“Ahmadinejad wil naar Duitsland”

Hallo liebe Freunden!Voetbal is oorlog, of in ieder geval dikwijls politiek geladen. Toch wil de organisatie van het WK2006 in Duitsland dat het gewoon een gemoedelijk spelletje wordt. Die lullige oranje nazi-helmpjes zijn daarom terecht verboden. Maar de nazi-helmpjes zijn niet de de grootste vrees van de Duitsers. Met stijgende bezorgdheid bekijkt men of Holocaust-ontkenner Ahmadinejad naar Neurenberg zal komen om daar als president van Iran zijn team te komen aanmoedigen. Zo’n prominent figuur die openlijk de Holocaust ontkent op dezelfde plek alwaar de Neurenbergse rassenwetten werden gesmeed en waar na de WOII de nazi-kopstukken werden berecht, dat ligt erg gevoelig. Op de Duitse ambassade in de Iraanse hoofdstad gaat het al weken over niets anders dan de mogelijke komst van de Iraanse president. “We kunnen hem niet weigeren. Staatshoofden hebben geen visa’s nodig! Hij kan zo landen!”, zei de diplomaat zenuwachtig. Hij nam nog maar een wijntje. “Oh scheisse!”, viel hij uit. Waarom worden we zo gestraft?!” (OnzeManinTeheran). Inmiddels zeggen Europese neo-nazi’s dat ze het Iraanse team gaan aanmoedigen. Zij hebben onder meer provocerende marsen aangekondigd, waarbij zij zwarten en homo’s willen aftuigen,” schreef BN/DeStem. Vervolgens werd verklaard dat neonazi’s tijdens de wedstrijd Angola tegen Iran, op 21 juni in Leipzig, hun instemming willen betuigen met “de anti-joodse Iraanse president Ahmadinejad.”(IranActua). Als reactie op deze ontwikkelingen gaan er in het Europarlement nu stemmen op om Ahmadinejad tot persona non grata te bestempelen (ReformatorischDagblad). Misschien loopt het allemaal met een sisser af, maar een valse Ahmadinejad en dito extreem-rechtse groepen zouden het voetbalfeestje wel eens een naar bijsmaakje kunnen geven. Hoe dan ook, de (halve) wereld kijkt in ieder geval toe…

 1. 4

  Dat staathoofden geen visa nodig hebben, vat ik niet zo. Betekent dat dat ieder staatshoofd zomaar onaangekondigd bij een ander land op bezoek kan gaan? Dus Ahmadinejad kan zo naar Washington vliegen en dan moeten ze hem binnen laten? Het zal wel anders heten dan een visum maar er zal toch wel iets geregeld moeten zijn.

  Ik vind het nu wel jammer dat het WK niet in de VS is. Had wel lachen geweest natuurlijk.

 2. 5

  De oplossing is simpel: maak er een officieel staatbezoek van. Dat kan zo’n president toch niet weigeren, als hij toch al van plan was te komen?

  En zo’n staatsbezoek, daar hangt een heel protocol aan vast. Een lief kleutermeisje dat een versje opzegt. Dat soort dingen. Een bezoek aan Dachau, waar Ahmadinejad samen met Köhler een grote krans bij een massagraf legt, en vervolgens de fototentoonstelling bezoekt.

  En elke neo-nazi die aan de poort verschijnt pak je op voor een langdurig verblijf in een werkkamp.

 3. 7

  Re: Hij heeft zijn mening toch wel wat bijgesteld inmiddels hoor. Tenminste als we dat artikel van die brief aan Bush moeten geloven (zoek ff archief van Sargasso op).

 4. 8

  Overigens ook vreemd om hem te weigeren, omdat neonazi’s hem gaan steunen. Persoonlijk vind ik de suggestie van Branko wel charmant!

 5. 9

  “Ze hebben een verhaal verzonnen onder de naam ‘Slachting van de Joden’ en ze hebben dat boven God, religie en de profeten zelf geplaatst.”
  “Holocaust is een myte”
  “Israël is een tumor dat van de kaart moet worden geveegd”

  Dit zijn zijn uitspraken van een paar maanden geleden en zo denken bijna alle Iraanse machthebbers en mullas (toen Rafsanjani president was had hij ook soortgelijke uitspraken gedaan). En, ik heb nergens iets gelezen waaruit je kunt concluderen dat hij zijn mening bijgesteld heeft.

 6. 11

  En moet ik daaruit concluderen dat hij het allemaal niet gezegd heeft, terwijl ik het zelf gehoord heb? Het stond de dag erna in alle Iraanse kranten ook. Sorry hoor…

 7. 12

  Neo-nazi’s (Ariërs/Germanen) die het Iraanse voetbalteam (Arabieren) gaan steunen tijdens het WK.

