Appellation terrorisme contrôlée

Wijnboeren. Van die vriendelijke agrariërs, die dicht bij de natuur staan, en als een soort kunstenaars hun uiterste best doen om uit die druifjes de heerlijkste wijnen te produceren. Wijnen die u, de consument, een drank bieden met een bouquet van kersen, de geur van hooi, honing en lentebloemen. Om zo de romantische avond of de zakenlunch te kunnen vervolmaken. Prachtig vak, lieve mensen..

WijnboerenNou, nee dus. De kans dat de boer die uw glaasje nectar produceert, binnenkort terug te vinden is op een zwarte lijst vol terreurverdachten, is buitengewoon groot. In de Languedoc, een regio die een eeuw geleden ook al in brand stond, heeft het wijnboeren bevrijdingsfront (lokaal bekend onder de naam Crav) een ultimatum gesteld aan de nieuwe president Sarkozy. Want de wijnprijzen dalen snel, zodat de hardwerkende wijnboer niet meer rond kan komen van zijn hectares druivenstokken. De boeren eisen nu hogere prijzen, wijnplas of geen wijnplas, want zo kan het niet langer.

En het is ze menens. Vrachtwagens met wijn uit Nieuwe Wereld wijnlanden worden beschoten of gekidnapped, en supermarkten die het gewaagd hebben Zuid-Afrikaanse of Argentijnse plons in de schappen te zetten, worden met IED’s bestookt.

 1. 1

  De EU besteedt jaarlijks zo´n 900 miljoen aan het vernietigen van wijnoverschotten….

  Laat Sarkozy het Franse leger maar naar Languedoc sturen.

 2. 3

  Hoezeer ik ook van dat malle landje dat verzet blijft plegen tegen de Amerikaanse Romeienen hou- de slechtste roodkleurige bucht die ooit, werd, wordt en zal worden gemaakt is van Franse herkomst.

  Het verteert prima het keiharde stokbrood (welke kunde volkomen aan het verdwijnen is) en de kleverige kazen(die tegenwoordig allemaal stijf staan van de industriële -gators).

  Dit gaat niet om smaak of ‘goed voedsel’, maar om economie. En teveel, veel teveel wijnvelden. En veel beter stuff uit Italië. Om de rest maar niet te noemen.

 3. 6

  Ben dol op Franse wijnen, maar de goede komen meestal niet uit de Languedoc. Dat is ook een belangrijk deel van het probleem, denk ik. Ze maken daar veel supermarktbocht, en dat is tegenwoordig van betere kwaliteit te krijgen in andere landen.

  Laat ze betere wijnen maken, daar kunnen ze zich nog mee onderscheiden.

 4. 8

  Zo te zien kiezen ze voor de verkeerde soort actie. Beter zou zijn als ze de middlemen opknopen en de 1400% winst in eigen zak steken.

 5. 10

  ‘k Loop de godganse dag met emmertjes water uit de Berkel te zeulen, ik vraag slechts € 20,- per emmertje, dat is naar uurloon echt niet teveel, maar niemand wil het hebben, potdikkeme!

 6. 13

  De acties zullen ook weinig zin hebben omdat het probleem niet is dat de Fransen te weinig Franse wijn drinken, maar de rest van de wereld. En dat heeft inderdaad iets met kwaliteit te maken ja.

 7. 14

  Wijnen uit de Nieuwe Wereld hebben iets sexy. Zuidafrikanen, Australiërs en Chilenen begrepen al snel dat de Westerse supermarktconsument verleid wil worden met een sexy etiket en avontuurlijke naam. Een opmerkelijk verhaaltje over een wild dier of ruige bergkam in de buurt. Fraai etiket zkt. dito fles, dat is de truuk de rest is bijzaak. Franse wijnen zijn daarentegen zeldzaam stoffig en saai, duffe lettertjes in een lastige taal en dito nietbestaand geschetst kasteel: SAAAAI!!!

