Blind staren op Antwerpen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

In het nieuws wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat in Antwerpen de groei van het Vlaams Belang tot stilstand is gebracht, sterker nog het wordt als een overwinning gevierd van de andere partijen.

Ik ben het niet met deze overwinningskreten eens.
Het Vlaams Belang heeft namelijk meer stemmen gehad dan bij de vorige verkiezingen, een half procent, maar toch, meer is meer. Het is nu dan wel de tweede partij geworden, maar alleen ten koste van andere partijen, niet van hun eigen zetels.

In de rest van Vlaanderen heeft de partij het goed gedaan. In veel gemeentes zitten ze voor het eerst in de gemeenteraad of is hun aantal zetels toegenomen. Bij sommige gemeentes wordt er getwijfeld aan het cordon sanitair dat de partijen rond het Vlaams Belang opgericht hebben. Waarom wordt er dan zo gefocust op Antwerpen? In mijn ogen is de partij alleen maar groter geworden en doet men hard zijn best om te negeren dat de groei er nog lang niet uit is. Het wordt tijd voor een serieus antwoord op de partij, want het cordon sanitair werkt gewoon niet, goed besturen trouwens wel. Laat het Vlaams Belang maar eens op hun bek gaan in plaats van altijd commentaar vanaf de zijlijn te geven. Eens kijken of ze het dan nog zo goed doen?

Reacties (6)

#1 Ivanhoe

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je leest. Neem bijvoorbeeld het NRC.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Maar dan het AD weer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Obscura

Stephan Sanders in VN:
“Wat was er gebeurd als Balkenende na die krankzinnige verkiezingen van 2002 niet met de LPF in zee was gegaan? Ik geloof dat niemand van de ‘oude’ politici stond te popelen om met iemand als Heinsbroek te mogen regeren. Zevenentachtig dagen heeft het gewoef en gewaf geduurd, maar wat is het belangrijk geweest dat de Fortuynisten meteen werden opgenomen en ingesloten, dat ze zich niet in de zijlijn hebben kunnen nestelen om daar een grote verongelijktheid op te bouwen.
Nederland was zonder dat rare eerste kabinet-Balkenende net als Belgie geweest: een land met een grote extreem-rechtse partij, die maar blijft groeien omdat ze het bij beloften en vage praatjes kan houden en nooit verantwoording hoeft te nemen.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Amen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Packet Storm

@3
Geheel mee eens

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 micha

Dus de LPF was “extreem” rechts? Hoe groot is het midden dan en waar begint extreem links?

Vergeten we ook niet even dat de lijsttrekker tijdens de oprichting is omgelegd. Hoe groot zou de LPF nu zijn als de politiek leider er nog was geweest?

Dat cordon sanitair is overigens echt een aanfluiting. 1/3 van de stemmers geven hun steun aan een partij en de rest probeert uit alle macht om deze stemmen buiten spel te zetten. Als dat de kern van Belgische democratie is… Lijkt mij de perfecte bodem voor onrust. ALs het zo door gaat heb je straks 2 partijen over die niet met elkaar willen praten.

Vraag me af wat de grootste partij zou zijn geweest als inderdaad alleen vlamen/autochtone belgen mochten stemmen…

  • Vorige discussie