De 21ste eeuw: waterstof wordt de bom !

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Recreatie in het 'afvalwater' van een warm-watercentrale in IJslandDe verbranding van waterstof, waarbij enkel onschadelijke waterdamp wordt uitgestoten, begint commercieel haalbaar te worden. In de komende 50 jaar zal onze olie-aangedreven economie volledig overschakelen op waterstof, aldus VPRO’s Tegenlicht. De ontwikkeling is gericht op duurzame energie via zonnecellen en windmolens. IJsland pioneert reeds, de elektriciteit die men daar wint m.b.v. warm-waterbronnen zal gebruikt worden om waterstof te produceren en te exporteren.

Olie snel duurder
In 2010 staan de eerste waterstof-auto’s in de showroom. Terwijl olie alsmaar duurder zal worden zal waterstof de markt overnemen. Dit betekent afname van de macht van totalitaire theocratiëen als Saudi Arabië en Texas. Halleluja!

VPRO’s Tegenlicht leek gisteravond af en toe wel een TellSell reclame, maar toch geloof ik het! Er moet echter wel in geïnvesteerd worden, een trendwatcher schatte de benodige investeringen op 100 miljard in 10 jaar, 10 miljard per jaar. Op dit moment kost de bezetting van Irak 3,8 miljard per maand. Wat is slimmer voor Amerika? Blijven zitten op een verouderde schaarser wordende energiebron of investeren in de toekomst?

Komende zondagavond: deel II van de Waterstofrevolutie.
De Waterstofrevolutie deel I (VPRO’s Tegenlicht) + online docu
• De herhaling op tv: dinsdagmiddag, 14.00, Ned 3

Bonus-update:
‘Klimaatverandering afgelast wegens brandstofgebrek’
(Chemisch Weekblad, 3 okt 2003)

0

Reacties (12)

#1 Carlos

Hmmm, goed nieuws is geen nieuws zeggen ze wel eens….

 • Volgende discussie
#2 caprio

Wat gebeurt er eigenlijk als er teveel waterdamp in de lucht komt? Vind de huidige opwarming prettiger dan dat je straks in een klef, vochtig klimaat leeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mark

mooi nieuws. Maar als je al ziet hoe moeizaam de platenmaatschappijen hun positie opgeven, wat kunnen wij dan verwachten van de olie-industrie alvorens de ‘switch-over’ kan plaatshebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 The Horse

Smegma is de nieuwe bom voor de 22ste eeuw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 SalonSocialist

Beste Mensen,

Het energiedebat zal zich de komende jaren steeds pragender op de voorgrond verschijnen. Het is duidelijk dat het energieverbruik in het westen (metname de VS) enorm hoog is.

Indien het huidige nivo van energieverbruik doorgaat dan is over 50 jaar de gehele Iraakse olievoorraad op. Met de totale olievoorraad is het over 150 jaar danwel gedaan. Kernenergie is een energie vorm, ook niet duurzaam men heeft immers delfstoffen nodig (de discussie over het gebruik voor of tegen laat ik even buiten beschouwing). Langdurige (lees duurzame oplossingen) energievormen zijn nodig om het energieverbruik om dit peil te houden.

Helaas zijn de toepassingen op dit gebied nog minimaal en de investeringen zijn nog torenhoog.

Om dit pragende probleem zou men er goed aan doen om nu te investeren in wind/water/zonne-energie, dan te wachten tot de olie op is.

Caprio; te veel waterdamp in de lucht is niet het probleem; Met betrekking tot temperatuur gaat het om de CO2.
Overigens is de redenering gevaarlijk;
Over het ontstaan van ijstijden (perioden met enorme ijskappen op voornamelijk het noordelijk halfrond).
doen verschillende suggesties de ronde;
Het is namelijk zeer goed mogelijk dat een toegenomen hoeveelheid waterdamp a.g.v veranderingen in zeestroimngen leiden tot aangroei/ toename van ijskappen in repscetievelijk Canada, Scandinavie. Het klimaat kent echter dermate veel procesgangen dat een afzonderlijke factor en zijn invloed op het klimaat moeilijk te kwantificeren is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Het klimaat kent echter dermate veel procesgangen dat een afzonderlijke factor en zijn invloed op het klimaat moeilijk te kwantificeren is.

…en dat is een waar woord van de SalonSocialist !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Carlos

Als we nog steeds kolen, olie en gas stoken en het klimaat koelt af zoals het in de Kleine IJstijd (1450-1850) gewoon ‘vanzelf’ deed dan zijn de rapen gaar! Afgelopen winter scheelde het een haartje of amerikaanse steden moesten worden afgesloten van het gas doordat de voorraad opraakte, de lente zette net op tijd in.

Natuurlijke klimaatsschommelingen in de menselijke geschiedenis:
http://www.hetweer.org/HetWonderlijkeWeer/het1.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 caprio

In het museum Boerhaave in Leiden is een overzichtstentoonstelling te zien van metereologische instrumenten uit Nederland, met o.a. een zeldzame originele Fahrenheid meter en een weer dagboek 150 jaar voor het KNMI begon met metingen. Bovendien is Boerhaave een leuk museum voor weetallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 SalonSocialist

Beste Mensen,

De link van Carlos biedt weinig perspectief m.b.t. oorzaak van de kleine ijstijd.

Er zijn echter verschillende theorien gelanceerd. Bond et al (2001) meldt dat de kleine ijstijd past in de 1500years cycle en dat variatie in zonnestraling (solar irrandiance).

PS: We mogen echter blij zijn dat we in een interglaciaal leven aangezien het sinds de laatste 10.000 jaar pas goed warm geworden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jan des Bouvrie

Waterstof is dus chill.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 phonkee

Nu moeten we toch met z’n allen eens ophouden met gemekker over het tekort aan fossiele brandstoffen. Het Carboon duurde 90 miljoen jaar! Denken jullie echt dat we dat in 100 jaar of zo opkrijgen? Elk jaar nemen de bekende voorraden aan olie, gas en kolen toe in omvang. En dan heb ik het niet eens over de oil shale in Colorado of de teerzanden van Athabasca. Oh ja, en bij het methaanhydraat op elke vierkante meter van het continentaal plat in de gematigde zone vallen alle eerder genoemde voorraden in het niet. Trouwens, in de industrie wordt waterstof voornamelijk gemaakt uit aardgas (dus niet elektrolyse). Ach ja, je kan ook teveel weten. En trouwens, waterstof is gevaarlijk (vlammen zijn onzichtbaar).

 • Vorige discussie