  Nee Ome Harry ik wil Zuidafrikaanse wijn, het schijnt dat deze gebotteld wordt! OME HARRY EN HET GEHEIM VAN DE ZUIDAFRIKAANSE WIJN

 8. 15

  Ik doe tegenwoordig aan politiek gemotiveerde wijnkeuze. Ik koop dus geen Franse, Amerikaanse of Australische wijn, maar richt me op Spaanse, Chileense en Italiaanse wijn. Tot de volgende verkiezingen dan, daarna wisselt het vast weer. Van smaak heb ik toch zo weinig verstand, dat het geen zin heeft daarop te selecteren en sinds ik (naar eigen mening) te veel verdien, maal ik ook niet om een euro op de prijs. Zo lijkt het toch alsof ik sta te contempleren voor het wijnrek.

 9. 16

  @Carlos: ben ik het niet mee eens. Vooropgesteld dat ik geen ‘expertsuperbe du vin’ ben (ik kan alleen teringgoed proeven), vind ik de oldskool etiquetten met zwierige letters eigenlijk nog het mooist.

  [img]http://hadrienlacoste.canalblog.com/images/_tiquette.jpg[/img]

  Iets moderner als dit mag ook, maar dat is vooral omdat ‘Hautes-Cotes de Beaune’ zo fabelhaft bekt.

  [img]http://www.vinolea.com/catalog/images/haute%20cote%20de%20beaune.jpg[/img]

 10. 18

  Dat krijg je ervan als je jaren lang de markt verneukt met veel te hoge landbouwsubsidies. Die boeren hadden al jaren geleden moeten verkassen of een ander vak moeten leren.

 11. 19

  Inderdaad is het overschot bizar. Laat ik nu in de Languedoc zitten. Tussen de wijnvelden waarvan slechts een zeer klein deel werkelijk gerooid is en wordt. Het blijft een grote monocultuur van wijn daar in dat gebied.

  Er moet wat gebeuren en er gaat ongetwijfeld wat gebeuren. En dat de boeren zich gaan verzetten: het zit in de Franse traditie. Of ze terroristen worden in de ogen van Sarko betwijfel ik want dan breekt de pleuris pas echt uit. Dat pikken de Fransen gewoon niet.

  Overigens zal ik het wel jammer vinden. Ik haalde pas bij de wijnboer in het dorp 20 liter rood, wit en rosé. Voor €15,- Daar kun je diesel en het landbouwgif niet eens voor betalen laat staan de arbeiders en de plukkers.

  Als de revolutie hier uitbreekt hou ik jullie op de hoogte.

 12. 21

  En ziedaar de zoveelste slachtoffers van de farce die globalisatie heet. Recept: eerst voert u de olieproduktiecapaciteit tot astronomische waarden op en dumpt u die olie goedkoper op de markt dan Coca-Cola, melk of bronwater. Vervolgens voert u het concept ‘globalisatie’ in en produceert u uw levensbehoeften daar waar het het goedkoopst is want het transport is toch praktisch gratis. Vervolgens gaat uw lokale (dure) produktiecapaciteit failliet en niet veel later blijkt de olie steeds duurder en duurder te worden en is er een onoverbrugbare afstand ontstaan tussen fabrikant en consument, voor zover die consument nog een baan had dan.

  Deze fransen hebben groot gelijk, helaas loopt ons collectief inzicht een kleine tien jaar achter op de realiteit…

 13. 23

  Klopt volkomen denk ik ook, zmook, maar elegant genoeg neem ik Carlos’ 20 en poneer hetzelfde op uw bemerking: is die Franse bucht te zuipen?
  Fransmannen hebben het beste vlees, artisjokken, noem maar op, maar als je pas vanaf +20 euro voor een French bottle moet neerleggen vooaleer die te drinken is, dan haak ook ik, als vrij strenge en naar rechtvaardigheid kopende af.
  Alcolholisme, ja! Met Franse scherpe rense azwijn: Non!

 14. 27

  De Franse overheid heeft jarenlang Franse pauperboeren gesubsidieerd, waardoor ze meer pauperboeren gekregen hebben. Alleen shocktherapie kan dat land nog redden.

 15. 28

  Alhoewel, in een therapie probeer je de “client” te genezen van de kwaal..das uit. De directieve benadering, leer te leven met je gebreken lijkt me beter in dit geval;)

 16. 29

  “Alleen shocktherapie kan dat land nog redden.”

