Hilda en Ali Bombari

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

IntegratieBuitenlanders zijn altijd zo aardig om je druk over te maken, vooral in de buitenwijk op je terras met een glaasje erbij. Dat moet ook de politiek gedacht hebben en er is weer een rel ontstaan rondom het grote Integratie Onderzoek van het Hilda Verwey-Jonker Instituut over 30 jaar integratiebeleid. Ali Jarzak van de SP heeft in een typische tomaten-stunt de chador weer eens van het onderwerp afgetrokken. Het rapport zou te positief zijn over het integratie beleid van de afgelopen 30 jaar en de successen teveel benadrukken, terwijl de SP juist graag met tomaten had willen smijten op het beleid en er meer electoraal baat bij heeft de allochtonen te problematiseren. Of zoals ik altijd zeg: ik heb niets tegen buitenlanders, maar … (misschien een aardige poll?)

Link:
VPRO Argos Special

0

Reacties (31)

#1 Carlos

poll?
maak zelf maar een opzetje, hieronder?
(ben nog even druk).

  • Volgende discussie
#2 caprio

zolang ze…
1. van onze meisjes afblijven
2. een baan hebben
3. niet op straat rondhangen
4. niet bij me in de buurt wonen
5. in het buitenland verblijven
6. mijn rotzooi maar opruimen
7. mijn baan niet inpikken
8. geen hoofddoekje dragen
9. maar blank zijn
10. ‘pluk van de petteflet’ en ‘nijntje’ foutloos kunnen dicteren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

dat zijn opzich allemaal redelijke eisen,

ik worstel nog wel een beetje met de grote hoeveelheid antwoorden en de lengte van de antwoorden die de layout overhoop zullen trappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

je mag de (minst) redelijke eisen schrappen natuurlijk.
1,3,6,8,10?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 nimo

Van de week Sonja gezien? Ik bedoel het programma dat Sonja vroeger deed, met Paul Witteman, maar nu als discussieleider o.m. Rob Trip heeft. Daar zat ook de R’damse wethouder Pastors van Leefbaar. Het integratiebeleid is (nog) niet gelukt, zei hij. Ik denk dat hij er grotendeels wel gelijk in heeft. Blijkbaar is links en rechts het erover eens. Alleen de mensen die dat beleid zelf bedacht hebben, die denken er natuurlijk anders over. En dat is meteen de kritiek op dat instituut. Zij zijn zelf betrokken geweest bij de voorbereiding, en mogen het nu onafhankelijk beoordelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Tsja wat is mislukt?
Steeds meer marokkaanse en turkse jongeren gaan studeren, terwijl hun ouders nauwelijks kunnen spellen. Roepen dat iets mislukt is met te gemakkelijk.

Bovendien zullen we nooit weten hoe we er aan toe waren geweest zonder dat integratiebeleid.

@caprio: ik laat de poll nog even bezinken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lilith

Argh, krijgen we dit uitgekauwde onderwerp weer eens. Ik kan de -verhitte – discussies (hier en in de politiek) al helemaal uittekenen. Getverrrrr. Als men dan zo nieuwsgierig is of het al dan niet is gelukt, waarom kijkt men dan niet wat men tot nu toe heeft bereikt (realiserend dat het ‘integratiebeleid’ niet op basis van ervaringen is geweest, aangezien Nederland voor de jaren ’80 nog nooit ‘allochtonen’ naar Nederland had gehaald & dus ook niet wist wat te verwachten of wat te willen) & hoe men vanaf dit punt nu verder wil i.p.v. te (blijven) zeiken over hoe het allemaal is ‘mislukt’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

precies Lilith!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 bicat

“Bovendien zullen we nooit weten hoe we er aan toe waren geweest zonder ….”

Dat is een goede. Die adopteer ik.

Te beginnen met:

Bovendien zullen we nooit weten hoe we er aan toe waren geweest zonder Hitler.

Bovendien zullen we nooit weten hoe we er aan toe waren geweest zonder het kankertje Tara Singh Varma.

