van het motherboard. Dus als dat stuk gaat dan kost het 1100 Euro om dat weer werkend te krijgen dus Macbook Pro was exit.

Cinema display: na twee jaar dode pixels en na drie jaar stuk, dood kaput.

Ondanks Europese wetgeving over garantie voor consumenten moet je een AppleCare Protection Plan kopen om nog enige zekerheid te krijgen.

Overigens bestond 6-16 jaar geleden dat monkellachje iTunes en die ander troep nog niet, dus ga eens nadenken voor je reageert?

Veel plezier in je plastic klooster vol heil Apple attitudes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 FiFa

Oh ja, vergeten:

Als mijn Mac Pro het begeeft dan kost een nieuwe ongeveer 7500 Euro (ex btw) terwijl een goede Windowsvervanger (met een betere configuratie die Mac niet kan leveren) mij 2750 Euro (ex btw) gaat kosten. Dit lijkt mij wel duidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39.1 richard E - Reactie op #39

Waarom heb je dan een mac pro gekocht?

Overigens kom je alleen aan die prijs als je de duurste variant koopt (Xeon westmere, 12 core), met 64 GB RAM geinstalleerd. Dat is natuurlijk stom. Geheugen koop je los, en prik je er zelf bij. veel goedkoper.

overigens ben ik benieuwd waar je voor minder dan 3000 een vergelijkbare 12-core computer met 64 GB RAM koopt.

#39.2 Rob - Reactie op #39.1

En zo verlies je direct je recht op garantie.

O wacht: daar doet Apple niet aan :)

#39.3 richard E - Reactie op #39.2

geheugen bij plaatsen kun je doen zonder dat je garantie-rechten vervallen.

apple publiceert zelfs complete how-to’s over het verspijkeren van je computer. heb neit heel gedetaileer gelezen, maar volgens mij staat er nergens dat je garantie zo vervalt. http://support.apple.com/kb/ht4433

#39.4 Rob - Reactie op #39.3

Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat een fabrikant aangeeft hoe je componenten en dergelijk kan vervangen en ach, je zal wel gelijk hebben wat betreft het behoud van garantie.

Waar het me eigenlijk ook om gaat is dat Apple maar tot 1 jaar garantie wil gaan terwijl 2 jaar de wettelijke verplichting is. Blijkbaar is het niet genoeg dat de producten ontzettend duur zijn, maar moet daarbovenop ook nog eens winst gemaakt worden op het leveren van een dienst (AppleCare) waar je sowieso al recht op hebt.

#40 Crachàt

Van de menige eigenschappen mijn deel, is leedvermaak er niet een van. Mijn Cube heeft indertijd in de fìk gestaan. Blauwe zware nog dagenlang erna stinkede rook kwam uit de gril er onderaan. Een tiental keer herstarten, en hij werkte gewoon, fact.
Ik hoor van niemand ooit (of falende diskdrives na) problemen in mijn ongevingen met een Mac. PC’rs lijken niets liever te willen doen dan opscheppen over totale reboots.
Ik leef met je mee, maar je bent een uitzondering, en eerlijkerwijs zou je dat toch moeten weten. Om nog maar over het ontbreken van virussen te zwijgen.
Anyway, see you in de Cloud.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40.1 su - Reactie op #40

Genoeg dooie mac’s bij de systeembeheerder gezien. Je kunt ook overdrijven in je adoratie.

#40.2 L.Brusselman - Reactie op #40.1

De adoratie gaat zelfs zo ver dat ze in wederopstanding van reeds verscheiden Mac’s geloven,en dan nog beweren dat het geen religie is.

#41 Martijn

Ik lees hier een boel over de zgn. kwaadaardigheid van Apple en over “open” versus “gesloten” telefoons. Koopt allen het “open” Android zou ik zeggen. Zo bruin als deze heb ik nog niet vaak gezien:

http://webwereld.nl/nieuws/108195/veel-kritiek-op-bol-com-app-in-android.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Webwereld+%28Webwereld%29

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41.1 su - Reactie op #41

Dat een ander fabrikant even gesloten is als Apple mitigeert zijn geslotenheid toch niet? Beetje een stropopredernatie.