Bedrijfsnieuws?

vraagtekensEr is een bedrijfje in Nederland dat heel bijzonder is. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 40 miljoen euro. Er werken ongeveer 200 mensen voor dat bedrijf. Ze hebben een kleine 50.000 vaste klanten en nog een paar duizend losse klanten.
De COO (Chief Operations Officer) stapt op.
En dan blijkt waar een klein bedrijf groot in kan zijn. Voorpaginanieuws is het. En ook nog eens over de dag uitgesmeerd bijna een uur zendtijd op onze nationale nieuwszender.
Hoeveel bedrijven van gelijke omvang valt die eer nu ten deel? Waarom krijgen ze eigenlijk zo buitenproportioneel veel aandacht?
Er is maar één categorie bedrijven die dat lukt. Weet u het al?

Jawel, de voetbalbedrijven. Ze maken verlies, ze hebben in het algemeen een matig product (iedereen klaagt er tenslotte over), economisch gezien stellen ze niet veel voor, maar toch krijgen ze bakken met aandacht.
Ik zal het wel nooit begrijpen.

Oh ja. Het ging om het vertrek van die Koeman bij het bedrijf Feyenoord.

 1. 1

  Of je kan natuurlijk niet in bedrijfstermen denken, maar in TV-personalities (Koeman is immers acteur in de meestbekeken soap van nederland). Sla de Telegraaf, Weekend, Story of Panorama open en je weet hoe breed uitgemeten een scheiding tussen zelfs minimale BN-ers wordt uitgemeten.

 2. 2

  En wie betaald de ziektewet voor de werknemers van dat soort bedrijven, als ze weer eens een ingegroeide teennagel hebben?

 3. 5

  @TRS: Door de strot geduwd lijkt me een betere omschrijving. Maar melk wordt ook aan een paar miljoen klanten verkocht. Enig idee wie de COO van Campina-Melkunie is die iedereen iedere dag weer laat drinken?

 4. 6

  Om maar niet te spreken over de economische, maatschappelijke en sociale waarde van de 26.000 asielzoekers, waar we met zijn alle de afgelopen 5 jaar van ons leven aan besteed hebben.

  Hoeveel aandacht wordt er trouwens geschonken (ook op deze site) een vechtpartij op een stoep in Moskou. Elke bloedneus van een journalist, dan wel Homo daar is tegenwoordig wereldnieuws.

  Zal wel om interesse gaan denk ik, noem mij 1 bedrijf waarin meer dan 50.000 mensen geintresseerd zijn? Wat zeg ik, doorgaans miljoenen.
  Met miljoenen geluistert naar uitspraak van de ondernemerskamer in Amsterdam in zake ABN-Amro vandaag? Is toch ongeveer ons belangrijkste bedrijf.

  Ik zeg niet dat het terecht is, alle aandacht, maar het is weer verdomd makkelijk afgeven op het voetbal.

 5. 7

  Da’s Tiny Sanders, 900.000 euro in 2005, tevens (maar niet meegerekend, commissariaten onder andere bij Bavaria) t ziet ernaar uit dat het brabants ouwejongesnetwerk beter standhoudt.

  Verder wel een aardig bedrijf dat ook aan duurzaamheid en MVO doet.

 6. 11

  Heee, ik heb het over de COO, niet de CEO.
  Succes.

  En daar waar men het hier over interesse heeft, heb ik het over kunstmatig opgewekte behoeften.

 7. 14

  En extra grappig die van het RvC campina die zitten dan weer bij De Drie Mollen, ook al zo een brabants oerbedrijf de commissaris uit te hangen en zo een ander die komt dan weer bij Philips vandaan. Quote mocht nog eens een nieuw netwerkonderzoek starten. T klinkt nog steeds als dikke mik.

 8. 18

  De CFO? Moet je wel een COO hebben? Campina heeft een heel rare structuur met allemaal melkhouders erin. Ik ben flink aan t spitten maar ik kan echt niks vinden.

