Een opmerkelijke spinoff van de ‘open directory’ van de nederlandse troepen in Irak was een foto van een stel griezelige wezentjes. Het betrof hier ’n ‘kruising’ tussen een vogelspin en een schorpioen: Camel Spiders:
Phylum: Arthropoda (geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (spinachtigen)
Orde: Solifugae (camel spiders, wind scorpions)
Solifugae betekent in het latijn ‘vluchtende voor de zon’. Dit nachtdiertje houdt inderdaad niet van zonlicht, ook al woont ie wel in allerlei woestijn-achtige gebieden. Overdag zoekt het de schaduw op, dat kan ook de slagschaduw van een mens zijn. Als je dan wegrent dan rent de Solifugae hard achter je schaduw aan. Dit kan je het gevoel geven achtervolgt te worden. Maar in feite zijn Solifugae bang voor mensen en bezitten ze bovendien in tegenstelling tot hun familie de spinnen en de schorpioenen géén gifklieren. Wel kan hun beet erg pijnlijk zijn door de scherpe kaken. Met deze kaken schijnen ze ‘snachts haar van slapende dieren (en mensen) af te knippen, de vrouwtjes vinden het haar perfect nestmateriaal. Dit gedrag geeft de Solifugae in Zuid-Afrika de bijnaam: ‘haarskeerders’ en ‘baardskeerders’. De meeste Solifugae worden zo’n 15 à 20 mm lang, maar hoe heter het klimaat hoe langer de poten en dan kunnen ze in totaal wel zo’n 160 mm lang worden (ook in de provincie Al Muthanna). Ze eten voornamelijk insecten, maar ook muizen en hagedissen. Hun sterkste wapens zijn hun snelheid en de krachtige kaken. Over de Camel Spider doen allerlei onwijze ‘urban legends’ de ronde. Ook de militairen in Afghanistan vrezen dit snelle diertje en denken dat ze aan de buikwand van kamelen blijven hangen en knagen totdat de ingewanden eruit blubberen, maar dat is apekool. Toch zijn het niet gezelligste types om een slaapzak mee te delen…
• Biodiversity explorer: Order Solifugae (foto’s)
• Overzichtspagina Solifugae links
• Filmpje van een Camel Spider
• Camel Spiders in het nieuws -> GoogleNews = camel+spiders
Reacties (11)
@Carlos Nog even ter aanvulling op die open directory…uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat die bewust open staat als soort van fotodagboek van onze jongens voor het thuisfront. Reken maar dat er wel in gecensureerd wordt, want dit gebeurt namelijk ook in de e-mails die verstuurd worden. Net zoals de telefoongesprekken via de satelliettelefoon meegeluisterd worden…
Ja, je hebt gelijk, ik vond het eigenlijk ook al te fantastisch voor woorden. Waarschijnlijk gewoon een truuk van Defensie om het positieve werk van onze jongens met een charme-offensief voor het voetlicht te brengen.
En al die webloggers elkaar maar nawauwelen over ‘open directories’…
;-))
Spannond ‘open directories’. Dichter bij ‘H4x0r1|\|g’ zal ik niet komen….. [was Quonie niet ooit de grote promotor achter open directories?]
Met recht een spinoff overigens. De onregelmatige geknipte coupe van Kamp verraadt het werk van zo’n Camelspider.
“De onregelmatige geknipte coupe van Kamp verraadt het werk van zo’n Camelspider.”
Ik zal nooit meer normaal naar Henk Kamp kunnen kijken…
(Kopspijkers lezen jullie dit wel?!)
..en oja, die open directories dat was zeker een specialiteit van Tonie! Alleen was het ook maar 1 keer echt relevant toen ie een dir ‘vond’ bij een bedrijf met een perslijst incl. onbehoorlijk commentaar over de diverse journalisten.
Maar tot in de lengte van dagen zal deze anekdote de jonge journalist blijven achtervolgen.
Lol @Carlos :-D
Was dat niet de perslijst van microsoft?
“tegen Francisco van Jole niet over anale sex beginnen, dan klapt ‘ie dicht”
Overigens: Heeft dat soort mensen dan niets beters te doen dan allerlei directories te checken?
Even terugkomend op de Camel-spider, hier een video van het beessie in actie:
http://www.ecologicproductions.com/../TSCK_spider.html
Serendipiteit mensen, dat drijft de ware weblogger naar de open dirs. Al heeft het opsnorren van vieze plaatjes middels deze functionaliteit -u kent ze wel- iets triests. Een beetje zoals vroeger het zoeken van door truckers weggeworpen vieze boekjes langs de snelweg. Nooit gedaan? Oh, okee, ik zeg al niets meer…
Serendipiteit veinzen is een veel voorkomende (slechte) eigenschap onder loggers. De werkelijkheid is vaak een stuk minder erudiet en avontuurlijk. Tipgevers worden bij de grootste ontdekkingen juist weer niet vermeld zodat alle roem op de logger afstraalt.
Hebben camelspiders cameltoes?