  Nee hoor, zmc heeft in reactie #21 een andere oplossing gevonden: gewoon alle technologische ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar verbieden, zodat er een einde aan de globalisatie komt.

 17. 31

  @Carlos#20
  Ja dat is goed te drinken. Rechtstreeks uit de tank. Wel alleen voor lokale consumptie natuurlijk want voordat het de handel ingaat. Het zijn de verkoopprijzen bij de boer zeg maar.

  @Crachat#23
  Niet zo scherp. Ik heb in de Bourgogne gewoond – de Hautes-Cotes de Nuits – en nu in de Languedoc. Wijnboeren als buurman. Veel wijn geproefd. De Franse wijnen zijn niet uniek (de Bourgognes vind ik overigens wel uniek) maar wel degelijk van een hoge kwaliteit en toch echt wel beter dan de gemiddelde Argentijnse wijn (maar smaken verschillen).

  En iedereen die kankert op de Franse wijnen en subsidies: denk je werkelijk dat een kwaliteitswijn uit Argentinië hier voor 3 euro te koop kan zijn zonder subsidie?

  Ja, de subsidies aan de Franse landbouw zijn fout en desastreus (eens met #27) maar niemand gaat mij vertellen dat er mondiaal verder niet gesubsidieerd wordt op de wijnen (of zo u wilt op landbouw in het algemeen: het probleem is echt groter dan alleen de wijnen).

 18. 34

  HansR.het zijn wel de betere veldjes die de boer in eigen beheer houdt en jij dus smaakvol kan drinken. Het mindere gaat in de verkoop..het iets betere gaat naar de mixer en de rommel gaat naar de staat, toch?

 19. 35

  Overigens stoppen de Fransen nu blijkbaar al met het vervolgens wegens terrorisme van de Franse boeren. Ze richten zich nu op christenjagers. Dat lijkt er meer op. Het jagen op ketters voldoet tenminste aan de verwachtingen in dit land :))

  Maar dat even terzijde…

 20. 36

  @Larie
  Dat geldt voor de Bourgogne. In de Languedoc gaat vrijwel alles via de coöperaties en daar zijn veel minder privé chateau’s. Dat is ten minste de indruk die ik heb. Of die chateau’s dan weer een deel via de coöperaties verpatsen weet ik verder ook niet.

  Het is in elk geval niet in zijn algemeenheid waar wat je zegt. Het verschilt ook per wijnstreek hoe de wijn gemaakt wordt. Soms worden de druiven van verschillende velden gemengd en maakt de wijnboer zijn eigen wijn tot aan het bottelen toe. Soms worden de druiven naar de cooperatie gebracht en doet de boer niets dan alleen maar gif strooien en plukken (om het maar bot te zeggen).

  Velden in privebezit die ook nog uitsluitend prive worden verwerkt en per fles worden verkocht zijn uiterst zeldzaam (b.v. de Romanée-Conti is er een).

 21. 37

  Prijs kwalitieit verhouding met die Franse wijnen is helemaal scheef gegroeid in de loop van de jaren. Overigens zijn er juist in de Languedoc wel redelijke wijnen te krijgen voor een fatsoenlijke prijs. Ook zijn de desert wijnen zoals Muscat de Rivesaltes en Banyul heerlijk. Maar he ik zuip het net als Mark puur voor de alcohol;)

 22. 38

  Ik weet alleen slechts de tip van het Beaujolais-gebied..onder de toonbank is het druk.

  De betere veldjes worden met de voet gestampt…moet ik mijn voeten niet eerst wassen? vraagt een naaste…boer ligt in lachstuip..vanaf dat moment waren we vrienden.

 23. 40

  Wijn is toch dat zwaar overschatte drankje dat gedronken wordt door mensen die zichzelf en hun prestaties zwaar overschatten?

  Echte mannen drinken gewoon Rum/Whisky of uiteraard bier

  Wijn, nectar voor de goden, welnee, bocht voor het wannabee gepeupel.

  P.S. echte mannen nemen zichzelf ook niet al te serieus ;-)

 24. 41

  * plop…hopslok*

  Hup..en klok nóg maar een fles naar binnen. Kan ons het rotten…

  Wijnplas?…weg is tie…hahaha…