 9. 21

  @TRS: Dat is dus eerder de CFO.

  Maar dat alles is bezijden het punt. Van een prutsbedrijf vertrekt een onderdirecteur. En dat is voorpagina nieuws. Waarom? Omdat er eerder ook zoveel aandacht aan besteed is?

 10. 22

  Bezijden het punt? Wie begint er hier over Campina Coo’s ?!?

  Maar terug naar het punt dan, misschien verklaren kijkcijfers de nieuwsitems van het journaal een stuk beter dan de grootte van bedrijven.

 11. 23

  @steeph

  lijkt me niet gezien de breedte van zijn aandachtsgebied die bovendien een operationeel karakter hebben; de directie bestaat uit slechts 2 man, en de andere is de CEO. Dus….

 12. 27

  @zazkia: De vergelijking met Campina was voornamelijk omdat dat een bedrijf is dat dagelijks mensen een product levert waar ze tevreden mee zijn. Iets wat van Feyenoord niet gezegd kan worden. En toch moet je je best doen om te vinden wie daar nu eigenlijk de zaak bestiert. Laat staan dat deze persoon een voorpagina krijgt als er gewisseld wordt.

  Waarom ontstaan die kijkcijfers? En zijn kijkcijfers in het ene medium voldoende reden om in een ander medium aandacht aan iets te besteden als zijnde nieuws? Is dat niet je reinste zelfbevrediging in medialand? Het is nieuws omdat er mensen naar kijken omdat we er veel aandacht aan besteden omdat er mensen naar kijken omdat……

  Kan namelijk echt niet begrijpen dat naast het verschikkelijk simplistische spel voetbal dat zelf al veel aandacht krijgt, ook nog eens de spelbeschouwingen veel aandacht krijgen en ook nog eens de wisselingen van de COO’s veel aandacht krijgen.
  Simplistisch volksvermaak tot in de derde orde.

 13. 30

  Overigens de voorbeschouwingen van Cruijff zijn natuurlijk van een hogere intellectuele en linguistisch filosofische orde, die wij gewone stervelingen maar nauwelijks kunnen vatten, dus ik neem aan dat je niet die bedoelt.
  Maar sja, de massa heeft een slechte smaak. Dus moet je niet naar het 8 uur journaal kijken.

 14. 31

  vergelijking met een bedrijf is krom en dat deze gemaakt wordt vind ik triester dan de aandacht die eraan wordt gegeven. voetbal is een sport; je kan er van houden of niet. Meerendeel van de bevolking houdt ervan.
  Journalisten maken een selectie van het nieuws, wees niet te lui om alles van deze selectie te happen en selecteer voor jezelf ook ;)

 15. 33

  @Steeph
  lees nu pas: “Simplistisch volksvermaak tot in de derde orde”.
  je gehele bericht lezend en afsluiten met voorgaande woorden kan ik alleen maar denken:

  hoe snobistisch en verwaand kan je zijn

 16. 35

  @TRS: Nee hoor.

  @Revo: Voetbal is een bedrijfstak met een uitstekende marketing machine. Ze zijn in staat geweest vrijwel alle media zo te manipuleren dat ze nu ongeveer 10 keer zoveel zendtijd hebben als 10 jaar geleden. Zij verdienen daar vervolgens weer aan door verkoop van reclame.
  De kijkers zijn makke schapen in dit spel.

  Als het alleen maar om de sport ging, zouden anders sporten veel meer aandacht krijgen.

  Enig idee wat het grootste sportevenement ter wereld is?
  Zal vast verklappen dat het meestal niet meer dan 2 uur aandacht op TV krijgt.

  Het heeft niets met snobisme te maken. Ik heb helemaal niets tegen voetbal, in tegendeel. Maar de exploitatie met alles er omheen is wel simplistisch. Wat voegt een analyse van de redenen van vertrek van de COO nog toe aan dit hele circus. Het gaat allang niet meer om het spel zelf, het gaat om de show en om de bekende nederlanders. Werd het nog maar gezien als een sport.

