Een poosje geleden wilde Nederland op het gebied van migratie graag samenwerken met Tunesië. Die samenwerking zou er wat Nederland betreft uit bestaan dat Tunesië voor wat kraaltjes en spiegeltjes een rotklusje zou opknappen waar wij niet zo goed in zijn, namelijk het op humane wijze weren van arbeidsmigranten. Tunesië zei: dikke doei met je oneerbare voorstel. Los je problemen lekker zelf op.
Uit die gang van zaken zou je kunnen afleiden dat een effectieve aanpak van migratieproblematiek gebaat is bij internationale afspraken waar alle partijen voordeel bij hebben, niet alleen de Europese negervrezers. Daartoe bestaat momenteel een nogal nietzeggende poging in de vorm van een migratiepact. Sommigen gaat dat al te ver, want de rechten liggen misschien niet eenzijdig aan westerse kant. Ze willen zich terugtrekken uit het pact en voorzien een glorieuze overwinning van Brexitachtige proporties.
Reacties (12)
Waarom zijn migranten in Tunesië ons probleem? Als het Tunesiers zijn is het sowieso hun eigen probleem en als ze uit andere landen komen hadden ze zelf maar een beter grensbeleid moeten voeren.
@1 Precies, zo denken de Tunesiërs er ook over. Dus als ze met de boot naar Europa willen, moeten ze dat vooral doen.
De argumenten ook. “Ja maar misschien wordt deze niet bindende verklaring wel misbruikt door handige advocaten om ons te dwingen mensen voedsel en onderdak te geven”. Dat zou rampzalig zijn natuurlijk. Straks verwacht iedereen nog dat zijn universele mensenrechten worden gerespecteerd.
@2
Euh, nee. Tenzij ik het verdrag verkeerd heb begrepen is het verdrag bedoeld om mensensmokkel tegen te gaan. Dus als illegale niet-Tunesiërs in Tunesië verblijven dan is dat een Tunesisch probleem. @1 heeft dus een punt. Tunesië dient haar grenzen goed te bewaken, het is geen Europees probleem.
Niet dat ik in het verdrag geloof, het klinkt mij allemaal te vrijblijvend. Economische migranten worden als hete aardappels doorgeschoven. Mensensmokkelaars verlossen de Noord Afrikaanse landen van een probleem.
Europese ‘negervrezers’ zijn bang dat er een precedent wordt geschapen met rechtzaken waarbij dit pact wordt gebruikt om grenzen open te gooien.
Maar dit pact heeft volgens mij niet dezelfde status als een internationaal verdrag met vergaande juridische reikwijdte.
@4: Waarom ‘moet’ Tunesië zijn grenzen goed bewaken? Ik geloof niet dat dat nu in een bindend verdrag is vastgelegd. Het is dus een politieke keuze van de Tunesische regering of ze dat doen of niet. En misschien daarom ook een Europees ‘probleem’.
@6
Omdat het pact beoogt mensensmokkel tegen te gaan, dient Tunesië haar (kust) grenzen te bewaken. Verder is het een pact, geen verdrag. Dus erg vrijblijvend. Afrikanen die in Tunesië (of een ander Noordafrikaans land) belanden zijn dus een Tunesisch probleem.
In de praktijk echter is -al dan niet- vluchtelingen tegen houden een prima drukmiddel voor de Noordafrikaanse landen t.o.v. de Europese landen. Dan kan je wat terug vragen en zo niet dan ben je lastige mensen kwijt. De lastige mensen zijn Afrikanen die in Noord Afrika ook niet welkom zijn of eigen criminele inwoners. Bijvoorbeeld de criminele Marokkanen die de asielcentra bezet houden.
We zij het dus wel en niet eens. Volgens het pact moet Tunesië haar grenzen goed bewaken, maar in de praktijk…. En dan is het toch weer een Europees probleem. Dan gaat bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk de grens met Italië bewaken om Afrikanen terug te sturen. Italië gaat sinds de fascisten aan de macht zijn Afrikanen weigeren. Dus dan verlegt de stroom zich naar Spanje, zeker nu er een socialist regeert. Een menselijke regering trekt Afrikaanse immigranten, een fascistische regering niet. Water stroomt nu eenmaal naar het laagste punt, daar kunnen Zweden en Duitsland van mee praten.
@7: Hoezo Tunesisch probleem? De vreemdelingen willen daar immers niet blijven. En als ze hun grenzen niet bewaken is er ook geen mensensmokkel. Heb je enig idee hoe de grenzen in Zuid-Tunesië er uitzien? Daar wonen bedoeïen die zich van grenzen weinig aantrekken.
@1: Als het Tunesiers zijn is het sowieso hun eigen probleem
Welk land gaat haar eigen burgers tegenhouden richting buitenland te gaan?
@8
Natuurlijk weet ik dat, de zandgrens is nauwelijks te beschermen. Maar dat laat niet onverlet dat immigranten een Tunesisch probleem is. In de praktijk echter wentelt Tunesië (en de andere kustlanden) haar probleem op Europa af. Mensensmokkel zouden we met zijn allen niet moeten willen, maar het eindigt allemaal in vrijblijvendheid.
Zie ook Libië, een bandietenstaat met mensonterende omstandigheden, wat sinds het verdwijnen van Kadaffi een scharnierpunt is geworden van mensensmokkel en slavenhandel.
Europa dient niet haar mores op te leggen aan Noord Afrika, dat is al decennia lang een mislukking. De Noord Afrikaanse landen dienen we te houden aan hun verantwoordelijkheid. En dat gaat met zo’n half zacht pact niet lukken.
Goed idee.
Op dit moment betaalt de EU afrikaanse landen om migranten tegen te houden.
@11
En dat is een slechte zaak. Nu betaalt de EU voor Afrikaanse problemen. Daar hebben we ook het pijnpunt van Europa, ze (we) denken de zaak altijd met geld of geweld op te lossen. Dit onwerkzame beleid dient beëindigd te worden. Europa is bereid om mensen op te nemen die vervolgd worden, maar die situatie is nu niet gaande. Nu zijn het de mensen die risico’s nemen op slavernij, verkrachting, mishandeling, verdrinking die Europa bereiken waar hen vervolgens een bestaan in de marge rest. (Uitbuiting in Italië of zo)
Onderwijl is er alleen al in -bijvoorbeeld- Zuid-Sudan al zo veel gaande aan mensenrechtenschendingen dat er geen bij houden aan is. Om over de rest van Afrika maar te zwijgen. Verder dienen we (Europa) ons af te vragen of we onderdanig wensen te zijn aan obscure landen aan de randen van Europa.