Adviseur premier Canada spreekt fatwa uit over Wikileaks directeur Julian Assange

Tom Flanagan, een politiek adviseur van de Canadese premier Stephen Harper, roept in een nieuwsprogramma op tot een moordaanslag op Wikileaks directeur Julian Assange. Met dit fatwa is Cablegate in een griezelige niveaulimbo beland.

Je kan betwisten of het op straat gooien van diplomatieke post netjes is en of de wereld er überhaupt beter, vreedzamer en gelukkiger van wordt? Vervolgens een Interpol opsporingsbevel voor Wikileaks directeur Julian Assange uitvaardigen vanwege een vage zedenzaak is een beetje laf. Spoor de man dan echt op voor wat je hem verwijt: het in gevaar brengen van de internationale rechtsorde. Laat een rechter dat maar eens toesten. Maar het oproepen tot een aanslag op Julian Assange is ronduit crimineel en als je dan ook nog eens de naaste adviseur van de premier van Canada bent dan moet je zelf zo snel mogelijk ontslagen en opgepakt worden.

 1. 1

  Het laagje vernis dat beschaving van de westerse wereld wordt genoemd valt weg. De verschillen tussen overheden in de wereld zijn klein. Islamitisch of christelijk: als er door iemand dingen met de macht gebeuren die je niet aanstaan dan doodt je die iemand. Het is de techniek door de eeuwen heen en het zal nooit anders worden.

  Ik geef Assange geen jaar meer.

 2. 2

  Typische rechtse haatbaard, met als enige verschil dat hij dom genoeg is in het openbaar iemand ter dood te veroordelen i.p.v. in het geheim zoals dat gewoonlijk gaat.

 3. 3

  De internationale rechtsorde is veel meer in het gevaar gekomen omdat zulke lage poppetjes zulke gevoelige informatie kunnen downloaden en meenemen.
  Het nu daarvoor vervolgen is simpelweg het afbranden van het gezonde correctiemiddel genaamd wikileaks. Daarnaast is de afschikwekkende werking ervan 0 te beschouwen. Zelfs de nieuwsmedia zal zichzelf echt geen dergelijke nieuwsbron ontzeggen.. kortom weer eens pure bezigheidstherapie voor de juristen.

 4. 4

  @1 Het is inderdaad schokkend om te zien hoe snel overheden van landen die zichzelf “de vrij wereld” noemen, hun handen van hem aftrekken – en nu dus erger nog: tot zijn dood oproepen. Bovendien gebeurt dat alles zonder enige juridische onderbouwing. Men komt niet verder dan: dit schaadt onze positie. Overigens geloof ik er geen reet van dat diplomaten nu terughoudender gaan worden; de wereld draait door en er moeten nu eenmaal bondgenootschappen gevormd worden om je zin te krijgen.

  Maar eigenlijk is het gewoonweg een domme opmerking; alsof Wikileaks verdwijnt als Assange verdwijnt. Dan moeten er ook nog een Nederlander worden omgelegd.

 5. 7

  Het steeds gegeven argument dat Wikileaks mensenlevens in gevaar brengt!

  Realiseert iemand zich wel – of spreekt het ergens uit – hoeveel levens de reguliere overheden met hun oorlogen, monetaire beleid en voedselmanipulaties in gevaar brengen?

  Gewoon als tegenargument.

 6. 9

  @ Binganero

  Precies. Er wordt de hele tijd gedaan alsof wikileaks, of Assange persoonlijk, informatie heeft gejat van de Amerikaanse overheid. Dat is natuurlijk niet waar. Mensen, werknemers waarschijnlijk, hebben gedacht dat het goed was om bepaalde informatie naar buiten te brengen en hebben wikileaks als medium gekozen. In weze is dit een soort van journalistiek, zij het vrij ongepolijst.

  Er is wel meer informatie door journalisten naar buiten gebracht die door overheden leiver geheim was gehouden. Moeten die dan ook maar dood? Tot zover het vrije westen.

 7. 10

  Carlos: … en als je dan ook nog eens de naaste adviseur van de premier van Canada bent dan moet je zelf zo snel mogelijk ontslagen en opgepakt worden.

  Of omgelegd, is wat mij betreft ook goed.

  Misschien gaat het die kant wel op, krijgt de revolutie toch nog een herkansing in het “vrije” Westen.

 8. 11

  @7

  Als bepaalde figuren, zoals die rechtse haatbaard, dat lang genoeg blijft herhalen. Dan zal het klootjesvolk die stelling kritiekloos aannemen.
  Men weet precies hoe ‘crowdcontrol’ op dat niveau werkt.

  Wikileaks is het bewijs dat het ‘vrije Westen’ niet bestaat.

 9. 12

  Wikileaks is het bewijs dat het ‘vrije Westen’ niet bestaat.

  Het vrije westen bestaat. Wikileaks is alleen het bewijs dat de betekenis van het woord vrijheid op verschillende niveaus nogal anders wordt geïnterpreteerd.

  Hoe hoger hoe vrijer.

