Het besluitvormingsproces voor de vervanging van de F16 is inmiddels het beste te vergelijken met een soap, en met behoorlijke kijkcijfers zelfs. Om nog eens de onzinnigheid van dit proces en het voornemen om die testtoestellen aan te schaffen uit te leggen, lijkt me niet meer nodig en zinvol.
Vanavond was weer een aflevering van deze nationale soap te zien. De besluiteloosheid van de PvdA wordt pijnlijk duidelijk. Het kabinet – inclusief de PvdA-ministers stemmen in – terwijl de PvdA-fractie tegen aanschaf is van de beide testtoestellen. Staatssecretaris De Vries heeft de PvdA-fractie er niet van kunnen overtuigen dat de JSF het “beste vliegtuig is, voor de beste prijs”. Dit ambivalente – maar o zo vertrouwde – PvdA-optreden, siert deze partij niet. Neem nou eens duidelijk een standpunt in. Maar goed de JSF-soap, leidt wel de aandacht af van meer wezenlijke zaken.
Boeiend, maar niet verrassend – ook typisch ‘soap’ – is om te zien dat een belangrijke hoofdrolspeler wederom ontbreekt, en weer niet thuis geeft. Ik doel op onze minister van Defensie Van Middelkoop. Want hoe is het mogelijk dat hij geen acte de présence geeft op dit cruciale moment voor de door hem gekoesterde wens de JSF aan te schaffen? Desnoods neemt hij De Vries mee om zijn hand vast te houden. Ik vermoed dat hij bezig is de strategische visie op de rol van krijgsmacht – en van de Luchtmacht – eindelijk uit te werken; handig om te zijner tijd eens wat zinnigs te kunnen zeggen over de aanschaf van defensiematerieel; vliegtuigen bijvoorbeeld.
Typisch voor een soap is ook dat plotseling een lang dood gewaand familielid of collega weer op de proppen komt. Ook daar was in deze aflevering sprake van. Staatssecretaris De Vries kwam namelijk op de proppen met onze Michiel de Ruyter, die precies 333 jaar geleden is overleden, vertelde hij ons. De Ruyter overleed aan de verwondingen opgelopen tijdens zijn laatste zeeslag in de Baai van Syracuse. Zou hij over een luchtwapen hebben beschikt, dan was dat dat niet gebeurd, zei De Vries.
Zoveel onzin, en een erg slechte poging om nationale sentimenten op te roepen, is zelden opgetekend in zo’n korte tekst. Wat is de relevantie hiervan? Wat is het verband met deze zeeslag, de beide JSF-testtoestellen en de opleiding van onze militairen, waar De Vries vervolgens over rept? ‘Overdrijving’ is overigens wel een typisch kenmerk van een soap. Maar er zijn grenzen, ook voor een soap.
Het was – niet verrassend – een slechte aflevering. De soap duurt te lang, het plot wordt steeds ongeloofwaardiger, de teksten steeds onsamenhangender. Het is tijd dat deze soap stopt.
Reacties (40)
Ik heb eigenlijk niet het idee dat de JSF in het bijzonder een wens is van Van Middelkoop. Het is in het bijzonder een wens van Jack de Vries. Het is een bijzondere wens van Hans van Baalen. Het is een bijzondere wens van Arend Jan Boekestijn. Het is een bijzondere wens van Balkenende en van Maxime Verhagen.
Van Middelkoop is een pacifist en volgens mij is hij blij dat hij zich hierbuiten kan houden.
De JSF is de hele raison d’être van Jack de Vries als staatssecretaris. De Vries is een atlanticus pur sang. Iemand die de Amerikanen in alles wil omarmen en bovendien als een kind zo enthiousast over dat militaire speelgoed. Dit is zijn ding.
“Het kabinet – inclusief de PvdA-ministers stemmen in”
Hebben de PvdA-ministers voor gestemd in de kabinetszitting? Lijkt me wel even belangrijk te weten. Het kabinetsstandpunt is namelijk door het CDA alleen te vormen, aangezien ze de meerderheid daarin hebben. In het geval van niet, is deze positie (een schijnbare tegenstelling tussen PvdA-ministers en -Kamerleden) geen besluiteloosheid of ambivalentie, maar simpelweg de enige manier om het PvdA-standpunt naar voren te brengen.
