Wat doen Europese landen aan beperking van het energiegebruik?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In veel landen worden plannen gemaakt om de winter zonder problemen door te kunnen komen

Minder lang douchen, nu de airco omhoog en straks de thermostaat omlaag. Politico geeft een overzicht van plannen in een aantal Europese landen en reacties daarop uit de politiek. Spanje heeft al enkele radicale maatregelen genomen. Duitsland blijft achter. Italië werkt aan een noodbesparingsplan dat mogelijk en beperking inhoudt van de verwarming tot 19C in de winter en de koeling tot 27C in de zomer, het verminderen van straatverlichting ’s nachts en het vroegtijdig sluiten van winkels. De Italianen gaan eind september naar de stembus, dus of dat allemaal doorgaat is zeer onzeker.

Wat Nederland gaat doen is nog niet bekend.

+4

Reacties (4)

#1 Lethe

Helemaal niets.
En dan later weer huilen, dat zagen we niet aankomen. Nog meer mensen samen met de boeren, anti faxers, gele hesjes op pad.
Dan nog maar een paar demonstrerende oudjes en wat minimaal grotere bewegingen oppakken, want easy “en we doen toch iets”.
Later nog harder janken, want tja, er moeten toch mensen gecompenseerd worden, het staat toch wel heel lullig als er een hele grote groep op straat staat omdat ze ondanks fulltime werken met het Nederlandse minimum loon niet uitkomen.
Dat compenseren moet natuurlijk met belastinggeld uit de kleine hoek, want tja, de bedrijven die nu geld scheppen, ach gossie, die kan je niets vragen, want voor dat je het weet vertrekken ze uit Nederland.
Kom, laten we weer VVD en CDA en van die stemmen. En dan maar lekker klappen van rechts opvangen, die een of ander bizar wereldbeeld hebben dat ze niet gehoord worden en dat links er maar een puinhoop van heeft gemaakt.

#2 Frank789

Waarschijnlijk denken onze politici dat we het wel goed komt met onze reserves en we kunnen altijd nog Groningen aanspreken.
Bovendien is het gasverbruik door de hoge prijzen al 25-33% gedaald. De daling komt echter ook door een bijzonder warme eerste helft van 2022. Maar rampen komen zelden alleen, dus een wat strengere winter kan de hele boel overhoop gooien.

Verder zie ik een totaal gebrek aan solidariteit met de rest van Europa, dat er niet zo warmpjes bij zit als wij. Nergens hoor ik zeggen dat we mogelijk komende winter, of najaar al, Duitsland of andere landen moeten bijspringen met gas omdat zij echt het water aan de lippen hebben te staan als Putin de gaskraan nog verder dicht knijpt.

We zouden nú al veel meer stroom en gas moeten besparen door talloze nutteloze (nacht-) verlichting te verbieden en airco’s te beperken, kunstmestproductie te beperken en zo voorts.
Het lijkt wel of de politici willen verhullen dat er toch echt een oorlog gaande is waar eventueel grote offers voor gebracht moeten worden.
Niet alleen een oorlog om Oekraïne, maar ook een oorlog van Putin om ons te laten knechten omdat we zo graag gas willen hebben.

P.S. de enige reden die ik kan bedenken voor het huidige zwijgen van de politici is dat men wil verhullen voor Putin hoe goed gevuld onze gasvoorraden werkelijk zijn en hoe sterk het verbruik al is gedaald. Want Putin’s tactiek is ongetwijfeld het voorkomen dat de Europese reserves gevuld worden, zodat hij ons in de winter voor de volle 100% bij de ballen heeft.

#2.1 Hans Verbeek - Reactie op #2

we kunnen altijd nog Groningen aanspreken.

Dat is maar de vraag.
En als we Groningen aanspreken, dan zal het maar voor eventjes zijn. De gesteenten bevatten slechts een beperkte hoeveelheid gas en de laatste restjes gas eruit fracken veroorzaakt wellicht aardbevingen.

We zouden nú al veel meer stroom en gas moeten besparen door talloze nutteloze (nacht-) verlichting te verbieden en airco’s te beperken, kunstmestproductie te beperken en zo voorts.

Mee eens. We zouden helemaal moeten stoppen met kunstmest en in plaats daarvan stikstofverbindingen uit mest en ontlasting gaan gebruiken zoals we eeuwenlang gedaan hebben. Kringloop-landbouw is de toekomst

#2.2 Frank789 - Reactie op #2.1

Dat is maar de vraag.

Is dat uw complotdenken dat het gas in feite al op is? Waar was het bewijs ook al weer?.
Er zit gewoon nog 450 miljard kuub in de grond, genoeg voor 10 jaar NL verbruik. Maar ik heb het slechts over de komende winter.
En Schaliegas zit op 5km diep, het Gronings gas zit veel hoger.

Kunstmest hebben we nog heel lang nodig, maar eerst moet het Engelse Raaigras weg:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/minder-droogte-door-kruiden-tussen-het-boerengras-ik-had-nooit-geleerd-dat-het-ook-zonder-kunstmest-kan~bc13ff1d/?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*