“D66 lijkt op de SGP”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

PvdA-parlementariër Diederik Samsom analyseerde het stemgedrag van de Tweede Kamer fracties in het afgelopen jaar. Zijn conclusie: D66 lijkt op de SGP. Dat is uiteraard een plaagstootje van deze sociaal-democraat, om de enige echte seculiere partij van Nederland gelijk te stellen met godsvrezende gereformeerden. Maar de boodschap is duidelijk: D66 schuif op naar links!

“Wat mij betreft is het ook hoog tijd voor een nauwere samenwerking op links; ook buiten de Kamer”. (DiederikSamsom.nl)
• Excel spreadsheet: analyse stemmingen 2003.xls

0

Reacties (4)

#1 Grobbo

Samenwerking op links? Kom nou toch.

Daden spreken luider dan woorden, en de daden van D66 tonen overduidelijk aan dat de partij zich meer identificeert met de rechterflank dan de linker.

En als dat niet zo zou zijn dan tonen ze toch wel aan dat ze hun eigen ideeen (bijvoorbeeld de o-zo belangrijke gekozen burgemeester) belangrijker vinden dan sociale zekerheid.

Samenwerking op links kun je best met D66 krijgen, maar dan moet je ze wel toezeggen dat ze bijvoorbeeld een referendum krijgen. Want hun heilige verlanglijstje is belangrijker dan een visie.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Progressieve daden zouden inderdaad erg welkom zijn. Dat lijstje bestuurlijke vernieuwingen is in mijn ogen ook niet zo relevant, de kenniseconomie wel.

Dit onderzoekje van Samsom zegt overigens niets over de aard van de zaken waarover gestemd werd. Nog beter zou zijn om de stemmingen per onderwerp (onderwijs, milieu, sociale zaken) op te delen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Grobbo

Ja heel leuk investeren in het onderwijs. Dat alleen Larense kakkertjes er straks nog gebruik van kunnen maken is bijzaak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

De verkakkering van het (hoger) onderwijs is al ingezet in begin jaren ’90. Onder studenten zie ik de laatste jaren nog maar heel weinig kinderen van ‘arme’ ouders. Alhoewel ik natuurlijk niet in de portemonnee van hun ouders kan kijken.

Investeren in dat wat vage begrip ‘kenniseconomie’ houdt wat mij betreft ook in het betaalbaar houden/maken van hoger onderwijs voor iedereen. Universiteiten die een soort particuliere prestigieuze leerscholen worden waar alleen nog de eigen rich kids komen studeren aangevuld met echte slimme koppen uit het buitenland, daar schiet Nederland niet zoveel mee op.

  • Vorige discussie