@1: Het kabinet stemt in met de aanschaf van de twee JSF-testtoestellen, ik beschouw het vanaf dat moment als een ‘bijzondere wens’ van Van Middelkoop, en zwak dat hij zich er verder buiten houdt.
Hij komt er vast, dat stuk vliegblik. Mooi stukje high-tech speelgoed, hoor. Maar fuck, zo onzinnig en volstrekt overbodig voor ons land. Een baard in een zandbak met ’n verdachte batavus vanaf 10000 voet in de smiezen houden kan ook wel met een Gripen.
.
“…De Vries kwam namelijk op de proppen met onze Michiel de Ruyter, die precies 333 jaar geleden is overleden…”
.
Wat ’n misser, dat stukje gezwets. Hilarisch! De reactie van Pechtold was priceless.
Hier spelen diepere belangen, dat kan haast niet anders. Het CDA/De Vries zetten zó hard in op de JSF, terwijl nut en noodzaak twijfelachtig zijn, en er nog zoveel onduidelijkheden zijn.
Steekpenningen? Kan ik me haast niet voorstellen, hoe ordinair..
Zijn er wat leuke banen te vergeven? Is er een aangetrouwde neef van een broer van een hoge CDA’er directeur van een bedrijf dat via via orders krijgt als Nederland met de JSF meedoet? Wat krijgt het CDA/De Vries als de JSF er door komt?
En dan de PvdA. Leuk dat ze nu wel (schijnbaar)een keer tegen hun meesters van het CDA durven op te staan. Maar houden ze het vol, als het CDA hun poot stijf houdt?
Voor besluit zie: http://www.fd.nl/artikel/11465098/coalitie-splijt-jsf-besluit-kabinet
Ach waarschijnlijk is hij er ook wel voor want hij begrijpt hoe belangrijk de transatlantische relatie is maar volgens mij kan dat ‘meedoen in het hoogste geweldsspectrum’ hem verder gestolen worden en hij mist ook het enthiousasme voor oorlogsspeeltjes dat de anderen hebben.
De JSF beslissing van het kabinet komt niet van Van Middelkoop maar van Balkenende en Verhagen en ze hebben Jack de Vries om het uit te voeren.
@2: De brief van de Vries om de testtoestellen aan te schaffen, is naar ik meen een kabinetsbrief. En het kabinet spreekt met één mond, zegt men. De PvdA-bewindslieden zijn dus akkoord, anders had er al eerder onenigheid binnen het kabinet ontstaan.
Wat mankeert er aan een standpunt dat je overtuigd wilt worden dat de JSF het beste vliegtuig is voor de beste prijs? De F16 moet vervangen worden (eventueel pas een paar jaar later) en dan is dat denk ik een goed uitgangspunt.
Als je met De Ruyter op de proppen komt de Vries dan moet je het wel goed doen: hij stierf op 29 april 1676 en niet op 22 april
@9: Dat dacht ik in eerste instantie ook. Maar De Vries zei dit toch goed: hij raakte dodelijk gewond op 22 april, om vervolgens op 29 april te overlijden.
@10 Ik moet niet klakkeloos van uitgaan dat wat u schrijft ook juist is:
Michiel de Ruyter, die precies 333 jaar geleden is overleden.
@11: Goed punt!
@9: Het was per definitie een shitvergelijking. Wat is er nou historisch aan ’t feit dat De Ruyter op die dag een kanonskogel ving? Nou en? Hij ging de pijp uit op 29 april. We herdenken toch ook niet dat Duitsland na de slag van Engeland begon te verliezen, terwijl we daarna nog vier jaren stront aan de knikker te gaan hadden?
.
