Indiaas regime covers en remixen onder vuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een voorstel tot wijziging van de Indiase auteurswet zal een einde maken aan een (in Westerse ogen) unieke bepaling. Onder aanvoering van Universal Music India heeft de platenindustrie gelobbyd voor het schrappen van een bepaling die het toestaat om een muziekwerk vanaf twee jaar na de release te remixen en covers ervan uit te brengen (tegen betaling van royalties uiteraard). Te verwachten valt dat de wijziging binnen enkele maanden door het parlement wordt goedgekeurd, waarna een rechthebbende niet meer verplicht is om dergelijke licenties te verlenen.

Als positief effect van de bepaling wordt genoemd dat na het uitbrengen van een soundtrack (veruit het populairste muziekgenre in India) de veelgevraagde muziek daarop ook in coverversies voor een groter publiek betaalbaar werd. Het voornaamste argument van de platenlobby tegen deze praktijk is dat muziekdistributeurs niet of slordig verkoopcijfers rapporteerden en aldus inkomsten werden gemist. Dat dit ‘uitvoeringsprobleem’ wordt aangevallen met een volledig verbod is een beetje met een kanon op een mug schieten. Maar goed, de platenindustrie zal voor zulke verwijten niet gevoelig zijn aangezien zij niet schromen om bij de machtige rechts-religieuze partijen tevens aan te voeren dat remixen kwaadaardig zijn en dat het mixen van pure Indiase muziek met buitenlandse muziek smakeloos is en (aanvullend) bewijs oplevert dat de Indiase cultuur wordt vervuild door de Amerikaanse. Zo mikt het kanon niet eens meer op een mug, en laat ieder gezond verstand in flarden achter.

0

Reacties (2)

#1 nimo

Hoe zit dat dan eigenlijk in Nederland met covers? Je mag (zolang je royalties betaalt) toch een cover van een nummer uitbrengen? Of moet je daarvoor vooraf expliciete toestemming van de rechthebbenden verkrijgen?

Zit er nog verschil in het uitbrengen en verkopen van een cover en het spelen van een cover op een bühne voor betalend publiek?

Aangezien er honderden coverbandjes zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen dat zoiets niet mag.

  • Volgende discussie
#2 mark

Voor het uitbrengen van een cover heb je toestemming nodig.

Voor het ten gehore brengen van een cover heb je ook toestemming nodig, maar in de praktijk zijn er allerlei standaard tarieven van Buma mbt het ten gehore brengen (openbaar maken) van muziek en bijbehorende afdracht.

  • Vorige discussie