Bovendien zullen we nooit weten hoe we er aan toe waren geweest zonder Dick Advocaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Edwin

Ach, of het is gelukt of niet zou je moeten afmeten aan de doelen die men zich toendertijd heeft gesteld toch? Past het huidige beeld van de geïntegreerde allochtoon in het plaatje dat men destijds voor ogen had? Gelukt of niet, dat is eigenlijk een triviale vraag waarop alleen een genuanceerd antwoord gegeven kan worden.

Maar weinigen zitten te springen om een genuanceerd antwoord. Want welke uitkomst dan ook, het is welhaast onmogelijk ‘het volk’ te overtuigen met een handvol eloquente Marokkanen op de buis terwijl zij hun delinquente evenknie zien rondhangen op straat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

de meeste marokkanen zitten vooralsnog thuis of op hun werk,
slechts een minderheid schuimt de straten en talkshows af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 The Horse

Er zijn ook negers die op internetsites hun kunsten laten zien. Dat is goed voor de werkgelegenheid van blonde nederlandse vrouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 caprio

@nimo: 1 onderzoeker van het onderzoeksburo is de laatste 2 van de afgelopen 30 jaar inderdaad bij het beleid betrokken geweest.

@Lilith: het is een uitgekauwd onderwerp, maar wel een existentieel onderwerp voor de huidige samenleving. Als blanke middenklasse heb je er over het algemeen geen last van, maar voor veel mensen is dit HET onderwerp: verklaar ook het bizarre crypto-fascistische pedo-fenomeen Fortuyn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 name

Dit onderzoek is geheel in lijn met andere enquetes van de afgelopen jaren. Het beantwoordt aan Neerlands roep om mensen ter verantwoording te kunnen roepen.

Sinds Enschede, Volendam, Srebrenica en Fortuyn, moet er tegenwoordig altijd wel iemand opstappen. Na falen, moeten er koppen rollen.

Daarom was Fortuyn zo lekker trendy door te stellen dat men hem mocht afrekenen op wat hij beloofde.

Volgens mij gaat het allemaal niet echt om de inhoud, maar eerder om het signaal dat wordt afgegeven.

Vroeger was dit minder belangrijk. Maar tegenwoordig moet de burger zo nodig ‘meedoen’, en moet de politiek weer dichterbij het volk komen te staan.

Getuige de kleutertaal die politici heden ten dage bezigen op de televisie. Zo zullen wij dus ook vaker geconfronteerd worden met allerhande onderzoeken, puur en alleen om aan de burgers te laten zien dat ook de overheid zich ook dient te verantwoorden voor de door haar geboekte resultaten. En of dat inhoudelijk nou ene hol voorstelt en of we daar met z’n allen beter van worden is een ander punt van discussie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Edwin

Name was ik dus…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Lilith

@caprio: dat is ook zo, caprio, het was dan ook geen sneer naar jou toe. Het onderwerp is jaren onderwerp van gesprek … ging men nu maar eens over tot iets constructiefs en hield men nu maar eens op met dat gezever (& het naleuteren over hoe lastig, vervelend, crimineel & vies die luie allochtonen zijn. Want dat is inderdaad de algemene mening van degenen waar je aan refereert. Degenen die vooraan stonden toen Pimmie zijn betoog hield (en waarvan bijna 99% alleen maar hoorde wat ze wilden horen). Maar als het over de aardige allochtone buurman van hiernaast gaat, vormt die ineens een uitzondering. En daar denkt men dan niet aan, als weer eens het onderwerp ‘integratie’, ‘allochtoon’ etc (verzin ze maar) voorbij komt).

