De crisis bestrijden met een jong kabinet

DATA - Het tweede kabinet-Rutte is een stuk jonger dan het eerste. Is een jong kabinet wel in staat om de crisis te bestrijden?

Op het eerste gezicht leek me dit een tamelijk onzinnige vraag. Je moet immers uitgaan van de kwaliteiten van de individuele bewindspersonen en hoe ze als team fungeren. Toch komt leeftijd vaak in de discussie terug, zoals onlangs ook weer na de vaststelling dat deze Tweede Kamer weer de jongste ooit is. En dat in deze tijden! Dan hebben we toch juist behoefte aan sterke mensen.

Echter, de naoorlogse kabinetten die het meest indruk hebben gemaakt, waren ook de jongste.

De rekenaars achter parlement.com hebben op ons verzoek de leeftijden van de bewindspersonen in kaart gebracht, in combinatie met het moment van aantreden. Het betreft hier ministers en staatssecretarissen. Wat blijkt: kabinetten hebben een steeds hogere gemiddelde leeftijd. Lubbers II en III, Kok I en II, Balkenende I tot en met IV, Rutte I, ze liggen allemaal boven het midden van 49,03.

Rutte I was met een gemiddelde leeftijd van 52,8 jaar het een na oudste kabinet van na de oorlog (derde kabinet Balkenende was gemiddeld een half jaartje ouder). Het tweede kabinet Rutte is met 48,96 jaar een stuk jonger.

De door Rutte en Samsom op handen gedragen kabinet-Drees stak er met een gemiddelde leeftijd van 43,7 jaar jong af. De wederopbouwkabinetten waren allemaal relatief jong. Dat logenstraft het idee dat in zware tijden terug gegrepen moet worden op senioriteit.

Er zit ook wel wat in. Wat je idealiter wilt hebben is een sterke man aan het roer, omringd met een goede mix van jonge honden en ervaren bestuurders. Crisistijd vraagt om nieuwe ideeën, een frisse aanpak, mensen die niet met een anker vast zitten in een bestuurlijk carrièrepad, maar die relatief vrij kunnen opereren.

De vraag is natuurlijk of dit nieuwe kabinet daar aan voldoet.

De leiding is jeugdig, Rutte is 45 jaar, Asscher 38. Senioren zijn Kamp, Klijnsma, Plasterk, Teeven, die in de jaren vijftig zijn geboren. Ivo Opstelten is de nestor. De posten die er nu toe doen: Zorg en Financiën, worden door twee belegen veertigers gerund.

Reacties (11)

#1 roland

“Is een jong kabinet in staat om de crisis te bestrijden? Op het eerste gezicht leek me dit een tamelijk onzinnige vraag”
Terecht, waarom dan toch verder schrijven?

 • Volgende discussie
#2 A. de Man

Kabinetten met steeds hogere gemiddelde leeftijden hebben blijkbaar voor de crisis gezorgd. In dat opzicht is het wellicht een goede zet om jonge mensen neer te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mbmb

‘Wat je idealiter wilt hebben is een sterke man aan het roer, omringd met een goede mix van jonge honden en ervaren bestuurders.’

Dat is op zich een stelling, maar eentje die totaal niet onderzocht wordt. Deze opmerking heeft betrekking op spreiding, en niet op gemiddelden. Het kan best zijn dat het gemiddeld jongere kabinet minder jonge mensen heeft dan het gemiddeld oudere kabinet.

Nog even los van de vraag rondom causaliteit. Ik ken ervaren, oude jonge honden en bejaarde jongeren. Bij zo’nm kleine steekproef kun je je afvragen wat het nut van zo’n algemene opmerking is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

“Wat je idealiter wilt hebben is een sterke man aan het roer”

Alsjeblieft niet zeg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kim

Ik werk als vrijwilliger en dat toegestaan met behoud van bijstand ,maar heb net een waarschuwing van het CWI gekregen dat als ik ook maar 80 euro extra verdien (net voor de kerst ) van diegenen waar ik voor werk of anderen dat dan mijn uitkering met 100 tot 150 procent wordt gekort .
Tweehonderd euro houd ik gemiddeld maximaal over om een maand van te leven ,de rest gaat naar vaste lasten . Ik heb geen mobiele telefoon en het goedkoopste internet met een paar honderd euro schuld omdat ik soms ook nog wat kleding nodig heb ,dat is waar kabinet Rutten in Nederland voor staat . Een communistische staat met een kapitalistische dictatuur waarin de schulden van de staat gesocialiseerd worden en de bonussen alleen maar verder geliberaliseerd .De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en na het zuur komt het zoet ? Ik zie momenteel steeds maar meer mensen met veel goud geld vertrekken naar lage lonen landen .Een Nederlands bedrijf zoals Philips bijvoorbeeld heeft jarenlang voor miljoenen subsidie gehad van de Nederlandse overheid en wat doen ze nu ? Ze vertrekken naar Polen omdat indien ze daar gaan zitten hogere bonussen aan hunzelf kunnen uitdelen .Zo zit het met die gehele VVD .. De VVD van Rutten bestaat uit afstammelingen van nazi’s uit de tweede wereldoorlog die hun normen en waarden hebben aangepast aan de NWO van Brussel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 kim

Niemand en ik zeg werkelijk niemand in Europa en de UK zal er ook maar een traan om laten indien er straks een 911 vliegtuig op Den Haag of Brussel terecht komt .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kim

Rutten en Brussel vinden media stilte wel aangenaam ,ze hoeven geen verantwoording meer af te leggen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Nirak

@6: Hoi Kim. Ben je boos? Gooi het er lekker uit. Dat helpt soms.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 kim

@8: Nee joh ik heb gewoon een hekel aan modern fascisme dat enorm veel lijkt op communisme

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 kim

.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 FiFa

Dit pleit voor een echte verjonging: ik stel voor een stel echte kleuters te benoemen in het kabinet. Waarschijnlijk wordt het dan het jongste sociale kabinet ooit.

 • Vorige discussie