Hoe dan ook: we worden belazerd. Die F-16 kon – toen Amerika vervanging zocht voor haar vloot A-10 Warthogs – nog tot 2025 mee. En nu opeens niet meer? Like what the fuck. Ik snap best dat zo’n F-35 vele malen stoerder is, maar wie houden ze nou eigenlijk voor de gek?
@4 Het enige voordeel dat de JSF heeft is de onzichtbaarheid op de radar (‘stealth’), daar is het hele toestel op gebouwd en dat levert tal van nadelen op: hij trekt minder snel op, is minder wendbaar, is langzamer, zwaarder, verbruikt meer benzine en kan minder benzine meenemen. En dan krijgen we niet eens de optimale stealth want sommige techniek is geheim en wordt alleen ingebouwd in de Amerikaanse versie.
Het is 10 jaar geleden bedacht dat de JSF onzichtbaar voor de radar moest zijn omdat dat in die tijd gigantische voordelen had. Je kunt je wel voorstellen dat als er opeens een raket op je afvliegt zonder dat je in de gaten had dat er een vijand in de buurt was je behoorlijk schrikt (om niet te zeggen, de lul bent). Maar ondertussen hebben verschillende legers in de wereld nu al vliegtuigen met een radar die die stealth techniek volkomen nutteloos maakt. Als de JSF dadelijk gebouwd en gekocht is zijn we weer 10 jaar (of meer) verder, dan heeft elk leger die technologie.
Nou kun je wel zeggen dat we toch niet tegen andere legers gaan vechten, dat dat soort oorlogen achterhaald zijn, dat onze vliegtuigen het nooit op zullen hoeven nemen tegen andere vliegtuigen. Maar in dat geval zouden we de JSF natuurlijk juist helemaal niet hoeven kopen, dan zou een veel goedkoper vliegtuig al voldoende zijn. Maar het parlement heeft zich juist ten doel gesteld dat het leger in het ‘hoogste geweldsspectrum mee moet kunnen doen’.
@14: Eens. Heb je ooit een échte Viëtnamese loempia gehad? Die smaakt veel beter dan die exportrommel uit zo’n kraam. De F-16 was ooit bedoeld als goedkoop exportproduct. Check ze facts. Met de P-15 Mustang was dat hetzelfde verhaal. Ze bleken achteraf helaas over iets meer sambal te beschikken dan verwacht…
Weet iemand of het debat nou vandaag verder gaat? Of moeten we inderdaad wachten tot vrijdag? Het mij onduidelijk omdat ik pechtold meerdere malen naar morgen hoorde verwijzen..
@15: P-51.
“Maar het parlement heeft zich juist ten doel gesteld dat het leger in het ‘hoogste geweldsspectrum mee moet kunnen doen’.”
Misschien moet het parlement op die beslissing dan eens terugkomen. Dat lijkt me namelijk behoorlijk onrealistisch voor Nederland en bovendien in tegenspraak tot ons gedrag. Veel beter zou zijn om te mikken op een leger dat ingericht is op “peacekeeping”, aangezien dat toch de belangrijkste reden lijkt te zijn van het voortbestaan van de koninklijke marine (daar kun je nog bijtellen het vrijhouden van koopvaardijroutes van piraterij en mijnen), luchtmacht en landmacht.
Stealth heeft sowieso z’n beste tijd wel gehad.
Linkje
Mij is nooit duidelijk geworden waarom wij zo nodig de JSF moeten testen. Ongetwijfeld een leuke bezigheid als piloot, maar zijn wij echt in staat door middel van een Nederlandse testbijdrage het ontwerp van de JSF een nieuwe wending te geven?
@16: Het debat gaat pas verder als er in de achterkamertjes een zouteloos compromis is gemaakt. Iets met 1 testtoestel. Of een toezegging tot een iets latere en meer grondige vergelijking tussen toestellen waarmee de PvdA dan ineens wel mee kan instemmen dat de JSF de beste is.