 17. 36

  @zazkia: Cruijff heeft ons de taalvervuiling “dat is helder” gebracht. Daar waar “dat is duidelijk” correct was. Nu heeft iedereen het over het creeren van helderheid ipv duidelijkheid.
  Zucht.

 18. 37

  *Schot voor open doel*

  Voetbal is (nou eenmaal) oorlog Steeph, zei Rinus Michels ooit. En religie! Een club als b.v. Real Madrid had in het verleden schulden..niet te bevatten. Failliet verklaren?! Ja..en de paus is Malle Pietje….

  Vuistgevechten van stammen in Peru eens per jaar. Stokgevechten van de masai in Afrika. Waarom niet…vergelijk het met webloggen. Voetbal. Een punt scoren in de global warming discussie…vingers die als bevlogen en soms bezeten over het toetsenbord vliegen….gelijk Lee towers- pompende bewegingen maken..”Yes-yes-yes” slaken als je je gelijk haalt…Weliswaar op amateur-basis…maar amateurs zijn vaak nog de felste baasjes.

  Zoiets.

  *w.s. paniekvoetbal van patatgeneratie*

 19. 38

  @ Steeph: waarom denk je dat er bij voetbal sprake is van een “aanbodgestuurde” markt?

  Wil “het volk” niet gewoon brood en spelen?

 20. 43

  @#36 S’ph: oké, daar verbleken al die gallicismen in het Vlaams geheel bij. Maar wat kon Wim T. Schippers een flesje limonade hoog houden, en wat bracht Kees Van Kooten er in ’74 van terecht ?

 21. 44

  Overigens, v.w.b. verliezen op begroting. Elke B.V.O. moet aan bepaalde voorwaarden voldoen..anders wordt licentie ingetrokken. Maar wonderwel duikt er altijd wel weer een suikeroom (of gemeente zelf) in het gat. Of men vindt constructies m.b.t. transfers van spelers (percentage van transfersom)..of men gaat viavia weggetjes bewandelen…of..

  Hoe dan ook…verlies/ matige prestaties/ morrend publiek: de club gaat nooit verloren.

 22. 45

  @Sikbock #38: Het volk wil helemaal niets. Het volk doet wat het verteld wordt. Op dit moment is het braaf voetbal kijken en dan liefst zoveel mogelijk.

  @S’z 43: Het was toch niet een flesje hooghouden maar naar in zee gooien???

 23. 46

  hmm.. “het volk” kijkt voetbal omdat ze dat “moeten”? “Het volk” wil niets? Interessante kijk.. prikkelend zeker, maar ben benieuwd of je dat ook kunt onderbouwen..

 24. 47

  @#45 (S’ph) : ik bemerk uw verwarring, excuus. Nadat het flesje was leeggegoten, bij Petten, trok Wim T. z’n stoute schoenen aan en begon hij het waarachtig interessant hoog te houden. Slaap rustig !

 25. 49

  Zo lekker simpel….beetje afgeven op voetbal. Tuurlijk stelt een bedrijf als Feyenoord economisch niets voor, alsof dat terzake doet!! (hoewel de economische waarde van voetbal in Nederland in 2005 toch nog op 2,5 miljard euro werd geschat)
  Maar wat stelde Rostropovitsj economisch gezien voor???? Ook weinig. Sure, hij heeft wat gedaan voor de vrijheid in Rusland, maar zijn grote bekendheid en de reden dat hij de voorpagina van mijn krant vervuilde was toch wel dat hij aardig op z’n cello kon jammen. Bovendien wist twee weken geleden 95% van de Nederlanders niet eens wie Rostropovitsj was….Toch mag hij op het journaal.
  En oh ja, al die klassieke musici zijn trouwens ook gigantische subsidieslurpers met weinig economische waarde. Bovendien worden ze over het algemeen bezocht worden door bovenmodaal verdienende klanten die best wel wat meer mogen en kunnen betalen.
  Maar ik snap het wel. Klassieke muziek is van groot maatschappelijk belang…..voetbal is gedoe voor het gepeupel

 26. 50

  @48 Is de Rostro nu dood dan ? *hoed maar af dan*

  Ennuh, voetbal is veel te vaak teleurstelling voor het gepeupel. Kan je van de Rostro niet zegguh.

