Ouderen die naar een winkel gaan om een praatje aan te knopen, moeten wanhopig zijn. Dan is blijkbaar het aanbod voor ouderen te schraal. De maatschappij zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en ouderen in de steden en dorpen plekken moeten bieden waar zij zich prettig voelen. Nu worden ze buitengesloten.
Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp windt zich op over een initiatief van Albert Heijn om mogelijk vereenzaamde ouderen te signaleren en te wijzen op een door vrijwilligers bemande koffiehoek in de winkel. Dat valt kennelijk niet onder een maatschappij die haar verantwoordelijkheid neemt en ouderen een plek biedt.
Reacties (7)
Een bedrijf als Albert Heijn – of welk bedrijf dan ook – is toch niet gelijk aan “de maatschappij”. Als dat wel zo is, is het wel erg treurig gesteld.
@1 Als ik de buren help de kerstboom naar boven te sjouwen is het toch ook niet treurig, omdat ik toevallig niet in mijn eentje “de maatschappij” ben?
De kerstboom sjouwen is ook nog wel wat anders. Dit gaat over mensen die zo dement zijn dat ze na het boodschappen doen niet meer weten waar ze wonen. Hoe goed bedoeld ook, het lijkt me niet wenselijk dat ze afhankelijk zijn van een of andere 16-jarige vakkenvuller. Er moet gewoon fatsoenlijke zorg voor deze mensen geregeld worden maar dit is allemaal wegbezuinigd.
@3 Eens. Maar wat ik zo krom vind is dat de overheid iets laat liggen en dat Albert Heijn vervolgens gekapitteld wordt omdat het een snippertje oppakt. Nog even los van de vraag of zorg alleen zorg mag heten als het door de overheid geregeld is.
@1
We zijn allemaal ‘de maatschappij’. Half Nederland zit op diverse fora te janken dat er niet goed voor ouderen wordt gezorgd. Dus dienen we dit soort initiatieven toe te juichen lijkt mij. Die hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp is finaal de weg kwijt vrees ik. Het zal wel zo’ n mannetje met een riant salaris zijn die de stuurman aan wal is.
Helemaal top toch? AH heeft bij mij weer een plusje verdient.
@1: Dat AH het doet is niet zo problematisch, de reden dat AH het moet doen wel. Het heeft alles te maken met een overheid die haar taken in de ouderenzorg afschuift. Je komt tegenwoordig pas een bejaardentehuis in als je lichaam en/of hersens zover zijn afgetakeld dat je functioneel zwaar gehandicapt bent en dan nog pas als vrienden en/of familie niet meer in staat zijn om te mantelzorgen. Voor thuiszorg gelden nauwelijks minder zware eisen. Dan krijg je al snel dat alleenstaande ouderen (en die hebben we steeds meer) dus veel te lang aan hun lot over worden gelaten (mede omdat er ook nog niemand is om ze in de gaten te houden en aan de bel te trekken als het echt niet meer gaat).
@6: mooi initiatief. Ik zou dr ook een AA info hoek bij doen voor die probleemgevallen die s ochtends met de halve liters in de rij staan.