Scenario lag klaar voor herinvoering gulden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis:

De Nederlandse regering had tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 een scenario klaarliggen om de gulden weer in te voeren als Nederlands betaalmiddel.

Dat meldt het televisieprogramma Argos Medialogica dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Er waren meerdere scenario’s op het ministerie van Financiën. ‘Florijn’, vernoemd naar de vroegere Nederlandse betaalmunt, lag klaar voor het uiterste geval dat de euro zou vallen.

Het televisieprogramma baseert zijn bevindingen op bronnen dichtbij Financiën die anoniem hun verhaal doen. Het ministerie bevestigt noch ontkent het bestaan van zo’n draaiboek.

“Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro”, laat een woordvoerder van het ministerie aan Argos Medialogica weten.

Dat klinkt niet onverstandig.

Open artikel

Reacties (10)

#1 gbh

Dat zal wel schrikken worden een brood van toen F 1.50 nu dik over de 5 gulden.

#2 Joop

Als de gulden weer terug is komt alles goed!

#3 Inkwith Barubador

@1: Ik denk niet dat we in zo’n situatie weer gaan omrekenen. De wisselkoers lijkt me dan gewoon 1 euro op 1 gulden te worden, is verreweg het handigst.

Het is helemaal niet gek om je voor te bereiden op mogelijke scenario’s. Wil helemaal niet zeggen dat er serieus over gedacht is de gulden terug te brengen.

#4 Henk van S tot S

Is er toch iets waarbij de regering verder dan een paar maanden vooruit heeft gedacht en zich niet alleen door de waan van de dag liet leiden ;-)
Maar goed, het is er (gelukkig) niet gekomen.

#5 Bismarck

@4: Op zich heb je een punt, maar desondanks blijft het raar dat er naar een eigen munt wordt gegrepen, waar een muntunie met Duitsland veel praktischer en voor de hand liggend was geweest.

#6 Jeroen Laemers

@5:

Dat was een van de scenario’s:

De Jager, minister tussen 2010 en 2012, vertelt dat er op dat gebied nauw werd samengewerkt met de Duitsers. […]

Volgens de oud-bewindsman was er zelfs een team dat scenario’s besprak: Duitsland-Nederland.

#7 Co Stuifbergen

Ik dacht dat nieuwe leden van de EU ook de euro in moesten voeren.

Is het zo dat als NL de florijn invoert, NL uit de EU stappen moet?

#8 Bismarck

@7: er gelden al langer andere regels voor nieuwe toetreders dan voor eerdere toetreders. Zie het VK dat een totale status aparte heeft en nooit de euro hoeft in te voeren. Maar goed, die gaat er binnenkort ook uit.

#9 Nonkel

@5: Een muntunie is veel lastiger vorm te geven. Je zoud natuurlijk wel terug kunnen gaan direct en de Florijn koppelen ana de Duitse munt. Wanneer de strom is gaan liggen, kun je het opnieuw hebben over een muntunie.
Daarnaast, het zoud nogal wat weerstand oproepen naturrlijk, als de ene muntunie valt, om direct een nieuwe te starten, weer zonder overleg met de bevolking. Lijkt me wel een nationale discussie waard.

#10 Bismarck

@9: Een muntunie met Duitsland is zo lastig niet. Sterker nog, je zou zelfs unilateraal (zonder Duitse instemming) de Duitse munt kunnen overnemen. Gezien de onderlinge afhankelijkheid van de twee economieën is een muntunie in dit geval zelfs minder lastig dan geen muntunie.

Verder geldt dat in een extreme noodsituatie (en daar moest toch echt sprake van zijn voor het opheffen van de euro, gezien de problemen die dat op zich al met zich meebrengt) er helemaal geen tijd is voor een nationale discussie (die trouwens net zo gewenst is bij het oprichten van een eigen munt). Juist in die situatie is er allereerst nood aan een heel erg werkbare oplossing die de nationale economie niet plat legt. De beste oplossing daarvoor is in Nederland onder alle omstandigheden het overnemen van de munt van Duitsland. In die zin hebben we dus ook geen zelfstandige keuze (Wilders’ praatjes over de herinvoering van de gulden ten spijt), Nederland moet altijd Duitsland volgen in monetaire keuzes, op straffe van een crisis die zo diep is dat je op chaos kunt rekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*