130 subsidies voor zorg en sport verdwijnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Minister Hoogervorst van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur heeft subsidies aan 130 instellingen op het gebied van zorg en sport geschrapt. In het vandaag uitgebrachte rapport ‘Kennis, innovatie, meedoen’ (.pdf) staan de instellingen vermeld.

Genoemde overwegingen om subsidie te stoppen:
-Er is voldoende regulier aanbod (zoals St. Tjandu die voor ruim 3 euroton de Molukse verslavingszorg behartigt en de 1,2 mln. voor St. Joods Maatschappelijk Werk);
-Het tegengaan van versnippering (bijv. De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond -kan dat, Jacobine?- en YMCA Nederland);
-Geen verantwoordelijkheid VWS (vb. St. Schizofrenie Nederland -alle vestigingen?- en Gay & Lesbian Switchboard);
-Het past niet (meer) bij het beleidsterrein en/of actuele doelstellingen van VWS (e.g. De Balie en De Rode Hoed).

0

Reacties (28)

#1 Lilith

Bizar: ook o.a. geen subsidie meervoor de Ombudsman & Vereniging van Verloskundigen!

Wat een kutkabinet …. gristenhonden zonder ziel! Dat zijn het!

Moge de Heer hen evenredig straffen.

  • Volgende discussie
#2 Lilith

meervoor = meer voor

Ik zag even door het schuimgebek de typo niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Zifnab

Aangezien Correlatie ook al weg is, kan ik me voorstellen dat de rest ook wel kan verdwijnen. Even serieus hoor, maar een subsidie voor de Rode Hoed? Zelfs Sonja heeft die tent verlaten!

Ik heb liever dat het geld wordt besteed aan een redelijk niveau voor de uitkeringen dan iets triviaals als Gereformeerd Jongerenwerk (sorry Jacobine)!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 bicat

Het woord gristenhonden is nog altijd van gelijk kaliber aan het woord kankermoslims of stinkboeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jacobine

Het is zelfs een nog beladener woord. Lilith op een van haar dieptepunten…
Overigens zitten in dit kabinet ook nog twee andere partijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan des Bouvrie

@Lilith: ik vind je opmerking over “Christenhonden” inderdaad ook een beetje (te) ver gaan. Dat is helemaal niet nodig en heeft ook niks met dit beleid te maken. In tegendeel, als het CDA nou eens vast hield aan Christelijke barmhartigheid, dan zou het een veel socialer gezicht hebben.

Overigens zie ik tussen de lijst van niet langer gesubsidieerde instellingen best een aantal waarbij je je kunt afvragen of ze door het rijk gesteund moeten worden, maar ook best veel waarvan ik denk dat rijkssubsidie op zijn plaats is. Nu is er gewoon met de botte bijl doorheen gegaan en dat gaat veel te ver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 SalonSocialist

Beste Mensen,

De subsidie die op vele instellingen wordt gekort is natuurlijk jammerlijk,
maar tijdens zo snoeibeleid wordt wel duidelijk wat de staat zo niet aan subsidie al kwijt is.

Het is duidelijk thema’s als sport kunst en cultuur, niet zo heel hoog op de agenda staan. Overigens meldde Hoogevorst (RTL nieuws) dat ook de golf bond hun 390.000 euro aan subsidie op hun buik kunnen schrijven. Tja die rakkers kunnen het zeker missen, maar het punt is dat je met dit soort maatregelen onvenredig veel mensen treft, aangezien de contributie komende jaar dus fors omhoog zal gaan.
De bijstandsmoeder kan dit echte niet betalen en haalt haar beide zoontjes maar van het voetbal.

Een schrale bedoeling, Nederland verdient beter !!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Zifnab

Moet de Nederlandse Staat dan mensen sponsoren? Een rondje lopen is best gratis en voetballen op straat ook….

Ergens zie ik toch wel het nut in van de bezuinigingen!

Overigens vind ook ik de term Gristenhonden een pietsie over de rand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jacobine

Nee Zifnab, je ziet het helemaal verkeerd, joh. De Nederlander moet vanaf de geboorte volledig verzorgd door het leven kunnen gaan. Bemoederd, gepamperd, gevoed en geknuffeld door De Grote Belangijke Mensen in Den Haag. Het is toch ronduit belachelijk dat een inwoner van dit bijzondere landje uberhaubt gevraagd wordt te werken!

Terwijl ik op de radio mensen hoor klagen dat ze misschien nu wel geen DVD-speler kunnen aanschaffen of dat ze misschien wel minder mobiel kunnen bellen in de toekomst, dan voel ik echt medelijden met deze arme, arme mensen.
Geestelijke armoede, dodelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lilith

@bicat, Jacobine, JdB: inderdaad wat grof, maar ik was gister ook best aardig kwaad (zie ook mijn opmerking over ‘schuimgebek’). Wilde er trouwens niemand mee beledigen, maar aangeven dat ik het beleid van o.a. het CDA (de gristenen) een asociaal en weinig barmhartig beleid vind en daardoor totaal onchristelijk. Daarbij lijkt het gewoon niet op te houden & en dat frustreert mij. Vandaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Lilith