@20 Als we in de ontwikkelingsfase willen meedoen zijn we contractueel verplicht twee testtoestellen af te nemen. En we willen in de ontwikkelingsfase meedoen in de hoop daarmee 1800 banen te scheppen en de JSF goedkoper te maken. Bovendien kunnen onze piloten er dan alvast in trainen en testen wat er mogelijk is, zodat er alvast trainingsprogramma’s opgesteld kunnen worden en we meteen aan de slag kunnen als de rest van de JSFs geleverd wordt.
Ik moet zeggen dat ik 1800 banen voor weetikhoeveelmiljard euro eigenlijk best weinig vind. Als je die lui allemaal een uitkering geeft van een ton ben je goedkoper uit. Heb je wel geen vliegtuigen, dat klopt, maar had Saab niet een aardige aanbieding?
1800 banen? Irrelevant.
Stealth, beter optrekken, technische bladiebla? Irrelevant.
Het is relevanter voor het kabinet om na te denken wat ze nu precies met de luchtmacht willen. De JSF is immers een behoorlijke investering en moet zich daarom in de komende 15 jaar terugbetalen. Als NL een nucleaire installatie in Iran wilt neerhalen, lijkt mij de JSF geschikt. Als NL een piratenschip wilt lekprikken, is de Saab een prima en goedkoper alternatief.
Ik mis dit soort vooruitzichten sterk in het politieke debat. Tot nog toe hoor ik alleen maar vergelijkingen tussen vliegtuigen, dat neerkomt op appels en peren. De technische vergelijkingen kunnen beter worden toevertrouwd aan de experts uit de luchtmacht, terwijl de noodzaak om uberhaupt een moderne luchtvloot te hebben een politiek onderwerp is.
Dat mis je in het debat omdat vrijwel alle partijen het er al over eens zijn dat Nederland in het ‘hoogste geweldsspectrum’ mee moet kunnen doen. Een nucleaire installatie in Iran neerhalen dus. Maar ook dan is de JSF dus niet het meest geschikte vliegtuig, waarom heb ik in #14 uitgelegd.
Maar een klein radarfabrikantje uit Hengelo hield dapper stand..
Ko Colijn heeft lang geleden in Vrij Nederland eens voorgesteld om, als we dan echt meewillen doen in het “hoogste geweldsspectrum”, dan maar een B2-Spirit te kopen. Gewoon 1 vliegtuig. Maar dan wel echt het engste en gevaarlijkste dat er bestaat.
@24: “Als NL een piratenschip wilt lekprikken, is de Saab een prima en goedkoper alternatief.” of een Zeppelin. Voor piraterij heb je helemaal geen gevechtsvliegtuigen nodig (is zelfs onhandig, omdat die dingen maar zo kort in de lucht kunnen blijven).
Pinda,
Ik ben nu wel erg benieuwd, wat was die reactie van Pechtold?
Ik gis: Als de Ruiter een Saab had gehad had hij ook niet hoeven sneuvelen? Vertel eens?
Gewoon de F-16 nog wat langer houden, als ze duizenden banen willen creëren kan dat prima in andere sectoren. Dan gewoon van de plank kopen, desnoods wat minder. De luchtmacht is m.i al te groot, leger en marine doen veel nuttiger werk in de wereld vandaag de dag.
Vroeg me ook al af waar van Middelkoop is.
En Jack heeft het niet slim gespeeld, zijn arrogantie heeft teveel mensen tegen hem in het harnas gejaagd.
Het hoeveelste B-team op Defensie is dit nu?
Hoera, we kopen nu nog geen JSF testvliegtuig. We geven alleen opdracht om er eentje te bouwen, en die betalen we ook. Maar we kopen niet hoor, eerlijk waar niet!
Zo, nu zijn jullie vast allemaal erg blij, toch?
We liegen niet, hoor, we zeggen het alleen anders. Ja, dat heeft voor de kabinetten Balkenende altijd gewerkt…
Onvoorstelbaar, echt onvoorstelbaar, deze draai en knieval van de PvdA. Eerst zeggen dat je geen testtoestellen wilt kopen omdat je niet overtuigd bent van de JSF. En dan een dag later toch een toestel kopen, maar in vijf pagina’s wollig gewauwel proberen te beweren dat het toch geen kopen is, en dat het zogenaamd niet kopen geen meedoen met het gehele JSF-project is. Het CDA heeft dus toch de JSF rectaal bij de PvdA naar binnen geschoven, blijkbaar met veel achterkamertjes-machtsvertoon.