Maar och, het zal alles te maken hebben met het belerende christelijke vingertje. Gister op teletekst gelezen dat De Grave – VVD – te horen kreeg, toen hij voorzichtig aankaarte dat het best wel een goed idee is om het begrotingstekort iets op te laten lopen, van ene De Nerée tot Babberich – CDA – dat dat ‘een premie voor slecht gedrag’ zou zijn. Tsss, boetedoening .. aha .. tuurlijk …. op dat niveau zijn we dus beland, denk ik dan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 SalonSocialist

Beste Mensen,

Nu de discussie betreft integratie weer oploopt en metname het succus danwel de afwezigheid ervan de volgende bijdrage;

De eerste allochtonen kwamen naar Nederland gedurende eid jaren 60 begin jaren 70. Naar mij kent het falende integratiebeleid hier zijn wortels. Toendertijd heerste in politiek en sociaal nederland nog een verzuilde denkwijze. De verzuilingstraditie kende toendertijd allerlei groepen, katholieken, griffo’s, socialisten. Daarmee is ook eveneens de allochtone zuil ontstaan. Het integratiebeleid is borduursel ontstaan uit het gatarbeidersmodel uit de jaren 70.

Om antwoord te geven op de vraag die Edwin stelde, (welke doel heeft een integratiebeleid?) kan men antwoorden. Gelijkwaardige participatie van iedereen in de Nederlandse samenleving. Op basis van dit kan men stellen dat het integratie beleid is gefaald aangezien meer dan driehonderd duizend allochtonen beheersen de Nederlandse taal onvoldoende, een half miljoen immigranten leeft op of onder de armoedegrens en de werkeloosheid onder allochtonen is driemaal zo hoog als onder autochtonen. Als je kijkt naar het onderwijs, zie je dat het aantal ‘zwarte’ scholen – dat zijn scholen waarvan meer dan 50 procent van de leerlingen van allochtone afkomst is – in 2000 al op vijfhonderd lag.

Om het geheel enigzins vlot te trekken lijkt mij het verstandig als de overheid zich richt op ontwikkeling van taalachterstand en actief tegen van segregatie.

Overigens sneu om te zien hoe een aantal jaar geleden een van de weinig succesvol geintegreerde families (Gumus wie kent hem niet) zo nodig teruggetrapt moest worden omdat hij de 5 jaar niet had vol gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 nimo

Kijk, daar slaat – geheel onverwacht – de SalonSocialist toch even de spijker op de kop! Wat Edwin zegt, dat is waarschijnlijk ook waar. Maar met die constatering schiet niemand een bal op, en al helemaal niet die mensen onder de armoedegrens etc.

Evenmin schiet iemand iets op met verwijzingen naar allochtonen die ondanks het falende integratiebeleid, dus tegen de stroom in, wél integreren en dus op volwaardige wijze kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Als je nooit wilt evalueren, weet je nooit wat er goed en fout ging. Dan blijf je dus blind doormodderen.

Wat ik me bij het betoog van de SalonSocialist wel afvraag, is of taal het enige is. Ik denk het niet. Het gaat ook om cultuur, wormen en naarden. Bijvoorbeeld dat vrouwen en/of homo’s ook rechten hebben. Of vinden de progressieve klanten die homo’s eigenlijk niet zo belangrijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Salonsocialist

Beste Mensen,

Het verschijnsel integratie is een complex sociaal probleem. Het probleem zoals door mij uiteengezet wordt echter door de opmerking van nimo (“Maar met die constatering schiet niemand een bal op, en al helemaal niet die mensen onder de armoedegrens etc.”)geheel te niet gedaan.

Nou moet ik zeggen van alle gemaakte opmerking naar mij persoontje toe is dit een van de meest nutteloze.

Het idee van een weblog zou moeten zijn om onderwerpen welke de webmaster intressant acht op zijn weblog te plaatsen, veelal kiest de weblogger naar mijn idee een onderwerp om enige (inhoudelijke!) reactie te krijgen danwel discussie te ontlokken.
Dat met mijn constatering niemand iets opschiet is mijn ook zo wel duidelijk ,aangezien ik ben niet in de positie om het integratiebeleid te maken. Het doel van mijn schrijfsels op de betreffende weblogs zijn om mensen eens een andere visie te doen laten toekomen dan die van hen zelf.

