Verrassende visualisatie: een eiland van rijk en rechts, en een rode regio. Hoe ziet de politieke landkaart er anno 2012 uit?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 MrOoijer (Jan van Rongen)

Verrassend? Absoluut Briljant!

#2 Bismarck

Klik eens op wat details. Dan ga je je toch afvragen hoe ze tot die indeling komen.

#3 Bolke

Leuke kaart, zit alleen 1 weeffout in, de PVDA is zowel progressief alsmede conservatief, de PVDA stemmer in Amsterdam heeft heel andere motieven om op de PVDA te stemmen dan pak um beet de PVDA stemmer in Oost-Groningen.

#4 lapis

En Urk is weer een eiland, zoals het hoort.

#5 parallax

Ik vind dit niet zo verrassend, al een tijdje is dit ongeveer de geografische indeling. Wel een mooie kaart.

#6 Carlos

De kaart is verfijnder dan een paar jaar terug, toen besteedde Sargasso er ook aandacht aan:
https://sargasso.nl/politieke-landkaart-2009/

Ik voel me er overigens prima thuis in de hoek Rijk & Progressief, een beetje geld helpt wel bij het vasthouden aan je idealen.

#7 Jos van Dijk

Deze methode geeft dezelfde vertekening als het districtenstelsel volgens het principe ’the winner takes it all’. Per gemeente is “de sterkste politieke oriëntatie” het uitgangspunt voor de indeling. In een veelkleurige gemeente kan dat dus ook slaan op een partij die niet verder komt dan pakweg 20%. Er zijn wel enkele homogene gemeenten met hoge percentages in één en dezelfde richting, zoals in de bible belt. Die is dan ook goed zichtbaar. Maar ik zou geen vergaande conclusies durven trekken over bv. het verschil tussen rijk & rechts enerzijds en rijk & progressief anderzijds.

#8 JSK

@#3: Lijkt me heel sterk. Amsterdam is een vrij arme stad met een rijk centrum. En de PvdA-stemmers zitten volgens mij vooral in de armere randwijken.

#9 cerridwen

@7: de kaart is juist niet gebaseerd op ‘winner takes all’, anders krijg je niet zo’n precieze verdeling. Juist alle partijen doen mee om deze kaart te maken, waardoor het politieke karakter van de gemeente als geheel goed naar voren komt. Gemeenten met van alle partijen een beetje komen in het midden terecht.

#10 Bismarck

@9: Dat valt mij dus vies tegen. Zo kom ik een serie gemeentes uit een regio (Zuid en Midden Limburg) tegen, waarvan echt niemand zal zeggen dat het een “Rode Regio” is (omdat het namelijk gewoon stuk voor stuk gemeentes zijn met een conservatief-rechtse bevolking, hetgeen overigens ook tot uitdrukking komt in hun stemgedrag, ze hebben allemaal een extreme oververtegenwoordiging van PVV en een lichte oververtegenwoordiging van 50+ gemeen). Toch worden die gemeentes (bv. Echt-Susteren, Roerdalen, Onderbanken) bij de Rode Regio ingedeeld (of deels, zoals bv. Maasgouw en Peel & Maas tot Midden-Midden).

Ik concludeer daaruit dat deze kaart in ieder geval de PVV niet goed weet te plaatsen en misschien 50+ ook niet en/of dat de kaart niet om kan gaan met gemeentes van katholieke traditie (in zulke gemeentes wordt namelijk niet op SGP of CU gestemd, maar niet vanwege een gebrek aan conservatief gedachtegoed, in tegendeel zelfs).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*