Buenos Aires – Jorge y Jorge

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Oud-dictator Jorge Videla zou zijn opgepakt zo meldde Nu.nl gisteravond. Bron van dit nieuws was het ANP en enkele nederlandse kranten namen het klakkeloos over. Buiten Nederland bleef het echter akelig stil. Het NOS-journaal slikte het bericht halverwege de dag in, zo vernam ik vanuit NL.

Waar ging het nou werkelijk om? In Duitsland wordt een aanklacht tegen o.a. Jorge Videla voorbereid. Gisteren moest Videla en een paar andere oud-militairen daarvoor verschijnen op een hoorzitting in BA. In afwachting van de uitspraak of hij wordt uitgeleverd heeft de argentijnse rechter hem formeel gearresteerd, iets wat voor iemand die al een soort van slappe vorm van huisarrest heeft niet zoveel uitmaakt. Vervolgens heeft Videla gezegd dat hij niet naar Duitsland wil en ook vindt dat duitsers niks te maken hebben met argentijnse binnenlandse aangelegenheden uit het verleden
La medida sólo tiene, no obstante, un valor formal (La Nacion). Jorge Videla is dus
niet opgepakt, noch is hij in zijn huidige bewegingsvrijheid verder aangetast.

Vanmiddag zag ik in Buenos Aires in een stadsparkje toevallig twee oude mannetjes op een bankje; de buurt kent ze als ‘Jorge y Jorge’.

Jorge V. : oyó que me arrestaron?
Jorge Z. : sí en Nu.nl, pero no es la verdad
Jorge V. : un poco estúpido de ellos
Jorge Z. : si en holandés es ‘beetje dom’
Jorge V. : gha gha gha…!
Jorge Z. : ghe ghe ghe.. biertje?
Jorge V. : si un Quilmes por favor

0

Reacties (7)

#1 The Horse

Ha Carlos: ben je nog op?

 • Volgende discussie
#2 Jan des Bouvrie

He Horsie, ken je dat Argentijnse liedje:

Videla, Videla
Mandigo Negro
Videla, Videla
Vamos, Smucko
Videla, Videla
Analo av Cuarno
Videla, Videla
Pipa, Sucko

Schijnt een grote hit te zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ik ben verbitterd, als ik voor ‘Jorge Videla’ Trudy Prins had geschreven en ipv ‘oud-militairen’ STIVORO medewerkers, dan had iedereen mij geroemd om keiharde onderzoeksjournalistiek en wilde iedereen zijn of haar onbeduidende mening kwijt in dit reactiedoosje.

Maar nee, de intellectuele elite van weblogland (de één-oogigen in het land der blinden) kwaken liever over de zaken dicht bij huis, de Hart van Nederland onderwerpjes… Uiteindelijk zijn wij allemaal niet meer dan een Ton of Heleen van Royen. Oppervlakkig en gedreven door de waan van de dag.

Ik ben verbitterd en teleurgesteld, ik ga uit een vliegtuig springen en omarm het brakke modderige water van de Rio de la Plata, vaarwel reaguurders!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

alhoewel ik wel een warm gevoel in mijn onderbuik krijg van de belangstelling van The Horse… (misschien houd me dat op m’n derde been)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

@Carlos: als je zelf uit een vliegtuig springt is er niks meer aan. Het is het duwen van het tegenstribbelende slachtoffer dat de beul het idee geeft dat hij nog echt werk moet verrichten.

Wat het stukje onderzoeksjournalistiek betreft heb je helemaal gelijk. Het is een gedegen stukje werk en je wordt inderdaad miskent. Maar laten we eerlijk zijn: na het huwelijk van Wim-Lex en Maxiempje is Videla gewoon niet hot meer (behalve voor een enkele Rode Vrouw en Freek de Jonge misschien). Er zijn nu nieuwe dispoten en dictators die de show stelen. Het is daarom alsof jij over de Soundmixshow schrijft terwijl iedereen naar Idols kijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

dank je JdB, ik kon je betoog nauwelijks volgen totdat je het in de laatste zin terugbracht tot RTL4 niveau, nu begrijp ik het weer!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 caprio

Ik zag laatst WA in vol ornaat met allemaal onderscheidingen aan zijn jas, orde dit en dat, purper heart, bronzen kruis, gouden vlies, wat een helden allemaal zeg. Prachtig zo’n democratie waar het volk het voor het zeggen heeft!
Ik zie WA al in Argentinie op staatsbezoek in militair tenue naast Maxima! Kan niet wachten!

 • Vorige discussie