AFFF ’08: Spaanse prijzenregen in Amsterdam

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Promofoto van Silver Scream Award winnaar [REC] (foto: AFFF)

Afgelopen zondag was dan de laatste, maar niet minder feestelijke dag van het Amsterdam Fantastic Film Festival. Op die dag werden, naast de persoonlijke keuzes van festivaldirecteur Phil van Tongeren, ook de winnende films van de festivalprijzen vertoond.

De publieksprijs, de Silver Scream Award, ging naar de Spaanse Zombie-thriller [REC], het zoveelste succes voor de -echt enge- spaanse film waarvan deze week ook de eerste trailer van de Amerikaanse remake, Quarantine, te zien is. [REC] stond al de hele week bovenaan in de tussenstand en wist ook na de laatste voorstellingen die voorsprong te behouden: Met een score van 8.79 won hij dan ook, net voor de Beatlesmusical Across the Universe en de komische zombiefilm Fido.

Naast de publieksprijs haalde [REC] ook de derde plek binnen in de verkiezingen voor de beste Europese fantastische film, de Zilveren Méliès. Deze werd gewonnen door het matige The King of the Hill voor de Deense film The Substitute. En dan had je nog de Black Tulip Awards juryprijs. Daar won Timecrimes de eerste plaats, gevolgd door 5 Centimeters per Second en The Signal.

Opvallend is dat de winnende films van de drie prijzen allemaal uit Spanje afkomstig zijn. Waar vorig jaar de Deense fantastische film het AFFF domineerde is er dit jaar dus duidelijk een invloed vanuit het zuiden.

Al met al kan festivaldirecteur van Tongeren terugkijken op een zeer geslaagd festival. In de 12 dagen bezochten zo’n twintigduizend mensen het AFFF, daarmee de positieve trend van de afgelopen jaren voortzettend. Volgend jaar is het AFFF toe aan een jubileumjaar, als ze hun 25e editie vieren. GeenCommentaar zal er ongetwijfeld weer bij zijn, zo’n filmfeestje wil niemand missen…

Reacties zijn uitgeschakeld