Foodwatch: suikerindustrie volgt strategie tabaksfabrikanten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV) gebruikt in grote lijnen dezelfde strategieën als ‘Big Tobacco’ om de wetenschap te beïnvloeden

  • Negen Nederlandse wetenschappers hebben sterke banden met KSV.
  • Alle negen wetenschappers doen publiekelijk uitingen in lijn met de belangen van de suikerindustrie: in wetenschappelijke publicaties, KSV-publicaties, YouTube-filmpjes, congressen, workshops en de media.
  • Voor 6 van de 9 wetenschappers was er (op meerdere momenten) onvoldoende transparantie over hun toenmalige betrokkenheid bij KSV.
[Persbericht Foodwatch]
0

Reacties (6)

#1 beugwant

KSV wordt gefinancierd door het bedrijf Suiker Unie (recentelijk gewijzigd naar ‘Cosun Beet Company’)

Naamswijzigingen zijn altijd verdacht.

En noem dan ook man en paard zodat de consument ook weet welke

Wetenschapper betrokken bij de suikerindustrie

is.
Bij een uitspraak als

“Zowel de recreatieve sporter als de topatleet kunnen evenveel baat hebben bij het gebruik van een sportdrank tijdens duurinspanning.”
Wetenschapper betrokken bij KSV, 2020

kan ik -dankzij mijn opleiding- nog wel verzinnen dat nul en nul ook evenveel is, maar blijkbaar is dat voor veel lezers (en beleidsmakers) al te hoog gegrepen.

Deze Foodwatchpublicatie gaat vooral over de consumentenkant van de suiker. Maar dankzij de oversubsidiëring van o.a. suikerbieten krijgt de suikerindustrie (in handen van een handjevol schatrijke families) haar grondstoffen ver onder de wereldmarktprijs in de schoot geworpen. Als we de bietenproductie verminderen, is er ook minder suiker die met alle macht overal in verwerkt moet worden.

Wat ‘de verantwoordelijkheid bij de consument leggen’ betreft: Ik moet verdorie helemaal naar een Duitse supermarkt om daar in het Poolse schap suikervrije zure augurken te kunnen bemachtigen.

#2 Jos van Dijk

@1: Interessant die subsidie van suikerbieten. Hadden we niet een preventieakkoord ?

#3 okto

@1:
> Ik moet verdorie helemaal naar een Duitse supermarkt om daar in het Poolse schap suikervrije zure augurken te kunnen bemachtigen.

Gewoon bij de appie hoor: https://www.ah.nl/producten/product/wi53860/ah-zure-augurken?gclid=EAIaIQobChMIkuu0wfen6wIVl94YCh2q4QGuEAQYASABEgIpwvD_BwE

Of als je ze bio wilt:
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/augurken-zuur3?channable=e63107.NDI0Mzc0&gclid=EAIaIQobChMIkuu0wfen6wIVl94YCh2q4QGuEAQYAiABEgJYd_D_BwE

#4 Bismarck

@1: “Ik moet verdorie helemaal naar een Duitse supermarkt”
Eigen schuld, hadden je voorouders ook maar voor moeten stemmen destijds. Nu moet je wel die hele 3km rijden!

#5 beugwant

@3: Ik zal je uitleggen waarom die producten mij ontgaan zijn.
Allereerst zit de AH niet zo in ons systeem. Er is hier in een overdekt winkelcentrum een enorm filiaal, waar ik in 2003 een norovirusbesmetting heb opgelopen, en de korte versie daarvan is dat ik daarvoor nooit had gedacht dat een mens zich zó beroerd kon voelen. Verder zijn de (gratis, dat dan weer wel) parkeerplaatsen er nog steeds afgemeten voor autootjes van het formaat van mijn vaders Dafje. En ze kunnen hier niet rijden, joh. Dus ik kom daar eigenlijk nooit.
De dichtstbijzijnde winkel die Ekoplaza aanwijst heb ik ook leren mijden sinds de nieuwe uitbater niet kon kiezen of hij eten wil verkopen of die kwakzalverij achter de toonbank wil demonstreren. Er hing bij mijn allerlaatste bezoek aan die winkel een letterlijk adembenemende lucht uit een apparaat op de toonbank (vrouw heeft astma en kon er tot laat in de avond van nagenieten) en na mijn opmerking over die walm kreeg ik een uitleg dat dat heilzaam zou zijn vanwege stafylokokken in de lucht. Wat een zotte kal. Als ze bang zijn dat de klandizie zich in de winkel suf ruft, moeten ze een raam openzetten of minder peulvruchten verkopen.
Dus okto (en Bismarck), dan is een toerritje door een fraai stukje heuvelland -al ken ik dat intussen bijna van buiten- te verkiezen en de accijnsvrije wijn, bier en wezenlijk goedkopere benzine verzachten dan het fourageerleed in dat Duitse boodschappenbos.

Overigens moet je voor haring-dillesalade dan weer niet in Duitsland zijn. Die is daar onverteerbaar gezoet.

#6 Jos van Dijk

Nog een informatief verhaal van de Consumentenbond over de suiker in vruchtendrankjes voor kinderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*