My mother was born before women could vote. My daughter got to vote for her mother for president. This is the story of America, of women and men who defy the odds and never give up.
Hillary Clinton hield vannacht haar probama verhaal voor de democratische conventie. Ze speechte haar pants of en stond uitgebreid stil bij de zegeningen van vrouwenrechten. De New York Times constateert het opmerkelijke verschil tussen dit getamboereer van de bijna-eerste vrouwelijke presidentskandidaat en de kousevoetentred die (opeens?) gelopen wordt rondom de huidskleur van haar genomineerde partijgenoot. Op maandag schetste Michelle Obama een zo gewoontjes mogelijk beeld van haar man: “even though he had this funny name, even though he’d grown up all the way across the continent in Hawaii, his family was so much like mine.”
Het heeft altijd iets ongemakkelijks als commentatoren zich en masse storten op het persoonlijke, zoals nu rondom Obama. Ik denk soms dat het puur gemakzucht is van het journaille: zo ben je relevant door de aansluiting bij oppervlakkige kroegpraat en hoef je je inhoudelijk niet teveel te verdiepen. Je hoeft niet op de gesproken woorden te letten en alleen maar te kijken naar de huidskleur van de omstanders van Barack: Als het zwarten zijn, dan profileert hij zich zus, zijn het overwegend blanken, dan is het statement veel meer zo. Maar zijn we zo niet op weg in een neerwaartse spiraal? Dat zo wordt bijgedragen aan een vervlakking van het maatschappelijk debat (lees: kroegpraat) en in het verlengde daarvan de politieke keuze? Immers, als je in vrijwel alle media niets anders verneemt dan persoonlijke ‘analyses’, dan ontbreekt input om op inhoudelijker gronden je stem uit te brengen. De enige manier waarop politici je dan nog kunnen beïnvloeden, is door de aandacht te vestigen op de (positieve) eigen persoonlijke karaktertrekken en die (negatief zijn) van de tegenstander.
Reacties (16)
De strijd om het presidentschap is eigenlijk niet veel meer dan een persoonlijkheidstest. Jammer dat de Groot-industriëlen meer macht hebben dan de individuele kandidaten want anders zou George Junior nooit gewonnen hebben.
Gemakzuchtig journaille … nil nove (
Maar zijn we zo niet op weg in een neerwaartse spiraal? Dat zo wordt bijgedragen aan een vervlakking van het maatschappelijk debat (lees: kroegpraat) en in het verlengde daarvan de politieke keuze?
Zonder afbreuk te willen doen aan je verder prima verhaal: volgens mij zijn we in Nederland nog lang niet zo ver als in Amerika en kun je geen directe parallel niet trekken.
(of was het gebruik van ‘we’ niet zo bedoeld?)
In VL zie je recent een zeer ergerniswekkende trend bij de VRT : journalisten die elkaar interviewen. De anchorman stelt vragen aan de expert, en die vertelt dan de persconferentie na. Ipv de eigenlijke woorden van de hoofdfiguur, krijg je nu de hoogstpersoonlijke hervertaling (vaak van een lichtgewicht) van diens woorden, aangevuld met dezelfde platitudes als wat werd ingeleid door de anchorman (of -vrouw). Verkleutering, vertunneling, en ook : een micro-economietje dat zichzelf banen geeft ten koste van. En de VRT staat hierin niet alleen. Zum kotzen.
– niet
4bis : nuance : would be expert. Complete verersatzisering, en dat dan parallel aan wat gebeurt bij de commerciële omroepen, die je zo’n dingen niet eens kunt verwijten.
Wat je sowieso allang hebt : steeds vissen uit dezelfde vijver aan opinies parallel aan steeds vissen uit dezelfde vijver aan commentatoren en “experten”. Valt nochtans wel wat aan te doen, zie ook klikmelink (en doe het nodige).
#5 = ?
@7 Het was slechts een verbetering van mijn eigen postje 3. Maar omdat je me net een aantal seconden voor was met 4, staat het een beetje raar.
