Renteverhoging ECB en SP’ers beleggen het beste
‘Money makes the world go round’ en Sargasso sluit de ogen daarvoor niet. Nu is economie een wetenschap die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat, althans vergeleken bij natuurkunde, geologie en religie. Dat verschaft vele zogenaamde economische wetenschappers een vrijbrief om met allerhande prietpraat het volk voor te lichten/liegen (denk aan de eurowisseltruuk van Zalm). Prof.dr. Peter Schummelaar heeft niets op met misbruik van economie als ‘voodoo science’ en Sargasso hoopt hem af en toe bereid te vinden om zijn licht op economische nieuwtjes te laten schijnen.
Afgelopen donderdag heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd van 2.0 naar 2.25 procent. Analisten zagen dit al mijlenver aankomen. Voorzitter van de ECB Trichet heeft met deze verhoging getoond dat hij onafhankelijk van de verschillende staten actie durft te ondernemen. De Europese ministers van Financien hebben zich verzet tegen de maatregel uit angst dat de hogere rente het broze economisch herstel teniet doet.
Hoe moeten wij de renteverhoging beoordelen?
Schummelaar: De overheid heeft de rente lange tijd kunstmatig naar een dieptepunt proberen te drukken. Daar moet vroeg of laat een correctie vanuit de markt op komen. Naar mijn inschatting zou de rente hoger moeten zijn en je ziet dat de overheden zich daar met hand en tand tegen zullen verzetten. Wat interessant is, is dat Trichet zich in allerlei bochten moet wringen om de overheden niet al te zeer tegen de ECB in het harnas te jagen. Een plan om eenmalig de rente met 0,25% te verhogen zet geen zoden aan de dijk en daarom verwacht ik dat Trichet van plan is nog meerdere rentestappen te nemen. Hij kan dat niet hardop zeggen om de rust een beetje te bewaren. Wat ook mogelijk is, is dat hij eigenlijk een eenmalige grotere verhoging van plan was. Misschien heeft hij daar vanaf gezien door klagende overheden en het daarom bij deze 25 basispunten gehouden. Dan is er helemaal geen sprake van een onafhankelijke ECB en was deze verhoging een kansloze exercitie.
Verder heeft onderzoek uitgewezen dat SP’ers de beste beleggers zijn. Gezien uw beleggingsresultaten is er statistisch dus een grote kans dat u het Rode Boekje in uw binnenzak heeft?
Schummelaar: Dergelijke beleggingsonderzoeken vermoeien mij. Er is geen enkele reden om een verband te veronderstellen tussen iemands politieke voorkeur en zijn beleggingsresultaat. Mogelijk is er wel verband dat in goede aandelentijden de VVD’ers het meeste winnen (die gemiddeld rijker zijn en dus meer aandelen hebben) en in slechtere tijden SP’ers (omdat zij gemiddeld minder risicovol beleggen en statistisch meer vastrentende waarde hebben). Ik herinner me nog een onderzoek van 1 of 2 jaar geleden dat concludeerde dat rechtse beleggers beter zouden zijn dan linkse. Beetje niveau Maurice de Hond, in de trant van vrouwen kunnen beter/slechter beleggen dan mannen, of als Ajax landskampioen wordt zijn de rendementen op aandelen hoger dan als PSV kampioen wordt (of vice versa). Let wel, al deze onderzoeken zijn daadwerkelijk uitgevoerd en brengen ons geen stap dichter bij de analyse van economische processen. Ik heb ooit een onderzoeker horen verkondigen dat als halloween op een vrijdag valt de aandelenrendementen beter zijn dan op een wanneer het op donderdag valt. Of andersom, nou goed, dat dondert dus niet.
Reacties (22)
er was toch ook zo’n aap die beter kon beleggen dan gemiddeld ? jaar na jaar ? staat me iets van bij.
Ja, die aap, daar staat me ook iets van bij.
Schummelaar zond me dit onderzoek nog na:
Mercedes-Benz-rijders zijn de beste beleggers
“Raven Thorogood III, a chimpanzee, has turned his hand to Internet trading and has managed to increase his Internet portfolio by around 60 percent – that’s a lot of peanuts.
His method is somewhat unorthodox – he throws darts at a dartboard which is labeled with the names of the top Internet companies and invests in those that he hits. His selections were more successful than either the Dow or the Nasdaq this year.”
Nederlands equivalent met een gorilla:
http://www.pressbox.co.uk/Detailed/11504.html
Een Mercedes aanschaffen, lid worden van de SP…. en je kan stoppen met werken.
Beursgorilla Jacko is een prachtig voorbeeld van ‘publication bias’, want oorspronkelijk zou zijn portefeuille een jaar lopen, maar omdat het zo goed ging, is hij er mee door gegaan. Tenminste, een computerprogramma dat willekeurige aan- en verkopen doet. Met de strategie om twee keer per maand een fonds te ruilen en ook in lokale fondsen te beleggen is er niet eens zoveel geluk nodig om de AEX te verslaan.