Dan enige reactie op het geschrijf;

De oplossing welke ik voorstelde om de integratie op enige wijze voorspoediger te laten verlopen (* tegen gaan van segragatie, *wegwerken van taalachterstand) zijn natuurlijk maar een kleine schakel in de vele problemen die het integratieproces met zich meebrengt;

Nimo schreef over normen en waarden (naar ik aanneem).De vrijheid van religie is verankerd in onze grondwet, evenals de scheiding tussen kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting en andere individuele vrijheden. Ondanks dit feit is het echter zo dat er weleens wrevel onstaat tussen imams danwel geesteljken en de nederlandse grondwet. Ook om deze reden ben ik er niet tegen indien imams er toe worden aangezet om een nederlandse taal/ inburgeringscursus te volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 caprio

@SS: aardig uitgangspunt heb je: “het falende integratiebeleid”, laten we eerst analyseren, dan concluderen, niet andersom, dat is nu juist de handicap van links, dat ze moeite hebben daarmee om te gaan.

Dit moet ik tegenspreken:
1. Turken integreren juist behoorlijk goed
2. gebrek aan integratie van Marokkanen is niet verwonderlijk vanwege veelal analfabete achtergrond van de ouders
3. inegratie is onderdeel van een breder onderwerp: sociale mobiliteit. Ook de blanke arbeidersklasse stoomt niet ongehinderd omhoog in de sociale ladder. Het moge algemeen bekend zijn dat sociaal-economische onderklasses nu eenmaal bepaalde structurele achterstanden hebben: mn eerste jaren van de opvoeding, kansen, hulp bij educatie buiten school van ouders, allemaal zaken waarvan ook blanke onderklasse last van heeft. De allochtonen zijn een soort superonderklasse van ‘nature’: analfabeet, plattelandse, achtergrond, plus vreemde taal. Als je alles tegen deze achtergrond aanzet is hun sociaal-economische ontwikkeling juist wonderbaarlijk positief, terwijl ELK beleid deze achtergrond niet kan wegpoetsen. Dat moeten immigranten simpelweg accepteren als ze besluiten te immigreren. Pas in de derde generatie kun je naar het succes van immigratie/integratie beleid kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 bicat

Quizje:

Wie trad er af na Enschede?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Pleeg

Ik gooi ook graag met tomaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Carlos

@bicat: koppen rollen is zooooo 2002

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 nimo

@SalonSocialist: Ik gaf jou juist een compliment (“slaat spijker op kop”). Dat van “schiet geen bal op” sloeg op Name/Edwin. De drie alinea’s die je hierboven wijdt aan het verdedigen tegen een niet bestaande aantijging zijn dus tamelijk nutteloos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 nimo

De analyse van caprio, dat het eigenlijk een sociaal probleem is, kan ik goed volgen. Maar via een omweg kom je dan toch weer bij het culturele aspect.

Dat het beleid veel beter kan, lijkt me duidelijk. Het niveau van de verplichte inburgeringscursussen is bedroevend. Cursisten worden achter een computer gezet en zoek het zelf maar uit. Af en toe is er een leraar, maar die spreekt zelf heel slecht Nederlands, wel heel goed Turks, maar dat verstaat dus maar een beperkt deel van de klas. De schuld van de meeste gemeenten, die wel mooie woorden hebben, maar er eigenlijk liever niet te veel aan willen uitgeven. Het is prima als daar eens goed naar gekeken wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 caprio

@caprio: wel sociaal, geen probleem, slechts een constatering, een sociale natuurwet, nog net geen sociaal-darwinisme ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 caprio

@nimo: ik bedoel maar, het is geen cultureel aspect, als in hollands, turks, marokkaans, maar een menselijke karaktertrek, die je in een vrije maatschappij niet beleidsmatig kunt neutraliseren, tenzijn je soviet-stijl weeshuizen bouwt waar je elk kind in Nederland een homogene hollandse opvoeding geeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Salonsocialist

Beste Mensen,

Mij oprechte spijtig betuiging inzake het misverstand met nimo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Carlos

wat een korte reactie zeg! ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 name

Zie ik daar nimo een sigaar opsteken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 nimo

“… a woman is only a woman, but a good cigar is a smoke!”

  • Vorige discussie