@ Birdman #3
Gezien? Programma Obama ’08 van gisteravond? Zie eens hier (na plm. 19:20) wat stand- up comedian Louis Black vindt van het politieke spotje van McCain (waarin hij Obama met Britney Spears en Paris Hilton vergelijkt): “Compleet mesjogge, had zich in 2000 kandidaat moeten stellen toen ie nog bij zijn volle verstand was.” Goed idee. En wat maakt het uit: je kan inderdaad net zo goed een anonieme Santa Claus in the Oval Office zetten, en dan laten rondrijden met hybride rendieren de slee tjokvol lekkers uitsluitend holle wasmiddelreclameretoriek uitkramend: Wat Wit is moet Wit blijven…HO HO HO.
Maar het is inderdaad (nog) waar… in Nederland is het inderdaad nog niet zo ver dat
Balkenende in een politiek spotje Wouter Bos vergelijkt met een Patty Brard of een Bonny St.Clair.
Echter, in hetzelfde programma (zie na 23:30): eens kijken hoe voor een groot deel het gesprek van onze eigen nieuwsproviders Joost Karhof en Jörgen Raymann met columniste Andrea Tantaros verloopt. Gezellig toch? Raymann tussen haakjes tijdens gehele gesprek getooid met strakke kaneelstok maar ja daar ben je tenslotte Surinamer voor: “I don’t wanna be a male chauvinist pig”. Geen nood!, Joost (Karhof) leidt het gesprek vervolgens weer de “serieuze” kant op: “But eeh now back to business (nu even serieus) eeh you’re a republican?….isn’t that a party for old white men?”. Wawawawawa..zo keuvelt het nog even door vergeet verder even het vervolg en het geflikflooi van Raymann. Want Karhof heeft namelijk nog geen afdoende antwoord gekregen hè!: “Butbutbut I’am (still) cucurious, you’re a repubpubpubblican, a beautiful young woman” en, komtie: “What was the moment that you decided: I am a republican?” 1 Hiephiephoeraatje voor Karhof! Ik moest daarna tóch even aan het gas. Ja Tantaros!, zeg dat nou eens een keertje, wat was nou de moment dat you decided: Aai em e riepublikan, nou?, lekkere moot en rap een beetje…
“Ongemakkelijk worden door zich en masse te storten op het persoonlijke”? *proest* Welnee. Koop anders maar een degelijke krant voor onderbouwd inhoudelijk. Ticker tape, zeeën rood-witte ballonnetjes en kleurige hoedjes…
Showtime.
Inhoudsloosheid rules.
Antw. Andrea Tantaros: “The minute I started paying taxes”
Raymann vervolgens: “So it was a money thing?”
@9, 10, 11
Bedankt voor de kijktip, en jemig ik wist niet van het bestaan van dit programma. Vanwaar die haast blinde verering van Obama? Of is men volgende week ook in Minneapolis om een dergelijk programma over McCain te maken?
Nu heb ik helaas geen tijd om alles te bekijken (werkt de doorspoelfunctie bij jullie wel?), maar vanavond zal ik dat zeker doen. Lewis Black is toch wel een vrij briljante comedian.
Maar het is inderdaad (nog) waar… in Nederland is het inderdaad nog niet zo ver dat
Ik geloof eigenlijk niet zo dat we ooit naar volledig Amerikaanse toestanden gaan. Zie jij de kinderen van Balkenende gezellig met hun ‘daddy’ babbelen, via live sateliet verbinding en voor het oog van de natie?
Het blijft wel raar dat zoveel niet-Amerikanen zo gebiologeerd zijn door dat hele circus. (waaronder ook ik moet ik toegeven)
Touché #10.
Het congres voldoet gewoon aan de wens van het publiek: Obama is nog te onbekend, te onpersoonlijk voor veel kiezers.
Dus wordt de familie van stal gehaald (Hi daddy!), het levensverhaal, de analogien (het motto is “never give up”), de van slechte Hollywoodfilms gejatte, maar in ieders achterhoofd zittende slogans (Yes we can!). Obama moet de buurman worden van elke Amerikaan en daar is deze conventie een goed platform voor.
Misschien als je de instellingen wijzigt waarmee je wilt kijken birdman? Met Media player wel toch?
Ik heb overigens bij Balkenende sowiesó geen beeld voor ogen qua “gezellig” doen met kinderen. En zeker geen verderflijke spelletjes als pimpampetten. Hooguit gaat ie helemaal los bij een bijbelverhaal na het eten…
Weet iemand of het vaststaat dat de zwevende kiezer alleen met Humanoid Interest kan worden gevangen ? En niet b.v. met het bewezen en aangetoonde stemgedrag van de kandidaat ?