  Eerst zien, dan geloven!

 8. 17

  Hellepie, Achmadinejad gaat op onze lange tenen staan, help help help! Help dan toch !

  Paniekvoetbal vóór het WK.

  Geef nu maar een paar groenen, ludico’s, marketing jongens, Kays de ruimte om een aardige tegenaktie te maken.

 9. 19

  Tsja, Iraniers weten ook best wat een spontane volksaktie is: US vlag verbranden in 1981 (maanden lang, heeft wat gekost).

  Ze verwachten nu toch iets terug, gezien de commotie. Als dat niet komt, is het westen een stel slappe zaadballen. Geef ze eens ongelijk. Achma’s komst is een act, en die van ons moet hem overtroeven. Daarin alleen wat intelligente humor graag.

 10. 20

  @Carlos: “Iran betekent land van Ariërs” Als dit juist is, waar had de nazi-partij het dan over tijdens Hitler-Duitsland?
  Ariërs waren toch übermenschen met blond haar en blauwe ogen? Of zit ik nu op een dwaalspoor?

  OK, Arabieren is een verzamelnaam.

 11. 25

  Arabieren is een verzamel naam, das zeker. Maar hoe komt het toch dat in de regio de naam “nachnoe Arab” (wij Arabieren) , vanuit de bewoners waar dan ook zo woord wij Arabieren zo veelvuldig wordt uitgesproken. Zelf heb ik dan altijd een soort van rascistisch ondergevoel, zo van schei toch uit, je bent Marokkaan of Tunesiers of wat dan dan ook maar waarom het stempel Arabier op je lijf. Ik zeg toch ook niet..blanke?

 12. 27

  @Larie, Hitler zei het mooie inclusive multinationale ‘wij’-woord ook op zo’n manier: Ariër.

  Waarom Arabier voor hen mooier is dan Islamiet, dat weet ik niet.

 13. 28

  Bas, niet zo schamper over Wikipedia, dat is een wetenschappelijk bewezen ordentelijke bron. Dat verhaal van “Land van Ariers” heb ik overigens persoonlijk opgetekend uit de mond van de dochter van een voormalig Iraans minister van Olie, die ooit een van m’n studenten was.

 14. 29

  Eigenlijk, @Larie stel je ook de vraag of het vrijwillig nationalisme wel bestaat in N-Afrika enz. Dat kon wel eens tegenvallen.

  In die erg van elkaar af-af-af-af-af-af-hankelijke samenlevingen is er niet opeens een dankbaarstemmende eenheid in nationaliteit, zoals bij ons. En dan zoek je al gauw verder naar een grotere term.

 15. 30

  @Mescaline: “Wij” klopt niet toch, daar zij we het overeens denk ik.
  Zelf heb ik nooit een “wij”gevoel gehad, altijd naast de kantlijn, soort van Einzelganger vrees ik. Soms aangenaam soms niet.

  On topic, Branco’s suggestie lijkt me wel wat. Ik heb niets met voetbal btw (mijn vader was knvb scheidsrechter en eens op de kantlijn de bal op mijn nues gehad, this is the end dacht ik toen)

 16. 32

  @Larie: En hoe komt het dat jij het hier over arabieren hebt, terwijl het topic toch over perzen en neo-nazi’s gaat? Overigens mag je wij arabieren ongeveer vergelijken met wij europeanen, een term die jij vast ook wel eens bezigt.

 17. 33

  @Bismarck: het ” wij Arabieren” klinkt in elke zin door ook in Iran. Ik dacht dat het woord Perzie niet in dat land gebruikt wordt behalve onder tafel.

  Er is toch een minstens nuance verschil tussen beroepen op een geografische lokatie of op etniciteit. Iemand die in Europa woont zegt niet “wij blanken”.

 18. 34

  Hoe komt het toch dat de hele westerse wereld over Ahmadinejad spreekt maar niemand mét hem wil spreken. Rabin heeft eea mooi getypeerd toen hij zei dat het meest hinderlijke aan vredesbesprekingen was dat je die nooit samen met je vrienden voerde. Ik geloof niet dat het zijn bedoeling was vanaf dat moment alleen nog met je vrienden over problemen te spreken. Er wordt ook door iedereen over Hamas en Noord-Korea gepraat, maar op een direct gesprek met hen rust een taboe.

 19. 35

  @Emile: Wat je hoort en ziet is niet persé een reflectie van wat zich ‘afspeelt’. Openlijk overleg wordt veelal belemmerd door het risico van gezichtsverlies. Dat voorkom je door discreet kontakt te onderhouden en dat zal zeker het geval zijn wat Iran, Hamas en Noord Korea aangaat.

