Nigeria verdiende aan een halve eeuw olieproductie al 315 miljard euro. Toch staat het land op de World Development Index ranglijst op de 159ste plaats tussen Rwanda en Guinea in. Austin Avuru, voorzitter van de Nigeriaanse Associatie van Petroleumonderzoekers (NAPR) kwam met harde constateringen tijdens de openingsspeech van de 24ste internationale conferentie van de NAPR. “We hebben gestreefd naar het verdelen eerder dan naar het creëren. Maar zelfs bij het verdelen zijn we in de fout gegaan. De hachelijke staat van onze economie toont enkel aan dat we tot dusver onze rijkdom verspild hebben”, verklaarde Avuru tegenover de krant Dail Trust in Abuja. (IPS). Het overgrote deel van die 315 miljard ging naar de Nigeriaanse bestuurders en internationale oliebedrijven. De Wereldbank schat dat slechts één procent van de olieopbrengsten naar de bevolking is gegaan. Nigeria lijdt overduidelijk aan de resource curse, waarbij slecht beheer van natuurlijke rijkdommen een land juist alleen maar verder achterop helpen. Dat het wel goed kan gaan bewijst Noorwegen, dat stelde een Nationaal Petroleumfonds in dat inmiddels meer dan 150 miljard euro bevat. Het zou voor veel ‘petrolistische landen’ in Afrika en de daar actieve oliebedrijven al een hele verbetering zijn als ze zouden publiceren wie wat krijgt betaald en waarvoor. [eigenspam archieflink: Een Nigeriaan op de maan]
Reacties (10)
Daar gaan de chinezen vast wat aan doen. :P
Eén procent naar de bevolking?
Ze zullen het er wel zelf naar gemaakt hebben!
*ironisch bedoeld*
R.I.P. Ken Saro-Wiwa.
Protesteerde o.a. tegen de lekkende pijpleidingen van Shell die een onophoudelijke aanslag voor de natuur vorm(d)en. De Nigeriaanse milieu-activist Ken Saro-Wiwa werd door zijn moedige verzet/protest in 1995 in Nigeria opgehangen!
Wouter Bos (destijds/voormalig werknemer van Shell) over dit incident…:
“Maar ik heb bij Shell ook geleerd dat je je niet te druk moet maken om dingen waaraan je toch niks kunt doen.”
Wat een vergelijking zeg met Noorwegen. Weet niet iemand van een een meer vergelijkbaar land?
@5: Hoezo? Produceren Noorwegen en Nigeria zo ongelijk dat ze niet te vergelijken zijn? In wiens voordeel slaat de balans dan door?
@Carlos: Ik kan me vergissen, maar het plaatje bij het topic lijkt verdacht veel op een plaatje bij een eerder topic van Sargasso… Plagiaat kun je het natuurlijk niet noemen, maar gebrek aan inspiratie?
het zal je maar gebeuren dat je in zo’n land woont met criminele bestuurders. Hoop toch echt niet dat er subsidies heengaan van welke instantie dan ook, boycotten zo’n land zelfs geen olie afnemen.
@ Bismarck
Noorwegen is 5 stappen weg voor Nigeria, qua welvaartsverdeling. Ik ben benieuwd of er een derde of tweede wereld land is, waar nigeria een voorbeeld aan kan nemen en dat maar 1 stapje ver weg is. In Mexico, Bolivia en Venezuela wordt de welvaart van de natuurlijke bronnen ook niet erg goed verdeeld over de bevolking, maar misschien nog wel iets beter dan in Nigeria.
@ Lara:
Boycotten lijkt me niet direct de beste oplossing. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat je dat voor elkaar krijgt. En het stoppen van subsidies hangt af van waar die subsidies naar toe gaan. Misschien kunnen we mensen als Ken Siro Wawa steunen. Misschien kunnen we de westerse oliemaatschappijen iets meer op hun doelstelling van maatschappelijk verantwoord ondernemen attenderen. Zij zouden kritischer kunnen zijn op welke partners zij uitkiezen in Nigeria.
@8: Maar daar ging dit artikel toch over? Hoe goed verdeelt men de inkomsten? Dan vergelijk je twee landen met veel inkomsten en zie je dat er eentje het toch wat minder doet qua verdelen…
@9:
helemaal mee eens. Ik ben alleen bij dit soort artikelen altijd zo vreselijk benieuwd wat je er aan zou kunnen doen.
En dan lijkt me een vergelijking met Mexico of Venezuela meer op zijn plaats, zoals gezegd.
Bijvoorbeeld dus steun verlenen aan de Publish What You Pay coalition en Nigeria dwingen hier aan mee te doen. Verder worden in het artikel niet veel bruikbare suggesties gedaan.