Wat gaan we leren in 2012?

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
,

Helaas behoor ik niet tot de bofkonten die een kaartje voor de Leonardo-tentoonstelling in Londen hebben kunnen bemachtigen, dus behelp ik me met kunstboeken over Leonardo da Vinci uit de openbare bibliotheek. De meeste opmerkingen over zijn werk neem ik maar met een korrel zout. Zou het echt zo zijn dat de opengewerkte plooi in de mouw van Cecilia Gallerani verwijst naar een vagina? Nou ja! Ik geloof toch meer in het idee van Marcel Duchamp, dat de kijker zelf het kunstwerk af maakt door zijn eigen interpretatie er aan te geven.

Leonardo wordt de eerste moderne mens genoemd vanwege zijn onderzoekende en experimentele houding. Hij droeg vaak een riem met aantekenboekjes en hij speelde met de gedachte om daarvan iets te gaan publiceren, maar hij deed het niet. Al dat onderzoek had voornamelijk tot doel om zijn projecten te vervolmaken, die hij overigens lang niet altijd af maakte, omdat hij al weer door iets anders gegrepen was. Hij schilderde voor het geld, af en toe moest hij ook iets verdienen. Hij hield zich liever bezig met grote feestprojecten. Een andere hobby van hem was het ontleden van het menselijk lichaam, vaak in het geniep, want snijden in lijken was in het begin van de 16 eeuw niet in Rome toegestaan. Leonardo deed dit niet alleen uit pure nieuwsgierigheid, hij kon de verworven kennis ook gebruiken voor zijn schilderkunst.

Voor veel mensen is Leonardo da Vinci een lichtend voorbeeld. Hij liet zien dat je ook zonder klassieke opleiding een belangrijk kunstenaar en intellectueel kunt worden. Tegenwoordig zijn er speciale Leonardoscholen en –klassen, bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. Er zijn zelfs handboeken, waardoor je kunt leren om zelf geniaal te worden, bijvoorbeeld ‘Denken als Leonardo da Vinci, de zeven stappen naar een dagelijkse genialiteit’ door Michael J. Gelb. Sommige oefeningen lijken me wat vergezocht, zo wordt er aangeraden om elke dag een nieuwe geur of smaak te ervaren, dit om je zintuigen beter te ontwikkelen. Eén advies uit het boek spreekt mij wel aan en die is bedoeld voor ouders die de aangeboren DaVinciaanse nieuwsgierigheid van hun kind levend willen houden. Het beste wat je in dat geval kunt doen is zelf het goede voorbeeld geven: blijf zelf ook vragen stellen.

Het is altijd goed om te blijven leren. Het maakt niet uit wat, als je het maar met plezier en overgave doet. Zeur nooit dat je te oud bent om aan Chinees of Russisch te beginnen. Leonardo begon op 42 jarige leeftijd nog aan Latijn, zodat hij de geschriften van de medische wetenschap beter kon begrijpen.

En dat zet me aan het denken: wat ga ik in 2012 leren? Wordt het een cursus Turks of doe ik wat aan Engelse conversatie? Ga ik leren zeilen of wordt het toch schaatsen? Of ga ik eindelijk weer eens rijlessen nemen om het fileparkeren beter onder de knie te krijgen? Ik ben benieuwd naar de leerplannen van de lezers op Sargasso.

 

 

 

 

Reacties (7)

#1 salvatore

ik ga een stoom cursus leren; hoe verlaat ik dit land zonder er ergens nog sporen van mij verblijven….Interessant; en wrscnlk,een tig jaren operatie.
Allen gegevens uit allen systemen Nederland maar rijk is.
En tegen de tijd, me dat gelukt is; stel ik voor; ter experiment;in 1 toepassing allen gegevens waar ter wereld dan ook bestaan,definitief te wissen.

Kunnen we opnieuw beginnen; met zien horen ervaren,waar we mee bezig zijn; Er bestaan geen illegalen meer/dat zijn we,dan allemaal.
En lijkt me een goed en opgeruimd begin,voor 2014; Nadat de doorgeslagen registratie systemen; virtueeel ons leven vervangen hebben.En dat geheel,doorgevoerd is;

OPDAT na het wissen van allen,al of niet aan elkaar geknoopte systemen;
Er niets meer bestaat;dan wij zelf;in de hoedanigheid waarin we functioneren.

En een cursus, ICT, controleer uw (semi)overheden op digitale faal projecten,voor kinderen van 2 tot 4,geven (jong geleerd is oud gedaan,en het niveau komt overheen)
Hoe verdwijn ik uit allen systemen,zonder sporen.Uit dit weerzinwekkend land,in 80 dagen.

  • Volgende discussie
#2.1 Kyra - Reactie op #2

lijkt me niet gemakkkelijk!

#3 Yevgeny Podorkin

Ik raad sowieso de volgende stoomcursussen (survival) aan: basisvoedsel verbouwen, specialiseren in oude handvaardigheden e.d. Verdwenen. Wie kan tegenwoordig nog met de hand metaal/ hout bewerken of eenvoudige reparaties aan b.v. iets simpels als een fiets verrichten. Wedden dat 95% hem vlak voor de zomer (topdrukte gek he) een week kwijt is als een lekke band van het achterwiel wordt geconstateerd. O o, wat nu…

Hulpeloze sukkels. Nooit in dienst of padvinderij geweest en allemaal gedwee meegevaren op de golven van de economische graaicultuur…

Als de rampspoed echt uitbreekt als ze met hun sporttas met bankpassen, mobieltje, i- pad, 2 onderbroekjes en tandenborstel langs de weg schuifelen zal ik ze stuk-voor-stuk allemaal keihard in hun smoel staan uitlachen…Hahahahahahaha.

HAHAHAHAHA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Link naar de opengewerkte plooi in de mouw van Cecilia Gallerani werkt trouwens niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Loupe - Reactie op #4

Waarom ben je daar om 11 uur ’s avonds in geinteresseerd? :P

En ontopic: Heb nog bergen boeken weg te werken. Daar zit ook vanalles over oude ambachten bij maar ik denk die kennis komend jaar niet meteen paraat te moeten hebben.. Naast romans ook veel leerzaams op gebied van filosofie, natuurkunde, geschiedenis.

Oh, en ik begin een moestuintje :)

#4.2 Kyra - Reactie op #4.1

Goed voornemen! Ik heb zelf ook een volktuintje. Het is leerzaam en plezierig. Ook goed voor de conditie.