1. 2

  “Als we onze steak vervangen door een slaatje, besparen we meteen evenveel als wanneer we onze auto een paar weken thuis zouden laten”

  Right… dat is echt een heel realistische vervanging van een steak: een slaatje.

  Ik geloof best dat vleesconsumptie goed is voor een behoorlijke CO2 uitstoot en diverse andere problemen. Dat is een reeel thema. Maar ik denk dat het een stuk serieuzer genomen zou worden als een slaatje of een komkommerdip niet als alternatief voor een steak gepresenteerd zouden worden. Zou het niet makkelijker zijn om mensen te stimuleren niet alleen minder vaak, maar vooral ook minder veel vlees per keer te consumeren? Je kan ook van een goed stukje van een ons genieten, in plaats van een stuk van een half pond…

 2. 3

  @2, Een slaatje of komkommerdip als alternatief aanbieden gaat inderdaad niet werken. Dat sluit nu juist aan bij het vooroordeel dat veel carnivore landgenoten hebben van vegetariërs: bleekselderij- en wortelkauwende geitenwollensokken. En ik geef volmondig toe: dat vooroordeel had ik ook in mijn jeugd.

  Dat vooroordeel neem je niet weg door weer een slaatje als alternatief te bieden. De wereld van de vegetarische recepten is veel groter dan dat. Alle verstokte vleeseters zou ik aan willen raden eens een goed vegetarisch kookboek ter hand te nemen: er is zoveel meer dan alleen maar dat slaatje, de komkommer of de bleekselderij.