 10. 14

  @Carlos
  Wikileaks heeft het antwoord daarop al gegeven. En dan hebben we het nog niet over rondneukende priesters, moordende regeringsleiders (om het simpel te houden Idi Amin indertijd) etc… Macht is altijd vrijer dan de burger. Die zijn slaafjes.

 11. 15

  @carlos: Iets zeggen over falende ambtenaren (bouwfraude, weduwe spijkers, oltmans). Drugs. Kinderliefde.

  Mag wel maar dure hobby: mevrouw vleeschdrager uitmaken voor sjoemelaar. Bakkeleien met scientology.

 12. 16

  qwerty en gronk:

  – je mag dus niet zomaar mails en brieven van een organisatie jatten (ik weet Wikileaks heeft zelf niet gejat en ze zijn waarschijnlijk van binnenuit gelekt) en die op straat gooien zonder verdere duiding? (ik herinner mij een akkefietje met de mails van een klimaatwetenschapper). Waarom flikker je dan niet gelijk alle mails van je eigen werkgever online: transparantie, toch?! gewoon omdat het kan..

  – rondneukend priesters, die worden nu toch geopenbaard? het Vaticaan die ze de hand boven het hoofd houdt reken ik niet tot het Vrije Westen.

  – falende ambtenaren, bouwfraude, koningshuis, I agree daar zit een tere plek, maar kijk naar hoe Oltmans er uiteindelijk is uitgekomen, niet onbemiddeld, het lot kan zich ook weer keren, soort van.

  – scientology is mijns inziens ook geen deel van het Vrije Westen, die kan je net zo geod vervangen door Albanese maffia.

  – kinderliefde is mijns inziens terecht verboden, drugs is wel een goed punt, gelukkig is een van de zwaarste drugs gewoon overal verkrijgbaar: alcohol.

 13. 17

  Ik zou graag willen beledigen wanneer mij dat goeddunkt … en in gemeenschap van goederen leven met mijn vriendengroepje.

  Oh! En eventueel samenwonen in Amsterdam met iemand die niet mijn partner is.

 14. 18

  @carlos: pedofilie

  Haha! Wat ik begrijp was pedofilie in de jaren 70 *haast* maatschappelijk geaccepteerd. In de zin van ‘als je een vroegrijpe 14-jarige hebt die op vrijwillige basis met een volwassene sex heeft, OK. Keyword: vrijwillig, en respectvol.’ Als je zoiets anno nu ook maar *durft te denken* dan wordt je gestenigd voor je er erg in hebt.

  Oltmans: het heeft wel het leven van die man getekend. Natuurlijk was het een querelant, en had-ie ongetwijfeld elders ruzie gekregen, maar dan nog.

  Scientology is eigenlijk een geval vergelijkbaar met wikileaks; lekken van ‘bedrijfsgeheimen’. Als ze daar op een normale manier mee om waren gegaan (dwz binnen de grenzen van de wet), dan had dat lang niet zo’n beweging in gang gezet.

  je mag dus niet zomaar mails en brieven van een organisatie jatten

  De essentie is volgens mij ‘hoger belang’; da’s ook waarom spijkers/bouwfraude deden wat ze deden. Als dat er niet is, dan horen dat soort datadumps gewoon strafbaar te zijn ivm contractbreuk/beschadiging van de goede naam van een bedrijf.

 15. 19

  @Carlos..een bloemetje, vanuit mijn hart U verwoord mijn gedachtes beter dan ik zou kunnen/kasteel van de paus met een vriend inschenkt:)

 16. 20

  Carlos: ach mensen, noem nu eens iets wat je heel graag zou willen doen maar niet mag in het Vrije Westen?

  Welvaart herverdelen.

  Meestemmen over de wetten waar je aan onderworpen bent (moet in ons systeem verplicht via tussenpersonen).

  Je onttrekken aan de rat-race van de intensieve menshouderij (je wordt voor gek versleten).

 17. 21

  @olav: geen kinderen willen.

  Overigens verbaas ik me erover dat er tegenwoordig zoveel henken en ingridden zijn die werkgeversbelangen verdedigen. Ook als dat ten koste gaat van werknemersbelangen. Zijn die lui wel goed bij hun hoofd ofzo?

 18. 22

  @20 olav…jij kan zo naar Cuba, Noord Korea is ook een optie…of Utopia…
  Ik ben blij dat we hier in Canada iemand hebben die een paard een paard noemt…Julian Assange moet nu maar eens wat wookieleaks in iran, rusland of venezuala aan de kranten geven..misschien hebben ze daar veel beschaafder overheids adviseurs

 19. 24

  Dat valt mij zwaar tegen. Dit vraagd om een harde aktie tegen Canada.Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt?Wat er ook gebeurt is , dat kan nooit een grond zijn voor zo’n uitspraak.
  En van Canada?Zeer vreemd. ze hebben zelf al zovaak en veel tegen hun buren geprotesteerd en nu dit?Bovendien waarom zijn die aanklachten tegen Julian nu openbaar gemaakt?Is dit niet wel HEEL toevallig en eigenlijk zeer verdacht TEGEN de USA!! Ze hebben dit al eerder gedaan en zullen het nog wel vaker doen.Schande.Boycot Canada en USA!!!