Macron verliest 100 zetels

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het resultaat van de parlementsverkiezingen in Frankrijk gisteren legt de macht van Macron aan banden.

De Ensemble-coalitie van Macron heeft volgens de definitieve resultaten 245 zetels gewonnen, een verlies van meer dan 100 zetels. De linkse coalitie NUPES onder leiding van Jean-Luc Mélenchon kreeg 131 zetels, Marine Le Pen’s Rassemblement National 89 (tien keer zoveel als het vorig parlement). De Republikeinen wonnen 61 zetels (minder dan de helft van het in 2017 behaalde aantal). Macron moet nu naar links of naar rechts buigen om zijn hervormingsvoorstellen er door te krijgen.

+3

Reacties (4)

#1 Test

Dat wordt dan een geel-licht blauwe coalitie. Wel zo toepasselijk in deze tijd.

#2 Joop

Een bedreiging voor de ‘noodzakelijke’ hervormingen.

#3 Co Stuifbergen

Frankrijk heeft een districtenstelsel. Daardoor heeft de partij van Macron onevenredig veel zetels in het parlement.
Volgens de NOS tenminste:

Bij de parlementsverkiezingen speelt weer een ander probleem: er wordt gestemd per kiesdistrict. Er zijn er 577 en per district krijgt alleen de winnaar een parlementszetel. Daardoor kan een partij landelijk opgeteld een heel hoge score boeken, maar in niet één kiesdistrict de grootste worden. Die partij krijgt dan niet één zetel.

Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, een week geleden, kregen de coalitie van Macron en de linkse oppositie allebei ruim 25 procent van de stemmen. Maar in de Assemblée krijgt Macron nu 245 zetels en links ‘slechts’ 131 zetels.

De partij van Marine Le Pen kreeg maar iets minder stemmen dan Macron en links: 18 procent. Maar zij krijgt nu slechts 89 zetels. Het stemgedrag van de kiezers wordt dus niet weerspiegeld in het Franse parlement.

https://nos.nl/artikel/2433306-macron-verliest-meerderheid-in-parlement-terwijl-franse-democratie-kraakt

#3.1 Bismarck - Reactie op #3

“Daardoor heeft de partij van Macron onevenredig veel zetels in het parlement. Volgens de NOS tenminste”
Naja, tel maar uit, in de eerste ronde kreeg zijn coalitie nog geen 26% van de stemmen, maar dat levert na de tweede ronde (waarin per district alleen de twee partijen/coalities met de meeste stemmen in de eerste ronde meedoen) meer dan 42% van de zetels op. Dat is letterlijk onevenredig.

Bij de vorige verkiezingen (met ruim 32% stemmen bijna 61% zetels) was het trouwens nog erger. Het zijn bijna Hongaarse toestanden…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*