Het Europees Parlement heeft de immuniteit opgeheven van drie Catalaanse Europarlementariërs.
De Vlaamse Europarlementsleden hadden maandag al laten verstaan tegen de opheffing van de immuniteit te zullen stemmen (N-VA, Vlaams Belang, SP.A en Groen) of zich te zullen onthouden (Open VLD en CD&V), schrijft De Standaard.
Spanje zal waarschijnlijk een nieuw uitleveringsverzoek indienen in België en het Verenigd Koninkrijk, waar Clara Ponsati woont. Of daaraan gevolg zal worden gegeven is niet zeker. Puigdemont gaat nog in beroep bij het Europese Hof van Justitie.
Meer over deze kwestie in dit bericht.
Reacties (6)
Ik heb eigenlijk meer interesse in het stemgedrag van de Nederlandse partijen, weet ik welke partijen ik kan uitsluiten op fundamenteel democratische gronden.
Ik heb de details van de stemming helaas nog niet kunnen vinden. In The Guardian lees ik: Europarlementariërs stemden met 400 tegen 248 en 45 onthoudingen in de zaak Puigdemont en 404 tegen 247 met 42 onthoudingen tegen Antoni Comín en Clara Ponsatí, respectievelijk de voormalige ministers van Volksgezondheid en Onderwijs in de regering van Puigdemont.
Grote meerderheden tegen de Catalanen, dus. Mijn veronderstelling is dat op z’n minst de leden van de grote partijen op puur juridische gronden voor immuniteit hebben gestemd om Spanje geen aanleiding te geven om de rechtsstaat in andere lidstaten uit te dagen.
Interessant is wel dat de leden van Podemos zich onthouden hebben in afwijking van de leden van regeringspartner PSOE die natuurlijk vóór stemden.
Bij mijn weten hoort Europees recht boven nationaal recht te staan.
Als de Spaanse rechter oordeelt dat het organiseren van een referendum illegaal is, mogen de Europese parlementsleden een andere mening hebben.
Daarmee wordt niet de Spaanse rechtsstaat uitgedaagd, maar de Spaanse rechtspraak.
En de nationale rechtspraak van diverse landen verdient het volgens mij wel om uitgedaagd te worden.
Dat Podemos niet tegen gestemd heeft, verbaast mij.
Het is al dubieus dat de Spaanse grondwet afscheiding verbiedt, maar het gaat helemaal ver om een referendum over afscheiding te verbieden.
Ik vraag mij af wat de afwegingen bij Podemos zijn.
Diezelfde Grondwet erkent overigens ook het VN-handvest, inclusief het recht op zelfbeschikking, dus het is maar welk deel van de (intern inconsistente) grondwet je leest. Maar goed, daar hoef je PP-rechters niet bij te helpen.
Overigens las ik bij de Guardian dat Podemos tegen had gestemd.
Je hebt gelijk over de stem van Podemos. Vandaag las ik in Trouw dat de drie leden van GroenLinks ook tegen hebben gestemd.