Als iemand mij zou vragen hoe vaak Geert Wilders in de media komt, zou ik antwoorden: ?Te vaak?. Goed, ik ben geen fan van de man, maar voor iemand die volgens de peilingen tussen de één en zes zetels gaat krijgen, heeft Wilders niet te klagen over exposure. Misschien wordt mijn blik vertroebeld door een overgevoeligheid voor waterstofperoxide, maar ik heb het idee dat de Limburger veel vaker in het nieuws is dan Groen Links en de ChristenUnie, twee partijen die momenteel veel groter zijn dan de PvdV en in de peilingen ongeveer even groot.
Geert Wilders zelf vindt dat hij vaker met zijn kop op televisie zou moeten. De NOS is van plan om alleen de lijsttrekkers van de zes grootste partijen aan bod te laten komen, en dat vindt hij niet eerlijk. En verhip, hij heeft een punt.
De NOS, een publieke voorziening, heeft namelijk zeeën van zendtijd. En wat doet de omroep daarmee? Vijfentachtig journaals per week, twintig uur sport, en drie lullige debatjes.
Natuurlijk moet het aantal deelnemers aan zo?n debat beperkt blijven, en natuurlijk kies je dan voor de lijsttrekkers van de grootste partijen. Maar naast deze Champions League van de politiek kan natuurlijk best tijd worden ingeruimd voor een UEFA-cup, een Eerste Divisie en de zaterdagamateurs.
De topdebatten zijn exclusief, dus op prime time en met niet teveel lijsttrekkers: CDA, VVD, D66 en PvdA. Ze worden voorafgegaan door de subtop, die bestaat uit SP, LPF, Groen Links, ChristenUnie en SGP. ?s Avonds laat is er een uurtje voor de grotere kleintjes: de PvdD, de PvdV, de PNVD, Nieuw Rechts en de partij die Joost Eerdmans ongetwijfeld gaat oprichten. En de nachtprogrammering? NCPN, de Libertarische Partij, de Groenen, Nederland Mobiel, de Ouderenunie, de Partij van de Toekomst, noem maar op. Late opblijvers en thuisgekomen kroegtijgers kunnen kijken hoe obscure politici elkaar verbaal, en bij voorkeur ook zo nu en dan fysiek, in de haren vliegen.
Uren aan politiek entertainment liggen voor het oprapen. Alleen een omroepdirecteur zonder visie zendt liever vijf keer per dag Studio Sport uit.
Reacties (7)
Helaas, aan zo’n subtop meeting zullen de kleinere partijen niet mee willen doen, is niet goed voor de profilering (“wij zijn klein en hebben nul invloed!”).
De kleintjes hebben ook nauwelijks wat te debatteren, ze willen van de grootjes macht afbrokkelen.
Maar wat dacht je van teams? Links tegen rechts, gelovig tegen heidens?
Och, bij de vorige verkiezingen had (ik meen) Netwerk een onderhonden-debat geörganiseerd. Dittrich mokken dat hij bij de kleintjes moest zitten, Rouwvoet tevreden dat hij op televisie zijn verhaal mocht doen en Haitske een beetje overdonderd dat ze bij de grote meneren aan één tafel mocht zitten.
Als ik een kleinere partij was, zou ik de kans om mijzelf wat meer in the picture te spelen met beide handen aangrijpen.
Waarom mag D66 met de grote jongens aan tafel?
Mijn voorstel:
De 4 grootste PvdA, CDA, VVD en SP vier debatavonden.
De kleintjes met kamerzetels: D66, GL, Kristenvariaties, Gruppe Wilders, Gruppe Nawijn, Gruppe Eerdmans (en eventueel lijst Gonnie, lijst Lamzak en wat er nog over is van LPF) op twee van die vier avonden een eigen debatje.
En een afsluitende vijfde avond met thematische behandeling van hotte items met drie discussierondes voor iedereen (die al in de kamer vertegenwoordigd is).
Een volwaardige democratie geeft alle partijen een gelijke uitgangspositie. Dus alle partijen evenveel exposure.
Je moet alleen een drempel opwerpen om te voorkomen dat iedere gek een partij opricht en op die manier recht heeft op dezelfde middelen.
Wij zijn helemaal geen volwaardige democratie.
Onze democratie is een dictatuur van de meerderheid die helemaal geen rekening met minderheden houdt.
Het enige voordeel daarvan zou kunnen zijn, dat we de groep randdebiele “gruppies” niet achter de uitknop hoeft te verstoppen ;-).
Zou het niet wat zijn om debatwedstrijden te houden, waarbij de winnaar doorgaat naar de volgende ronde? Lijkt me wel het eerlijkst :-)
“SMS de winnaar van dit debat en maak kans op deze auto!”
Nou liever niet, tenzij er een goede beveiliging tegen dubbel stemmen wordt ingebouwd.
Ik kan me nog herinneren dat ene PF blijkbaar belangrijker werd geacht dan Erasmus ;-)