  De discussie die je wil voeren is overigens al 15 jaar uit/oud/out.

 27. 53

  Voetbal is een mannen(kijk)sport en een alibi om lekker onder mannen die dingen te doen die (hetero)mannen leuk vinden: bier drinker en lekker schreeuwen zonder daarbij gestoord te worden door zeurende vrouwen.

  De daarvoor geschikte sporten moeten denk ik teamsporten zijn waarbij je mag schreeuwen; tennis bijvoorbeeld is daardoor volkomen ongeschikt en dus een typische vrouwen(homo)sport.
  Hockey is dan weer speciaal voor onze elitelagen der samenleving die rustig willen netwerken; door de week kunnen ze ook nog golven.
  Volleybal, korfbal en handbal zijn zaal- en binnensporten en minder geschikt omdat de mannen graag buiten zitten schreeuwen.

 28. 54

  @Sikbock: Onderbouwen? Pfff, dan gaat mijn botte punt in nuance ten onder.
  Maar probeer jij omgekeerd maar eens te verklaren hoe het komt dat miljoenen zo niet miljarden mensen uren per week kwijlend voor de kijkbuis hangen om te zien hoe 22 mannetjes een bal verplaatsen. Om nog maar niet te spreken van het verschijnsel dat die kwijlende kijkers ook bereid zijn elkaars hersens in te slaan als je iets naars zegt over hun cluppie.

  Het is trouwens grappig hoe reflexmatig sommige mensen ter verdediging van voetbal schieten. Alsof je tegen christenen zegt dat jezus nooit bestaan heeft.
  Maar vooral niet de tijd nemen om te begrijpen wat er nu neergelegd wordt.

  @pancho: Rostopovitsj was geen bedrijf met een winstoogmerk. Voetbalclubs zijn bedrijven. Kijkers zijn consumenten. Groot verschil.
  En voor een bedrijfstak met maar 2.5 miljard omzet krijgen ze nog steeds buitenproportioneel veel aandacht. Het is alsof je iedere dag moet horen hoe het de verschillende filialen van de V&D is vergaan. En welke vestigingsmanager nou weer ruzie heeft met zijn personeel. Boring!

  Niemand heeft trouwens nog mijn vraag naar het grootste sportevenement ter wereld beantwoord. Sprekend.

 29. 55

  ”Niemand heeft trouwens nog mijn vraag naar het grootste sportevenement ter wereld beantwoord. Sprekend.”

  Ik spreek natuurlijk alleen voor mezelf, maar ik heb geen enkel idee wat het grootste sportevenement ter wereld is. Ik zou zelf denken aan het WK voetbal, de Olympische Spelen of aan de Tour de France, maar deze drie krijgen elk wel meer dan twee uur televisie (per welke tijdseenheid?).

  Bovendien weet ik niet hoe jij ‘grootste’ definieert. Niet als meest bekeken, kennelijk. Maar of het om het aantal deelnemers, het meeste geld, de meeste gewonden of de meeste belangstellenden gaat … ik heb geen idee wat je bedoelt.

  Hoe dan ook, zeg het maar, Steeph. Wat is het grootste sportevenement ter wereld?

 30. 56

  Superbowl (American football).

  En verklaren? Je geeft zelf het antwoord al: “Alsof je tegen christenen zegt dat jezus nooit bestaan heeft.”