Wow.
Wow.
Je bent toch niet echt verbaasd hoop ik, Hamer had al gezegd dat het haar geen crisis waard was.
@34: Ja en nee. Aan de ene kant had ik wel een compromis verwacht, maar toch een beetje gehoopt op ruggegraat bij de PvdA. Maar dat die club zo diep door de knieen zou gaan, en gewoon akkoord gaat met de koop van 1 testtoestel… Hoe nederig kun je kruipen voor je meester, het CDA? Die wollige motie-tekst, die is volgens mij ook gewoon geschreven door het CDA zelf. Heeft die club dan helemaal geen greintje eigenwaarde en zelfrespect…
Eerst beslist het kabinet voor aanschaf van 2 van dat oorlogstuig. Meerderheid voor de Christelijken. Vervolgens wordt er door D’66 en PvdA in een kamerdebat aangedrongen op meer tijd. NU NIET.
Dan is het kiezen of delen: kabinetscrisis of een compromis. Heb giter met stijgende verbazing een paar uur naar het politieke net gekeken. Wat een bewuste of onbewuste beeldvorming.
Slechte toneelstukjes na slechte toneelstukjes.
Velen wisten niet van de feiten die toch in pakken papier bij ze lagen. Voorals die van Geel niet. Verwees alles door naar Pipo. Jack kreeg het weer aardig voor de kiezen maar hij bleef pipoën. Genoeg sukkels in dit land houden het CDA nog wel een paar jaar in het centrum van de macht: kan de spindoctor/influisteraar van JP toch nog MP worden, krijgt hij de macht waar hij zo opgewonden van lijkt te worden.
Verkeerde bedragen en verkeerde aannames. Valse sentimenten. Opvallend ook dat bijna geen vraag werd beantwoord. Men draaide voortdurend in een woordenbrij. Iedereen.
Kabinetscrisis was er natuurlijk nu niet gekomen. Midden in allerlei andere crisissen waartegen bestrijding in gang is gezet. Dus moesten ze weer om de tafel. Onder gegeven omstandigheden vind ik dit nog niet zo gek.
Van 2 naar 1 moordwapen. Uitstel en de definitieve keuze nog later.
Pipo woensdag: Nee, in het contract is geen ruimte voor uitstel!
Nu 20 miljonoen betalen voor noodzakelijke bijscholing van de piloten en voor het behoud van 750 banen. Nu kan iedereen er volgend jaar nog vanaf. Er zijn ook allerlei ontwikkelingen met dat moordwapen. Niet allemaal positief…. Oa over het geluidsniveau. Meer tijd voor onderzoek schijnt plots ook door CU geclaimd. Hun laten niets van zich horen sturen niet eens de minister van Def. naar de Kamer.
Balk kreeg de wind ook van voren, middels de vraag waar hij was. Had zoals gewoonlijk geen duidelijk antwoord.
Oppositievoeren blijft echter ontzettend makkelijk.
————————
Daar waar het in het regeerakkoord zeker leek dat die krengen werden aangeschaft, is er nu nog vanalles mogelijk.
Ik moet zeggen dat ik het verhaal van pvda extreem duidelijk vind: we stellen aankoop uit tot er meer onderzoek gedaan is. Mochten we niet tot koop overgaan, dan kost ons dat een relatief laag bedrag van 20 miljoen. Waar we overigens wel wat werkgelegenheid voor terug gekregen hebben.
Zo ingewikkeld is het niet.
En de oppositie was wel erg zwak. Vergelijkingen met auto’s maken en hoeveel verplegers en leraren je er voor kan onderhouden. Wat een argumenten…
@37: Hoi mevrouw Hamer, u ook hier, wat leuk! ;)
@38
Touché!
@39: compleet touché. Die argumenten heb ik dan weer niet van terug.