Grieken zijn rijker dan Duitsers. De bedriegelijkheid van landenvergelijkingen. Er zijn rijke en arme Europeanen. En de kloof wordt steeds groter.
Grieken zijn rijker dan Duitsers. De bedriegelijkheid van landenvergelijkingen. Er zijn rijke en arme Europeanen. En de kloof wordt steeds groter.
Reacties (8)
Ik heb wel eens eerder een stukje geschreven over de bedrieglijkheid van getallen die bezitsverhoudingen weergeven.
Wellicht worden in het ene pensioenstelsel de pensioenaanspraken alvast tot het bezit gerekend en in het andere stelsel niet. Dan krijg je dus een betekenisloze vergelijking.
Aan de andere kant is het best mogelijk dat arme Duitsers meer bijdragen aan arme Grieken dan rijke Grieken aan arme Grieken.
Zodoende is het erg jammer dat het oorspronkelijke artikel niet naar de daadwerkelijke cijfers van de ECB linkt. Op deze manier kun je er eigenlijk niks mee.
EDIT: een klein jaar geleden werd al hetzelfde geroepen en ook toen waren er kanttekeningen bij te plaatsen.
Uiteraard werd daarbij onvoldoende duidelijk gemaakt hoe serieus die kanttekeningen nu precies moesten worden genomen…
Dat de grieken rijker zijn dan de Duitsers is niet zo opzienbarend, dat is ook de reden waarom griekenland in de problemen kwam, niemand betaalde belasting en corruptie is er de norm.
Corruptie heeft over het algemeen nou niet de neiging om te zorgen voor een hoger inkomen voor de gemiddelde persoon, Bolke!
@3: Men rept in het stuk ook niet over inkomen maar over dingen als huizenbezit, en dat is in griekenland iets wat prima te financieren is dmv gelden uit corruptie.
@3: Het punt is dat er geen “gemiddelde persoon” bestaat (het artikel gaat daar ook mee in de fout). Het Gemiddelde gaat over de groep samen en heeft de neiging om zich sterk te laten vertekenen door uitschieters (en inkomen en vermogen zijn nou net extreem scheefverdeelde variabelen in bijna elke populatie). Ja, er zijn loeirijke Grieken, die overigens waarschijnlijk hun vermogen grotendeels buiten bereik van de Griekse staat hebben geparkeerd, maar dat zegt toch weinig over “de man in* de straat”. Het is ook niet voor niets dat we, als we het over inkomen hebben, liever de modus gebruiken (die immers wel werkelijk bestaat).
*I know
Griekenland heeft een huizenbel (gehad), Duitsland niet.
Dit illustreert hetzelfde als dat verhaal onlangs dat de rijkste miljardairs samen rijker zijn dan de armste paar miljard wereldbewoners samen: je hebt niks aan vermogen als er niemand is om het van je te kopen.
Het vermogen van het land Duitsland is per hoofd van de bevolking toch echt wel groter dan dat van Griekenland. Duitsers hebben minder vaak een eigen huis maar ieder Duits huis is natuurlijk wel bezit van iemand, meestal toch een Duitser of Duitse onderneming. Het is ook zo dat je er in Duitsland eerder vanuit kunt gaan dat een huis echt verkocht kan worden voor de officiele prijs. Tenslotte, wat kunnen de Grieken dan doen met hun huizen, massaal verkopen aan buitenlanders (en dan het begrotingstekort voor hoogstens een handjevol jaren overbruggen waarna ze weer een begrotingstekort hebben en dakloos zijn)? Anders pompen ze alleen maar geld rond binnen hun eigen land en lossen ze hun nationale INKOMENSproblemen dus niet op.