  Gewoon NIET proberen…te begrijpen…

 31. 57

  @53: handbal en korfbal zijn van oorsprong helemaal geen zaalsporten. Een jaar of vijftig geleden had elk gat in mijn regio twee sportverenigingen: een voetbalclub en een (veld)handbalclub. Het veldhandbal is volledig verdwenen (in een paar decennia tijd), terwijl je er toch buiten bij kon staan schreeuwen en bierdrinken als mannen onder elkaar. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat het veldhandbal meer door meisjes/dames beoefend werd (want die mochten niet voetballen).

 32. 58

  Voetbal op TV zetten we altijd op de dames-soaps te ontlopen. Als er iets verschrikkelijk is op TV dan is het wel ONM, GTST, Lotte, Sex & City, RTL boulevard en nog veel meer shit die ik nooit heb gezien omdat er gelukkig weer ergens een voetbalwedstrijd op TV is.
  Niks heerlijker dan de krant lezen of wat dan ook met op de achtergrond een voetbalwedstrijd. Als er echt goed voetbal is kijk je een beetje, maar meestal krijgt ik de Nurks makkelijk uit.
  De vrouwen hebben i.h.a. geen flauw benul van voetbal en ook geen enkele interesse dus nemen ze direct al je beweringen daarover serieus, bijvoorbeeld dat Odd Grenland – UT Arad vanavond een niet te missen heel interessante wedstrijd wordt.

 33. 60

  @ 57 Bismarck, je hebt gelijk. Beter is misschien om te stellen dat het een team-contactsport moet zijn.

  Dus sporten met netjes tussen de tegenstanders vallen af zoals volleybal en tennis; korfbal valt ook af want je mag je tegenstander niet aanraken of tackelen.

  Overigens komt er nu ook een landelijke dames voetbal eredivisie, maar het lijkt mij voorlopig nog not-done voor een groepje kerels om daar aangeschoten op de tribune te gaan zitten. Wat zullen we tegen die meiden gaan gaan roepen of zingen?

 34. 62

  Ik vind voetbal leuk. Dat is misschien niet helemaal rationeel, maar dat maakt mij geen bal uit. Als een trainer van en van de belangrijkste clubs van de nederlandse competitie ontslag neemt, dan ben ik daar (enigszins, ik zal niet overdrijven) in geïnteresseerd. En ik ben blijkbaar niet de enige, anders was het geen nieuws.

  Het is een beetje hetzelfde als een bekende soapster een soap verlaat. Vaste volgers van die soap zijn daar vast heel erg in geïnteresseerd, en als er maar genoeg volgers zijn wordt het vanzelf nieuws.

  Dat voetbalclubs tegenwoordig (niet zo heel grote) bedrijven zijn doet m.i. niet ter zake in de beoordeling van de ‘nieuwswaarde’ van het ontslag van Erwin Koeman bij Feijenoord.

 35. 63

  @60: Al eens goed naar handbal gekeken? Je mag ongeveer alles behalve bijten, zolang de tegenstander niet voorbij je is. Veel meer contact geoorloofd dan bij voetbal. Hoe verklaar je overigens het succes van honkbal en basketbal in amerika of Cricket in India/Pakistan (waar aanraken ook uit den boze is)?

  Dat schreeuwen snap ik niet, er worden ook bij herenvoetbal genoeg onbetamelijkheden geschreeuwd (er zijn al meermaals wedstrijden voor stilgelegd).

 36. 64

  @62: Deel je toch een beetje mijn mening uit #1. De eredivisie is gewoon een soapserie die populair is onder mannen.

 37. 68

  hmm 21226, aardig.

  Volgens de Engelse Wiki: Vasaloppet
  A total of more than 40,000 participated in one of the seven different races held during the first week of March.

  Ik weet niet of ik ze allemaal ga bekijken. De 13-e elfstedentocht (1985) heb ik destijds vrijwel integraal op TV bekeken.