Brits wonderkind getipt voor EU-baan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Europese vlag (plaatje: public domain)

Volgens de Duitse krant Die Welt wordt de Britse minister voor Buitenlandse Zaken David Miliband het meest genoemd als de toekomstige Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU. Als dit waar is, en de Britse regering ontkent het met klem, zou dat opmerkelijk zijn.

David Miliband is namelijk op dit moment het wonderkind van Labour. De 42-jarige Miliband wordt na een bliksemcarrière in de politiek gezien als de gedoodverfde opvolger van de huidge Labour-premier Gordon Brown. En nu Brown het in de peilingen zo slecht doet roepen sommigen zelfs al om een voortijdige wisseling van de wacht.

Door Miliband in Europa te lanceren zou Brown dus een mogelijke concurrent uit kunnen schakelen. Een ander gevolg zou zijn dat de kansen voor Tony Blair om president van Europa te worden nihil worden. Twee Britten op zulke hoge posten zou voor de andere landen onaanvaardbaar zijn. Het is maar de vraag of Brown, die een lange geschiedenis van conflicten met Blair heeft, daar rouwig om zou zijn…

Reacties zijn uitgeschakeld