Van vonk tot veenbrand

COLUMN - Geregeld zakt de moed me in de schoenen: zoveel ongelijkheid en problemen waarmee de wereld kampt. Afstand nemen en overzicht houden valt me soms bitter moeilijk: akelig nieuws van over de hele wereld lijkt zo nabij, of misschien raakt het me meer dan vroeger.

Maar dan staat er ineens iemand op die iets doorbreekt. Iemand die precies hetzelfde zegt als veel anderen eerder deden, maar die plotseling een vonk blijkt te zijn en een veenbrand ontsteekt, die mensen in beweging weet te krijgen.

Greta Thunberg is zo iemand: een jonge vrouw die de grote zorgen over het klimaat die tal van ngo’s, wetenschappers, actiegroepen en allang verwoord hadden, aanstekelijk weet te verwoorden. Met haar schoolstaking voor het klimaat wist ze dit jaar al twee keer honderdduizenden jongeren in meer dan honderd landen op de been te krijgen. Haar oproep is simpel: wie niets tegen klimaatverandering doet, ontneemt jongeren botweg hun toekomst. Nee, met een enkele demonstratie ben je er niet – en dat is precies waarop Thunberg hamert: het is de hoogste tijd dat iedereen meer doet.

Thunberg werd op haar beurt geïnspireerd door andere jongeren: een groepje scholieren dat de schietpartij op hun school in Parkland, Florida meemaakte, en die vervolgens een landelijke school walk-out organiseerden om strengere regels rond wapenbezit en -verkoop in de VS af te dwingen. Vervolgens organiseerde dezelfde groep, met Emma González en David Hogg als spraakmakende woordvoerders, de March for Our Lives: een dag van landelijke demonstraties tegen het vrijwel ongebreidelde wapengeweld in de VS. Ook hier gold: wat ze zeiden was niet nieuw. Wat wel nieuw was: wie het zei, en hoe ze dat deden.

Of neem senator Elizabeth Warren, die de sociale beweging die Bernie Sanders heeft losgemaakt nu in haar eigen verkiezingscampagne oppakt door het ene gedegen wetsvoorstel na het andere te publiceren: van leniging van studieschulden tot meer vermogensbelasting, van plannen om woningen, kinderopvang, gezondheidszorg en schoolgeld betaalbaarder te maken tot voorstellen om big tech op te splitsen. Of Alexandria Ocasio-Cortez, die nog geen half jaar in het Huis van Afgevaardigden zit en daar nu al meer teweeg heeft gebracht dan menig andere Democratische afgevaardigde.

Of, in Nederland, journalisten Jet Schouten en Joop Bouma, die het internationale journalistieke onderzoeksplatform ICIJ zover wisten te krijgen dat die een grootscheeps onderzoek startten naar medische implantaten. Door The Implant Files zijn in nog geen jaar tijd veel ondeugdelijke producten eindelijk van de markt gehaald en is strenger toezicht in de maak.

Protest en verandering zijn een zaak van lange adem. Zonder onderliggende beweging vindt een stem geen weerklank; zonder die ene bijzondere stem komt zo’n beweging niet tot bloei. En zonder vasthoudendheid zijn we uiteindelijk allemaal nergens. Dit is geen tijd voor cynisme – laat staan voor berusting.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (1)

#1 Judith

Heel goed geschreven, blij ja dat er toch de Goede jongeren naar voren om zelfs de hele goede spektakel te roepen zodat men in volle massa op straat loopt tot heel bewustwording in je spirit kan verspreiden tot volgende spirit, heel positief allemaal.
Dat raakt je ook zoiets meer aan dan ooit, omdat je ook zoiets uit je ervaringen hebt meegemaakt; zoals bijvoorbeeld 1e/2e feministisch golf, Dolle Mina, abortus, Kernwapens, Vecht tegen discriminatie, Racisme, anti-homo, vrouwenonderdrukking, seksuele geweld, Greenpeace, noem maar op. Dat waren voor veel vrouwen zoveel bijzonder in die tegenstrijdige doelen gevochten, zoveel energie ingestoken, allemaal en alles voor de doelen, heel bijzonder.
Dan kwam er ook tijdje best vrij stil, volgens mij na 1995 of 2000 ???, dat er geen goede monden naar voren meer kwamen, misschien heel zelden, iedereen dook in het politiek, waarvan men dacht dat ze het doel vast wel zou hebben bereikt, ja hoor heel veel gehaald zoals onderwijs over homoseksualiteit of gebarentaal ( <– niet echt herkenbaar Nederlandse Gebaren !, maar best beïnvloedbaar ), sociale aspecten enzovoorts. Maar dan kwam rond 2010 best heel veel tegenslagen omdat het anders te laat is bv overvolle plastic in de zee, klimaatverandering, wapenhandels, hoge gewelddadige landen, hoge armoede in alle hogere cijfers dat het zo slecht zijn gegaan. Politiek negeert die slechte resultaten volledig. Het is wel logisch dat nu eindelijk zover is, dat Goede jongeren aan het woord zijn gekomen, dat het nu niet te laat mag zijn, alles in ondernemen moet beginnen. Alles voor de doelen.

Eerlijk gezegd verbaast me zéér dat hier op de site Sargasso hier niks over vertelt ( reageren ), dan vraag ik me af welke soort reacties hier komen reageren, zijn ze allemaal in de richting rechtsdenkenden geworden ivm FvD, VVD, al die gedoe Politieke kwesties die totaal niets leverden, alles wat die richting alleen hier reageerde? Waar blijft de midden en of neutrale denkers en of Linkse denkers ( ja hoor heb ik toch heel weinig hier van gezien, jammer )??