#dagtegengas in 4 etappes. Etappe 3: aardgasvrij warm water

Foto: Opstelling HeatCycle en boilervat Eigen foto Kirspijn Beek
Serie:

VERSLAG - Ons gasverbruik is in 12 jaar tijd gedaald van 17.714 kWh (1.800 m3) naar 1.309 kWh per jaar (zo’n 130 m3). Onze energierekening is bij de huidige tarieven (juni 2022) gedaald naar ongeveer 0 euro, terwijl ons elektriciteitsgebruik is gestegen van 5.888 kWh naar 6.740 kWh per jaar. In deze vierdelige serie wordt verslag gedaan van hoe stap voor stap maatregelen in vier categorieën tot dit resultaat hebben geleid. Zie ook deel 1: NegaWatts scoren (energie besparen) en deel 2: aardgasvrij verwarmen. Vandaag de 3e etappe: aardgasvrij warm water.

Zonneboiler

De eerste stap die we hebben gezet is het installeren van een zonneboiler. Daarbij hebben we gekozen voor heatpipes in plaats van een vlakke plaat collector, omdat deze het beter doet in het voorjaar en najaar dan een vlakke plaat collector. In de zomer levert de zonneboiler minder warmte dan een vlakke plaat collector. De heatpipes leveren ’s zomers nagenoeg alle warmte die we nodig hebben, dus in de praktijk valt dat probleem nogal mee.

Energiegebruik voor warm water per jaar, aardgas zonneboiler Tabel Krispijn Beek
In bovenstaande grafiek is te zien dat ons energiegebruik voor warm water constant is. Dat is een aanname op basis van 20% van het gasverbruik voor een label C woning in 2012. Op basis daarvan schat ik ons gasverbruik voor verwarming en warm water in. Per maand gaat het om 223 kWH. In de periode 2019 t/m 2021 hebben we gas enkel gebruikt voor warm water. Gemiddeld heeft onze zonneboiler jaarlijks ongeveer 1.200 kWh aan warm water opgeleverd. Dat is 45% van ons warme water.

Hybride warmtepomp

Eind vorig jaar hebben we na lang twijfelen de knoop doorgehakt en gekozen voor een HeatCycle van De Warmte. Dit is een hybride warmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit afvalwater als bron. De bedoeling is dat deze warmtepomp vooral vanaf de herfst tot en met de lente warm water levert. De maanden waarin onze zonneboiler onvoldoende warmte levert om ons water warm te houden.

De installatie van de warmtepomp kostte meer tijd dan verwacht. Op zich niet vreemd aangezien we een van de eerste 50 klanten zijn. De warmtepomp werkt wel zoals verwacht. Een nadeel is dat de warmtepomp, ondanks dat het een water-water warmtepomp, toch vrij veel lawaai maakt. Zeker als hij hogere temperaturen levert (> 45 graden Celsius) neemt het lawaai toe tot 51-52 dB. De Warmte spreekt zelf van een maximum geluidsniveau van 54,6 dB. Een aparte technische ruimte is dus aan te raden. Bij ons staat de warmtepomp op zolder met een open verbinding naar het trappenhuis. Klusje erbij dus. Hoewel we voor nu gekozen hebben voor een oplossing waarbij de warmtepomp tussen half 10 ’s avonds en 7 uur ’s ochtends niet aan mag. Ook is de geluidsoverlast veel minder geworden door een kleine aanpassing aan de HeatCycle, waardoor de leidingen niet meer resoneren.

Elektriciteitsverbruik (licht) en warmteproductie (geel/oranje) in kilowattuur per maand. Tabel Krispijn Beek
Elektriciteitsverbruik (licht) en warmteproductie (geel/oranje) in kilowattuur per maand.

Tot nu toe heeft de warmtepomp 181 kilowatuur gebruikt en 511 kilowattuur warmte geproduceerd. Daarmee heeft de warmtepomp een gemiddelde COP van 2,8.

Conclusie

Onze cv-ketel staat uit sinds de dag dat Poetin besloot Oekraïne opnieuw binnen te vallen. We hebben sindsdien geen enkele keer koud water gehad. De combinatie van warmtepomp en zonneboiler werkt dus naar behoren. We hebben er inmiddels dermate voldoende vertrouwen in dat we de aanvraag voor verwijdering van onze gasaansluiting in hebben gediend bij Stedin.

Voor warm water in de keuken komt er waarschijnlijk nog wel een kleine doorstroomboiler of een kleine boiler. Het is namelijk zonde om dik 10 liter water weg te gooien voordat het kraanwater in de keuken warm is en het is ook zonde om 10 liter warm water ongebruikt af te laten koelen in de leidingen. Dat was het altijd al, maar zonder aardgas en met de wetenschap dat we het in de donkere maanden moeten hebben van onze restwarmte is dat belangrijker om aan te pakken.

Een ander belangrijk punt, zeker met de toenemende netcongestie problemen bij de netwerkbedrijven, is dat onze zonneboiler veel warmte levert bij een lage belasting van het elektriciteitsnet. Het is een optie die veel meer mensen m.i. zouden kunnen toepassen.

Volgende week donderdag verschijnt het laatste deel van deze serie: zelf energie produceren. Hier deel 1 en deel 2.

Reacties zijn uitgeschakeld