Humor om te lachen dit weekend in de NRC, figuurzaag van het verstand. En dit keer niet eens in een column van Henk Hofland. In de zaterdagbijlage vertellen zes slachtoffertjes van de Tweede Fase hoe deze onderwijsvernieuwing hun leven vakkundig heeft geruïneerd. Ze kunnen spellen noch rekenen, hebben zelden een docent van dichtbij gezien, lezen alleen Tim Krabbé en van parate kennis weten ze vooral dat ze het níet hebben. Maar of dat laatste wat uitmaakt…
Benjamin: “Wat is het nut, dat je paraat hebt wat suffragettes zijn. Of wanneer de Renaissance was? Geef me tien seconden op mijn mobieltje en ik google het voor je.”
Stefan: “Natuurlijk, er is weinig dat je níet kan googlen. Maar je moet weten welke bronnen betrouwbaar zijn.””
Benjamin: “Wikipedia is accurater dan de Brittannica, heb ik ergens gelezen.”
Reacties (21)
en dan de student van tegenwoordig.
Het is nodig omdat je dan verbanden kunt leggen. Voordat je de precieze details op kunt zoeken in de Wikipedia, moet je eerst beseffen dat het voor je toespraak op internationale vrouwendag handig is om een koppeling te maken naar de suffragettes. En daarvoor moet je weten dat ze bestaan hebben, en wat er ongeveer mee was. Parate kennis is één ding (ik zou het precieze tijdsvak van de suffragette-beweging ook op moeten zoeken), maar algemene ontwikkeling is wat anders.
Doe anders nog eens een staking. Laat de teugels nog wat losser. Wakker softdruggebruik bij vroege jeugd nog wat aan. Sta er dan van te kijken dat je volkje erg mondig is, maar (bij uitzondering) niet weet waar ze het over hebben.
Toen ik de eerste keer sargasso las, moest ik drie keer checken of het weldegelijk .nl was.
Tim Krabbé…help ja… Kan de woorden ‘Het gouden ei’ mijn strot niet eens meer uit krijgen. Dat is dan wel literatuur, maar als je als 16 jarige Lord of the rings voor Engels op je lijst wil zetten mag dat niet, want dat valt er niet onder…
Wiskune zelf uit proberen te zoeken is ook een fantastisch systeem, net als verplichte onderdelen afwerken by gymnastiek (hoogspringen, verspingen, gymnastiek, speerwerpen etc, maar alles hoeft maar één les want dan kan het worden afgevinkt).
Ik krijg langzaam het idee dat ik op mijn jonge leeftijd al verbitterd begin te raken en vooral terug wil grijpen naar onderwijs met simpele rijtjes zoals in de tijd van mijn ouders…
Paddy is een ouhouhouwe luhhul!
En ik gooi er een voorspellinkie achteraan: over tien jaar weet vergelijkbare jeugd niet eens wat Encyclopaedia Brittannica is (laat staan dat ze het familiair afkorten tot Brittannica).
Kom, kom een beetje vertrouwen in de generatie Einstein…
* zoekt even op wie Einstein ook al weer was *
Hey Larie, misschien kun je hier ook een discussie over de kwaardaardigheid van moslims van maken!
@ freek
Pas op straks BELEDIG je larie nog, en vrijheid van meningsuiting is natuurlijk géén opdracht om te beledigen.
En al helemaal geen mensen met een stevige levensovertuiging zoals Larie.
(Die worden in Nederland extra beschermd door VU politici)
Vreemd dat ze het er steeds over hebben dat ze niet kunnen schrijven en spellen en lezen. En dat dat aan die Tweede Fase ligt. In mijn tijd (ja, ik ben ook een ouwe lul) hadden we die dingen al behoorlijk onder de knie vóór we naar de middelbare school gingen.
Nou ja Freek..hoe kom je daarbij..ik heb er gewoond, gewerkt, gereisd en op de plek waar Arabieren wonen (ongeacht geloof) heb ik op een enkele na slechts heel aardige mensen ontmoet.
Ik heb geen stevige overtuiging Plofkip..ik twijfel nimmer maar zoek het gesprek, waar dan ook. (of doel je op de stijve pik reacties, daar blijf ik bij)
Al dat gedoe over Larie zeg, ik ben, zoals eerder hier ooit uitgesproken, een stofje. meer niet!
En ontopic..ik vind de generaties die na mij zijn gekomen helemaal ok, meer ok dan de mijne. Ik heb, heel erg bedankt 90/94 studiegenoten, een verfrissende schop onder m’n hol gehad. Doet pijn maar naderhand..bliss (ik ben geen SM’r btw)
nimmer is immer ..blozende wangen, je kent het wel(licht)
@11: Ik weet het niet hoor. Ik kom er wel heel veel tegen die voor de simpelste rekensommetjes de rekenmachine erbij pakken en dan zelfs fout uit komen. Omdat ze totaal niet kunnen hoofdrekenen (of zelfs maar gevoel voor getallen hebben) nemen ze rustig een antwoord aan dat een factor 1000 verkeerd zit, als het schermpje dat getal maar uitspuugt. Daarna hebben ze dan nog onvoldoende kennis van zaken om te bedenken dat de uitkomst wel heel inplausiebel is. Dat zijn dan de universitaire studenten, dus dat brengt me wel heel hard aan het twijfelen over het niveau van het middebaar onderwijs.
Wat een onderschatting van Tim Krabbé. Wat nou ‘het gouden ei’? Ooit ‘De Renner’ gelezen, stlletje cultuurbarbaren?
@ajna
Op het moment dat het boek van een bepaalde schrijver door je strot wordt geduwd krijg je over het algemeen niet echt de behoefte om andere boeken van die persoon te gaan lezen.
Alleen Schakers kennen de Babson Task
In België wordt een hele hoop kennis door ieders strot geramd. En ik ben daar een groot voorstander van.
Anderzijds merk ik zelfs bij m’n schoonzus. Die toch wel één van de hogere richtingen heeft gevolgd tijdens het secundair onderwijs dat parate kennis na het secundair sterk persoonsgebonden is.
Afgelopen week gingen de schoonouders op weekend naar compiegne.
Ikzelf 30 en m’n schoonmoeder 54 konden zonder probleem melden dat in een treinwagon aldaar de wapenstilstand van WOI werd ondertekend. Een voor België toch wel niet onbelangrijke gebeurtenis.
Schoonvader 59, vriendin (25) en schoonzus (18) konden dit niet. Dit terwijl die schoonzus dat dus maximaal 2 jaar terug geleerd had en zelfs examen over heeft moeten invullen. Ze kon zelfs met moeite vertellen dat die oorlog tussen 1914 en 1918 had plaatsgevonden.
En dom is ze niet want ze was op al haar partiële examen in 1ste Bach rechten geslaagd.
De Babson task, ja, zucht…
Jammer dat 99,9% van de wereldbevolking de Nachtwacht van het schaken niet kent.
figuurzaag van het verstand – hmm komma’s werken inene niet wat vreemd – is dat een compliment of fileren ze daar mijn brein in mooi gevormde stukjes?
Ja jongens, de jeugd van tegenwoordig! Nee, vroeger was alles beter.
…
Tsk. Mijn jeugd (7) weet al dat er niet genoeg atomen zijn om googleplex uit te schrijven. Dat komt wel goed, die 3e fase (85 nu and still going strong). Levenslang leren, nu hier en dan elders.
Daarom is er na het aankomen ook een tijd van gaan mensen, Wens jelui allen veel genoegen, plezier, kritiek en een knuffel, hapje drankje nu en dan.
Alles Gutes, ciao.