 20. 36

  Als dergelijke verkennende gesprekken aan de gang zijn zie je vaak een verschuiving van holle retoriek naar een iets genuanceerder verhaal. Juist om gezichtsverlies te voorkomen bij het naar buitentreden. Een dergelijke beweging neem ik nog niet waar in de gegeven voorbeeldsituaties.

 21. 39

  @larie33: Maar dat bedoelt hij wel als hij zegt “wij Europeanen” of zelfs “wij (beschaafde) westerlingen”. Daarnaast is Arabie ook een geografische lokatie en daarnaast ook een culturele identiteit (die wij ook vaak bedoelen als we het over “Europeanen” of “Westerlingen” hebben). Overigens heb ik dat “wij arabieren” nooit opgemerkt/ervaren uit Iraanse mond. Misschien is het meer een associatie die jij zelf legt.

 22. 40

  Nog vergeten dat ze min of meer dezelfde taal spreken/schrijven (de Iraniers dus niet, want dat zijn geen arabieren). Allee, ze zijn nogal identiek die arabiers, dus niet vreemd dat ze zich als zodanig identificeren!

 23. 41

  @Bismarck: Alhoewel ik uw mening respecteer vind ik dat u er naast zit. Ik spreek de taal (enigszins) heb al jaren kontakt met enkelen in Iran en heb immer een weemoedig gevoel wat er gebeurt is en nog gebeurt na de Sjah, het is vreselijk. Wat ik noemde “nachnou Arab” heeft een lading die niet gedekt wordt door “wij Europeanen”, het zou me veel tijd kosten dit te verduidelijken maar dat doe ik niet omdat ik vrees dat uw akademische distantie lastig te verrijken is. Tevens zijn uw uitlatingen hier en daar beneden het wereldbeeld wat ik heb, algemeniserend zeg maar.

  No offence ment btw.

 24. 42

  @Larie 33
  het ” wij Arabieren” klinkt in elke zin door ook in Iran.
  In Iran zul nooit, maar dan ook nooit, iemand tegen komen die de term “wij Arabieren” gebruikt, ik weet niet waar je het op baseert maar het is niet waar.

  Ik dacht dat het woord Perzie niet in dat land gebruikt wordt behalve onder tafel.
  Iraniërs hebben nooit Iran, Perzie genoemd (althans niet sinds de Sassaniden, want toen werd voor het eerst een gebied van 2600000 vierkante meter Iran genoemd). Perzie is een westerse naam voor de staat Iran en oorspronkelijk Grieks. En daar is ook sinds 1935, op verzoek van de toenmalige Iraanse regering, verandering in gekomen.

  Voor de Sassaniden dynastie werden ook namen as; Eran, Aria, Iron, Iroe en Ir gebruikt. Wat er tegenwoordig van al die namen en woorden is overgebleven zijn: Iran, Aria (Ariër) en Aria-ian ( Ariër+ian: Het land van Ariërs).

 25. 44

  Onzin? Waarom, ik heb gewoon een paar feiten genoemd? En, Langs gaan? Waar naar toe? Iran? Ik kom uit Iran.
  En Wat de 12e imam en Sji’isme betreft, das helemaal een ander verhaal. Het heeft niets met Arabier (met alle respect) zijn te maken. Helaas er wordt zelden onderscheid gemaakt tussen moslem en Arabier. Je hebt Turkse moslems die niet Arabier zijn, je hebt Indonesische moslems die niet Arabier zijn en je hebt zelfs Nederlandse moslems die niet Arabier zijn ezv.
  Waarom zo een felle reactie zonder enige rede? Ik was niet van plan om je aan te vallen. En als het zo is overgekomen; excuses.

 26. 45

  @Re: De verontschuldiging moet van mij komen, bij deze. Ik kom graag in landen met Arabische cultuur, ik voel me er thuis heb er heel veel gereisd en wat van de taal (iman in Amsterdam) geleerd. Het is allemaal erg complex die enorme regio helaas en vind wel dat er vandaar meer met reflectie moet gegroeid worden in plaats van de vinger, that’s all.

  No hard feelings?

  nb” Mijn collectie Persische ( het geluid van de Oud, tonbak en santoor..fantastisch man/vrouw)en Klassieke arabische muziek (vooral Ohm Khalsoum) deel ik ook frequent uit aan nieuwsgierigen in de hoop een deur op een kier te ztten.

 27. 47

  *aan zichzelf #19* o o wat een neusje heb je toch ! Hehe.

  The Europeans risk losing their position in the Middle East entirely, and they are ruining their reputation in other parts of the world. The others will think that the Europeans aren’t capable of solving problems.