Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In Primal Fear speelt Richard Gear een van zijn zeldzaam overtuigende rollen als media genieke advocaat. De waarde van een top advocaat werd onlangs nog maar eens bewezen toen Robert Durst, excentrieke erfgenaam van een miljarden vastgoed bedrijf, werd vrijgesproken van moord. Die vrijspraak volgde op zijn bekentenis dat het fatale schot uit zijn pistool was gekomen, dat er niemand anders op het moment van de moord aanwezig was dan hij en het slachtoffer, dat hij ruiterlijk erkende het lichaam in stukken gesneden te hebben, en de losse delen verspreid in het land verstopt te hebben.

HET gezicht van de media-advocatuur in de VS is Johny Cochran die OJ Simpson wist vrij te pleiten van moord op zijn echtgenote, ondanks het bloed op zijn vermeende handschoen, ondanks de geschiedenis van mishandeling en bedreiging. Cochran verdedigde ook Michael Jackson en wist hem voor een veroordeling te behoeden wegens kindermisbruik in 1994.

Maar wie zijn deze advocaten en wie kan ze inhemelsnaam betalen? Het antwoord op de laatste vraag is simpel, want onschuld kent geen prijs en veel zaken worden pro bono aangenomen. Voor geld werken deze advocaten niet. Hoe krijg je dan een top advocaat? In de eerste en allerlaatste plaats moet je misdaad tot de verbeelding van de massa en media spreken. Er moet kunnen worden gesmuld van de misdaad. Want meer dan wat dan ook, werken deze advocaten omwille van de media aandacht, het zijn de zogenaamde ‘high profile cases’ die deze advocaten op zich nemen.

De meest gewilde advocaat in de VS op dit moment is de Armeense Amerikaan Mark Geragos. Hij verdedigde Winona Ryder tegen winkeldiefstal, hij verdedigt Scott Peterson en hij zal Michael Jackson verdedigen tegen nieuwe beschuldigingen van ongeoord gedrag in het bijzijn van kinderen.

Als student gaf Geragos nog niet veel blijk van een top carriere. Hij bewoog zich vooral in de sociale scene en organiseerde concerten in plaats van zijn neus in de wetboeken te begraven. Die behoefte aan aandacht van de medemens deed zich dus wel al gelden, zoals hij ook nu nog steevast op Armeens Amerikaanse banketten te vinden is, en in vrijwel elke Amerikaanse TV show zijn opwachting wel heeft gemaakt, zoals in Larry King Live (dat bestaat vreemd genoeg nog) en Court TV.

De media is integraal onderdeel van high profile cases, want in de VS is de publieke opinie het 13e jury lid. Typisch Amerikaans is dit verschijnsel van de televisie advocatuur niet echter. Immers, ook in Nederland is onzichtbaar maar merkbaar de invloed van de media en publieke opinie op de wetgevende en rechtsprekende macht aanwezig. Dat is ook de televisie advocaten Spronck en de Moscowitz-en, die in de nederlandse huiskamers veelgezien zijn, in hun high profile cases niet ontgaan, en ook de volksaanklager zonder volmacht Peter R de Vries is een geliefde en in sommige huiskamers gevreesd gezicht.

Maar maakt het beeld van de genieke advocaat van de duivel die in de grijze marges tussen werkelijkheid en verbeelding feiten weet te ontdekken mij ongerust? Ja. Wekt het in mij een ‘primal fear’? Nee, want desondanks hun gladde moraal en genieke verschijning, verliezen deze top advocaten ook wel eens een rechtszaak, en gelukkig kent Nederland nog geen jury rechtspraak.

Links:
Geragos Advocaten
Court TV

0

Reacties (4)

#1 kaahaa

even geheel terzijde —Dat Richard er minder bij zijn vrouwelijke fans tegenaangaat dan zij zouden willen durven verhopen -daar mag menig advocaat, gespecialiseerd in lastergedoe zich (tot Het Schandaal ontegenhoudbaar geworden losbarst) op verheugen. Maar dat u meteen een Brits slang-woord voor Mannelijk Genitaal gebruikt, in plaats van zijn meer gebruikelijke Gere [als in Richard Gere], getuigt van spelen met legal fire…
Better give’m Sargassolawyers a call right away…

  • Volgende discussie
#2 J.N. Bosboom

Nederland heeft ooit (heel even) juryrechtspraak gekend (in de Franse tijd). In België werken ze nog steeds volgens het Franse systeem, met juryrechtspraak. Over het ‘Hof van Assisen’ worden daar regelmatig discussies over gevoerd (even naar beneden scrollen). Overigens worden er in België en in de VS maar weinig zaken met jury afgehandeld (het kost nogal veel tijd). Een voordeel is wel dat het volk meer betrokken is bij strafzaken.

Het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn ‘common law’-landen. Hun systeem wijkt af van de continentale ‘civil law’ (meer info.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

@kaahaa: Mijn simpele kant kan soms ontzettend onbedoeld grappig zijn. Hm, mijn pleidooi: Satire?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eric

Larry King en de rest van CNN lopen ook nogal weg met Greta van Susteren. Niettemin is deze dame advocate van én prominent lid van Scientology. Maar ja, die schijnen ze daar dan ook heel betrouwbaar te vinden. Rare jongens, die Amerikanen…

  • Vorige discussie