Haiti, 1804 – 2004

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sinds 1804 is Haiti een onafhankelijke republiek, de eerste zwarte onafhankelijke republiek! In 1990 werd de wees en priester Aristide tot president van Haiti gekozen na de omverwerping van de militaire junta, en er bestond een enorme hoop dat het arme Haiti het nu voor de wind zou gaan. Echter na 7 maanden vond er een militaire coup plaats waaronder 5000 aanhangers van Aristide werden vermoord. Dankzij Amerikaans ingrijpen werd de democratie hersteld, maar nu dreigt er opnieuw rampspoed voor het arme Haiti. Op Szirine, schrijft de Haitiaanse schrijfster Yolaine St. Fort een verslag van de hoop die Haiti verloste, die in rook opging, uit de as herrees, en nu tot stof verging.

Link:
Szirine magazine on world cultures

0

Reacties (6)

#1 CasaSpider

Goed dat er eindelijk iets over Haiti geschreven wordt. De situatie aldaar is voor mij zeer onduidelijk, ook de rol van de USA.
Blijkbaar heeft men (USA) het niet slecht gedaan, men heeft de wens van het volk gerespecteerd. Alleen blijkt de priester nu toch een wolf in schaapskleren.
Wel vraag ik me af waarom de USA Aristide niet vragen om nu verkiezingen uit te schrijven. Iets soortgelijks heeft men wel aan Chavez (Venezuela) gevraagd.

  • Volgende discussie
#2 caprio

De indruk die ik heb gekregen is dat men op twee benen hinkt in de VS: aan de ene kant wil men niet toegeven aan het populistische buitendemocratische protesten en het democratische proces respecteren, aan de andere kant wil men ook een geweldspiraal voorkomen. Het plan van de VS om Aristide op zijn plaats te houden en de rol van een nieuw aan te wijzen premier te versterken, klonk op zich eens een keer helder en pragmatisch, bijna Nederlands.

De situatie in Venezuela ligt natuurlijk een stuk complexer door Chavez zijn steun aan de dictatuur van het volk (i.e. Castro volk) en de enorme olie reserves. De situatie daar lijkt meer op het beleid van de EU tov Algerije en haar enorme gasreserves.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Grobbo

En daarbij: Chavez is nogal links, en de VS heeft er een handje van om mensen die ze aan de macht hebben geholpen/gehouden net iets te lang te laten zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 bicat

Zoals de goede Nimo ooit zei: “Lekker heh, naar jezelf linken.”

En nu allemaal naar de Dam. Er is ellende in Haiti.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

Of zoals bicat, patat eten en voor de buis hangen natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 bicat

Maar dan wel als je het kan hebben.

  • Vorige discussie