De Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos heeft een duidelijke opvatting over De Crisis:
Omdat hij een alles omvattende en permanente karakter heeft aangenomen en zo ook de verklaring geworden is voor alles wat slecht gaat: de salarissen worden ingeperkt omdat het crisis is. De pensioenen gaan omlaag, omdat het crisis is. De gezondheidszorg wordt geprivatiseerd, omwille van de crisis.
De hele sociaal-democratie in Europa wordt afgebouwd in naam van de crisis. Een crisis die voorgesteld wordt als een schuldencrisis van de soevereine staten maar die in feite een financiële crisis is van een systeem dat volkomen kleptocratisch en crimineel is. Een crisis veroorzaakt door een gedereguleerd financieel kapitaal dat speculeert met de miserie van de mensen. Hoe meer landen er bankroet gaan, hoe meer dit systeem zich verrijkt.
Het thema is bekend, onder meer uit de werken van Naomi Klein. En toch slaat Boaventura de Sousa Santos de spijker op z’n kop met zeven bedreigingen (waaronder destabilisering van de democratie). Crisis in dienst van de rijken. We staan er bij en kijken ernaar (en stemmen vervolgens ook nog eens op partijen die crisis prediken).
Reacties (7)
Op hetzelfde niveau als republikeinen die denken dat mass shootings enkel bedoelt zijn om wapenbezit te beperken. Levend in een fantasiewereld waar alles is gepland om jouw ideologie aan te vallen.
Je kan inderdaad wel zien dat de laatste dertig jaar de belastingen voor vermogen en bedrijven ontzettend omlaag zijn gegaan. En het geld van de vermogenden en bedrijven is zoals we weten niet bij de bank op de hoek ondergebracht. Dus minder belastinggeld voor de overheid. Dus mes in uitgaven. Ook voor de zwakkeren, wat toch wel een belangrijke opdracht is van de overheid.
En als je zegt dat het crisis is is alles makkelijker verteerbaar voor het normale volk. Tot dan klopt alles wel
Bij rechts zeggen ze dan dat we op te grote voet hebben geleefd. Teveel geleend, staatschulden omhoog, verzorgingsstaat moet gesaneerd worden.
De rijken zijn rijker uit de crisis gekomen, maar dat zal er wel niet in kunnen bij de grolschmens.
In Nederland wordt de sociaal democratie afgebouwd omdat de kiezer het niet meer ziet zitten. Deze meneer heeft wel een heel erg gemakkelijke manier van redeneren.
En waarom ziet de kiezer het niet meer zitten? In ons land zitten die kiezers o.a. bij de PVV. Dat zijn de voormalige ‘sociaal-democraten’ die vooral bang zijn en alleen aan zichzelf kunnen denken. Om over de achterban van die clown Henk Krol maar te zwijgen.
Zijn dat ooit ‘sociaal-democraten’ geweest? Natuurlijk niet. Eerlijk delen zit gewoon niet zo in de menselijke natuur. De linkse partijen mogen blij zijn dat ze nog een rol in de marge kunnen spelen.
En als je kijkt naar Griekenland, dan zie je ook geen sociaaldemocraten meer. Maar politieke olifanten in porceleinkasten zoals Syriza die het bijna presteerden om een heel land in de afgrond te storten.
Dikke faal voor links, waar je ook kijkt.
Belangrijk geluid die Boaventura de Sousa Santos, legt precies de vinger op de wond.
De media, grotendeels de belangen dienend van de kleine groep superrijken die de uiteindelijke macht hebben, zijn al jaar en dag bezig met te wijzen naar de islam als bedreiging, zodat het benadeelde volk zich niet richt tegen degenen die hen benadelen maar tegen een illusionair gevaar.
Daesh en de vluchtelingen komen als geroepen om de gemoederen bezig te houden en zo de aandacht af te leiden van wat er eigenlijk gaande is.
Het is doodzonde dat al dat volk, dat eigenlijk in verzet zou moeten komen tegen een systeem dat hun verworvenheden afbreekt, in plaats daarvan, zijn kruit verschiet op machteloze medeslachtoffers.
Maar helaas hun denken en doen is geregisseerd door de “ groten” en ze spelen met overtuiging de hun toebedachte rol.
@5:
+∞
@5: “Daesh en de vluchtelingen komen als geroepen om de gemoederen bezig te houden en zo de aandacht af te leiden van wat er eigenlijk gaande is”.
En wat dacht je van zwarte piet en het dreigend verbod op particulier vuurwerk? Allemaal ‘verworvenheden’ die ‘ons’ afgenomen worden.