AFFF ’08: Twee previews en prijsvraag-winnaars

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Still uit 'King of the Hill' (foto: AFFF)

Niet alleen besteedt GeenCommentaar dit jaar weer ruim aandacht aan het Amsterdam Fantastic Film Festival, dat is ook geheel wederzijds. Zo mochten we vrijkaarten weggeven, is ons een perskaart toegekend en zijn er twee heuse screeners opgestuurd. Verderop in dit stukje maken we de vijf gelukkige winnaars van de AFFF-prijsvraag bekend. Maar eerst een korte bespreking van de twee films die we alvast mochten bekijken om jullie lekker te maken voor het festival: King of the Hill en Voices of a Distant Star.

King of the Hill (imdb), of El Rey de la Montana, zoals hij in de moerstaal heet, is alweer de 10e film van Gonzalo López-Gallego. We volgen de hoofdpersoon Quim, een nietsvermoedende automobilist die in een tankstation in the middle of nowhere van Spanje een mysterieuze schone, Bea, ontmoet. Omdat ze naast mysterieus ook nog eens kleptomaan is en zijn portemonnee gejat blijkt te hebben achtervolgt Quim haar en rijdt hij het onherbergzame Spaanse bergland in. Bijna onmiddelijk wordt hij vanuit die bergen beschoten door een onbekende scherpschutter. Wat volgt is een ijzingwekkend uur film, dat doet denken aan films als Deliverance en The Hills Have Eyes, waarin Quim en Bea aan hun belager proberen te ontsnappen.
De plottwist komt op 2/3 van de film, als we eindelijk te weten komen wie of wat de ‘King of the Hill’ is, die achter de schietpartijen zit. Daar valt weinig over te zeggen zonder die plotwending te verklappen. Maar iedereen die wel eens een first person shooter heeft gespeeld zal veel bekend voorkomen. The King of the Hill laat goed zien dat er op het AFFF niet alleen hardcore SF of horror te zien is, maar ook degelijke thrillers met een fantastisch tintje. De film is tijdens het festival te zien op 11, 16 en 18 april (zie website afff voor het volledig programma).

Ook drie dagen is de Japanse animatiefilm Voices of a Distant Star (imdb) van Makoto Shinkai te zien. Deze opzichzelf korte productie (25 min.) is onderdeel van een heuse anime-double bill samen met de film 5 Centimeters Per Second, van dezelfde maker. De liefhebbers van anime komen zeker aan hun trekken, terwijl de noobs in die 25 minuten een mooie weergave krijgen van wat de japanse animatie zo succesvol heeft gemaakt: Voices of a Distant Star combineert hardcore science-fiction en Mecha’s (grote robots) met poëtische mijmeringen over liefde, tijd en communicatie. Een echte aanrader, liefhebber of niet! In het drieluik 5 Centimeters Per Second laat Makoto Shinkai de SF voor wat het is en concentreert zich helemaal op het traag uit elkaar vallen van twee geliefden. Twee films over het verlangen bij elkaar te zijn, ondanks de altijd aanwezige tegenwerkende kracht van entropie. De double-bill is te zien op 10, 13 en 16 april (zie website afff voor het volledig programma).

En dan nu zonder verder uitstel de winnaars van de AFFF prijsvraag! Uit de gigantische postzak met onafgemaakte slagzinnen koos een beëdigd notaris 5 inzendingen. De winnaars zijn:

  • David uit Amsterdam
  • Jochem uit Zaandam
  • Vincent uit Utrecht
  • Frans uit Breda
  • Paolo uit Zuid Scharwoude

De winnaars zijn gemaild en krijgen de kaartjes zsm opgestuurd (zal wel morgen worden, dus hou donderdag/vrijdag je brievenbus in de gaten). Voor de rest: volgend jaar beter! Of je kóópt natuurlijk een kaartje, zo duur zijn die dingen niet!

Reacties (2)

#1 Jochem Liem

Woohoo gewonnen!
Dank jullie wel. ;)

  • Volgende discussie
#2 Robert

Tim Burton en de organisatie aan het woord.

  • Vorige discussie