SG-café vrijdag 26-06-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 26-06-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

0

Reacties (19)

#1 Henk van S tot S

Door toedoen van het blunderen van het O.M. en de G.G.Z. zijn er twee mensen vermoord door een verwarde dader, die de urgentie van zijn geestelijke ziekte beter inzag dan de hoeders van ons vaderland.

Toevallig was één van hen, Els Borst, erg bekend en wordt er daarom nu wat verbeterd.

Laten we het hopen!

Intussen vraag ik me wel af hoe belangrijke medeschuldigen, het ontslagen/afgetreden duo op Justitie en de bezuinigkampioene van het g.g.z.-gebeuren, zich voelen ;-)

#2 Emile M

In het café van gisteren wees ik al op de weigerachtige houding van de zorgverzekeraar van Van U nadat die uit België terug kwam. Kennelijk kan een verzekeraar zich boven de Wet BOPZ stellen en doktertje spelen.

#3 Fons

@1: dood door bezuinigingen

#4 tigger

@2:
Die zorgverzekeraar doet wat je van een commerciële partij kan verwachten. Dit is het gevolg van het overlaten van de zorg aan “de markt”. Politieke keuze wat mij betreft dus.

#5 Krekel

Grunberg is libertariër, maar verwart zich met libertijn.

Als libertijn zou ik zeggen dat het garanderen van het eigendomsrecht de primaire taak van de overheid is.”

Wel is hij voor een sociaal stelsel, maar om “revolutionaire tendensen” te voorkomen, en dus niet uit principe of überhaupt omwille van zichzelf. Uit principe is hij dus een libertariër — of een ‘propertarian’, zoals dat ook wel eens genoemd wordt en ook eigenlijk een veel betere naam is.

Blijkbaar nodige disclaimer: dit is geen verwijt of gezeur of zo, als libertariër ben je wat mij betreft niet per definitie akelig, ik meldt het als leuk weetje.

#6 Joop

Propertarian

It appears that the term was coined (in its most recent sense, at least) by Edward Cain, in 1963:

… Since [Libertarians’] use of the word “liberty” refers almost exclusively to property, it would be helpful if we had some other word, such as “propertarian,” to describe them. [….] Ayn Rand …. is the closest to what I mean by a propertarian.

(bron: wikipedia)

#7 Henk van S tot S

@5:
Grundberg moet niet spreken, maar schrijven ;-)

#8 Emile M

@4: nee, de zorgverzekeraar trad hier in de vraag of zorg nodig was. Dat lijkt mij een medisch oordeel waar hij niet over gaat. Dat heeft de politiek ook niet gewild.
Dat kan mogelijk anders liggen als de zorgverzekeraar heeft gezegd dat de rechter opname had bevolen en dat er daarom een ander was die daarvoor moet betalen. Dat weten we echter niet.

#9 Krekel

Hartelijk dank voor de aanvulling, #Joop.

Het is naast de reden uit dat fragment tevens een betere term omdat er ook libertariërs zijn die géén verabsolutering van eigendomsrechten (of de implicaties van dien) nastreven. Of zelfs, inderdaad, uit principe tégen het hele concept van ‘eigendomsrechten’ zijn. Proudhon bijvoorbeeld, en de gehele libertarisch-socialistische beweging die hij geïnspireerd heeft. Of de zogenaamde ‘geo-libertariërs’, die weliswaar voortkomen uit de (laten we maar gewoon zeggen) ‘propertarische’ beweging, maar tot de conclusie zijn gekomen dat particuliere eigendomsrechten over land niet te rechtvaardigen zijn.

#10 Inca

@8, als ‘de politiek’ dat niet gewild had, hadden ze er wel wat aan gedaan lijkt me. Ik kan na alles niet anders concluderen dan dat in op z’n minst onze minister van Gezondheidszorg het wel ok vindt dat de verzekeraar medische oordelen geeft – uit haar daden is niets anders te concluderen.

#11 Krekel

In het Vlaams klinkt ‘propertariër’ echter als iemand die dwangmatig zijn handen wast, daarom stel ik voor in het Nederlands het woord ‘eigendomsrechtariër’ te gebruiken.

Dit heeft als positieve bijkomstigheid dat het kan worden gelezen als ‘eigendomsrecht-ariër’, wat ook meteen een aardige betekenisomschrijving is: iemand die op het gebied van eigendomsrechten nogal een nazi is.

#12 zopie

@11: Ik denk niet dat alle veget-ariërs je dat in dank afnemen. Wel aardig is natuurlijk de parlement-ariër voor alle tweede kamerleden van bruine snit.

#13 Henk van S tot S

@12:
Wilders, de peroxide-ariër, en trawanten zijn parlement-ariërs.
De overgrote meerderheid is parlementslid.
Ga je dat echtere “fileren”, dan blijken er dus ook nog “malle potloden” in de kamer te zitten.
;-)

#14 frankw

The businessblog van de Guardian: Griekenland gaat er echt om spannen. Na eerder op de middag geruststellende geluiden over een aanbod van vijf maanden voor Griekenland lijkt het er op dat Tsipras bijna-definitief nee zegt.
http://www.theguardian.com/business/blog/live/2015/jun/26/greece-crisis-markets-to-open-lower-ahead-of-weekend-talks-live

#15 Hans Verbeek

Vergeet Griekenland, dat loopt met een sisser af.
Oekraïne is de volgende dominosteen, die valt.
Goldman Sachs verwacht een faillissement van Oekraïne eind juli.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-25/goldman-sees-ukraine-in-solvency-crisis-likely-default-in-july-ibbnk177

Op dat moment kan het IMF hardhandig ingrijpen en broodnodige neo-conservatieve hervormingen doorvoeren (o.a. Oekraïnse landbouwgrond openstellen voor buitenlandse investeerders).

#16 Joop

Aids onder de IS strijders? Dat zou afschuwelijk zijn voor de vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van deze barbaren.

http://shoebat.com/2015/06/23/aids-is-now-running-rampant-amongst-isis-fighters-and-its-getting-so-bad-that-they-even-set-up-an-aids-center/

#17 gbh
#18 Joop

@GreekAnalyst: BREAKING: Tsipras calls for a Parliament meeting tomorrow, referendum in 7 days. /via @protothema

#19 frankw

@18, het zat er aan te komen Joop. Alleen lijkt het er bij mij op dat je linkjes verwijzen naar deze cafe pagina (misschien zijn het wel mijn instellingen).

Het zou me niets verbazen als we dit weekend de Grexit gaan meemaken. Gaat ons minimaal 3% GDP kosten. Gaat de Grieken tijden van chaos opleveren. En de banken zijn de lachende derden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*