Hoe hij het nu doet weet ik niet, want tegenwoordig is hij alleen via een nieuwsbrief te volgen. Gratis, dat dan weer wel.
De volatiliteit van de beurs is trouwens al gesimuleerd met een ‘zero intelligence’-model: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6948
Trouwens, Black Monday 19 oktober ’87 meegemaakt (toen werkzaam bij een bank), wat ik toen heb gezien was met geen pen te beschrijven. Ik stond letterlijk en figuurlijk met open mond er naar te kijken. Toen geleerd dat geld zéér relatief is.
“Nu is economie een wetenschap die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat althans vergeleken bij natuurkunde, geologie en religie”
hahahaahahahaahahahahaah, vooral die vergelijking met religie. lees een boek.
*surft met een glimlach verder.
Wetenschap..? Koppel de internationale geldstroom van de produktie- en handelstromen af, en je kunt dan bijna alle politieke beslissingen van elk land voorspellen.
Aangezien de oorlogsindustrie de grootste ter wereld is (laten de oliemaatschappijen en andere multinationals ver achter zich) hoef je die alleen maar te volgen, als je aan de cijfers kunt komen. Hier heb je geen Harvard of Erasmusuniversiteit voor nodig.
@Bingo: “lees een boek”
Geen tijd, moet de bijbel nog wetenschappelijk indelen op alfabet.
Economie is toch een opleiding, geen wetenschap?
@Ruud Oost
“wat ik toen heb gezien was met geen pen te beschrijven. Ik stond letterlijk en figuurlijk met open mond er naar te kijken.”
Zou je daar ‘ns wat meer van kunnen vertellen? Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig.
Och, Pelayo, miljonairs die alles verloren op beurs:huis verkopen, auto’s weg, kinderen van de hockeyvereniging en paardrijles af, tennisleraar ontslaan ed. m.a.w. verlies van sociale status. Met als gevolg scheiden, uitkering halen enzo…en daardoor volledig instorten (ik mocht de ambulance bellen).
En de andere kant lieden die toevallig op dat moment geld hadden in buitenland in een sterke valuta alles kochten wat los en vast zat, aandelen en complete bedrijven. En liepen te schreeuwen: lager, nog lager!….konden ze nog meer kopen. Zoals je wel op de beurs in New York ziet. Waanzinnig was dit, het leek wel of speelfilm voor mijn balie werd afgedraaid.
Hehe. Hadden ze hun ego maar niet aan hun bezit moeten ontlenen.
Ik zie zoiets wel nog een keer gebeuren. Alhoewel, was er niet sprake van een soort fonds dat in geval van beurscrash geld in de markt probeert te pompen als dempende maatregel? Crash Fund, of zo iets?
Dat lukt maar een heel enkele, Pelayo, één filiaalmanager van een bank kan je meer vertellen over de mensheid dan alle psychologen/psychiaters/sociologen/pedagogen/antropologen bij elkaar.
Ahumm, een beetje kort door de bocht, zoals ik het zelf nalees, maar wel met een kern van waarheid. We zitten tenslotte in een grove en ruwe kapitalistische periode sinds er vanaf ’89 geen tegenhanger meer is
@Ruud OOst
“We zitten tenslotte in een grove en ruwe kapitalistische periode sinds er vanaf ’89 geen tegenhanger meer is”
Wil je daar ook iets meer over vertellen?
Grappig die Schummelaar: Eerst beweren dat politieke kleur niets te maken heeft met beleggingsresultaat en vervolgens beredeneren waarom het wel zo is!
“Let wel, al deze onderzoeken zijn daadwerkelijk uitgevoerd en brengen ons geen stap dichter bij de analyse van economische processen.”
Deze vind ik ook grappig: Hetzelfde geldt immers voor al het uitgevoerde economisch onderzoek!
Oftewel zoals Ruud stelt dat een bankfilliaalmedewerker beter dan psychologen/psychiaters/sociologen/pedagogen/antropologen de mensen kent, kunnen sociologen waarschijnlijk beter de aandelenkoersen voorspellen dan een econoom.
@Bismarck #19: Tja, ik zou zeggen dat die verklaring eerder erop wijst dat het inkomen/vermogen dus de relevante factor is en niet de politieke kleur.
En, hoebedoellu “hetzelfde geldt immers(?) voor al(?) het uitgevoerde economisch onderzoek.”
Ook een leuke stelling is: de calvinistische kooplieden uit Amsterdam in de Gouden Eeuw vonden dat ze uitverkoren waren door God omdat ze rijk waren (goedkeuring van boven).
Ik vraag me af hoe rechtgeaarde rijke SP-ers daar over denken?