Ik ben het er daarbij ook mee eens dat niet iedereen maar geld toegeschoven moet krijgen, maar van een stichting Correlatie, Vereniging van Verloskundigen, Ombudsman etc etc zie ik absoluut wel een groot belang om daar geld aan te geven. Voetbalvereniging ‘Het Ronde Balletje’ daarentegen zal het moeten doen van contributie van haar leden & dat lijkt mij ook meer dan normaal. Maar een zwemvereniging/hockeyvereniging/etc die mee wil doen aan de Olympische Spelen zou je dan wel moeten sponseren ben ik van mening.
Wat ik altijd vreemd heb gevonden, zijn bijvoorbeeld uitkeringen voor kunstenaars. Als je goed bent, verkoopt het op een gegeven moment vanzelf wel. Tot die tijd kan je er gewoon bij werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jan des Bouvrie

Het zou inderdaad fijn zijn als een beetje met gezond verstand gekeken werd naar welke club wel of niet subsidie nodig heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

@jacobine: een prima kandidaat voor afschaffing is verder de onbeschermde-sex-subsidie door de staat die “kinderbijslag” heet. Maar daar zijn de Christelijke partijen altijd mordicus tegen. Dat zie ik inderdaad liever de ombudsman en stichting korrelatie gesubsidieerd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Jacobine

Het Christendom staat niet meteen synoniem aan ongebreidelde barmhartigheid. Sterker nog, in mijn godsdienst (let op! wellicht interessant voor u, lezer!) is een belangrijke plaats ingeruimd voor de zogenaamde ‘Eigen Verantwoordelijkheid’.
Zegt u dat woord eens hardop en denk goed na over de betekenis. Een mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, een mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Natuurlijk mag in deze maatschappij voor de zwakkeren onder ons een zeker sociaal vangnet niet ontbreken. Dat is wat anders dan waar we nu in leven: een uit-de-hand gelopen verzorgingsstaat.

En Lilith, zeg nou eens een keer gewoon [kristenen], dat zou mij een hoop onnodige ergernis schelen in de discussie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Lilith

[kristenen]: zo …. op uw wenken bediend (laat ik ook eens lief zijn) :) Het woord ‘christen’ ergert u ook??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Jacobine

nee, absoluut niet, mits uitgesproken als [kristenen], zodat ik niet aan geitewollen sokken, de EO en biologieleraren moet denken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Jacobine

En Dominee Schilder natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Grobbo

Ik vind het pure verschraling. Dat een golfbond wat minder krijgt vind ik nog wel te billijken, maar zeggen dat je gehandicapten meer wilt laten sporten om vervolgens de subsidikraan een flink stuk dicht te draaien is natuurlijk onzin.

Net zoals die lul van een de Geus die -bijna glunderend- zegt dat er wel degelijk draagvlak is voor bezuinigingen zolang mensen er wat voor terugkrijgen. Ik krijg helemaal niets terug, het kost meer en je krijgt minder.

Dat is typerend voor dit kabinet: A zeggen en B doen.

Een B2’tje maken noem ik het maar.

Ook leuk: Bezuinigen op kinderspeelplaatsen. Helden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 bicat

Gelukkig weten genoeg politici dat ‘De Onderbuik’ uit is, en ‘De Portemonee’ in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 SalonSocialist

Beste Mensen,

Stuitend om te zien hoe bepaalde mensen weer het Kabinet Balkende II durven te verdedigen.

Pure verschraling zoals Grobbo meldde.
Dat het de snoeiplannen slechts 130 miljoen euro opleveren t.o.v het totaal aan 17 miljard is daarom xtra vreemd. Je treft daar een enorme doelgroep.

Jacobine heeft echt geen idee hoe de toestand van het land inmiddels is;
Nederland is absoluut een niet uit de hand gelopen verzorgingsstaat ,maar een land dat welke een degelijke verzorigngsstaat kende maar nu wordt getroffen door het verlanglijstje van Zalm en zijn vriendjes.

PS: De Nederlandse staat verkort vorige weet 300 miljoen aandelen KPN tegen een koers van 6.78 euro/stuk.
Dit leverde bijna 2 miljard euro op.
Als de Nederlandse staat nou een keer beetje meer inzicht had gehad in marktwerking dan hadden ze dezelfde hoeveelheid aandelen kunnen verkopen voor een bedrag van 20 miljard euro en was ons deze doffe ellende bespaart gebleven.

Ik had nog enig hoop dat tijdens de volgende bezuinigsronde de JSF aanbestedingen uitgesteld zouden worden (waarvoor 800 miljoen euro over de balk gooiden? Zou Jacobine ook voor een JSF zijn ?..onder het mom eigen verantwoording) ,maar nu jaap de hoop voorzitter wordt van de NAVO vrees ik het ergste.

PPS: Zie voor moties m.b.t susidieregeling mijn url.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Jacobine

Ach ja, ik heb inderdaad geen idee hoe de toestand van het land is. Ik zal zo even vanuit mijn Herenhuis in mijn door mijn koetsier voorgereden rijtuig stappen om door de sloppenwijken van Amsterdam te rijden en de situatie wat beter in mij op te nemen. Misschien strooi ik nog wat met op het haardvuur gloeiend heet gemaakte stuyversch. Wat een jolijt, om al die hongerigen en zieken hun handen te zien branden als ze, vies en vuil van het leven op straat naar de gloeiend hete muntjes duiken.

Over uw PS, u haalt een stuk of dertig dingen door elkaar, plus dat dat een heel ander kabinet was.

En linkjes naar de SP? Die open ik uit principe niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Grobbo

Die JSF order is een van de meest belachelijke dingen van het moment: De overheid laat burgers stikken onder het mom van ‘eigen verantwoordelijkheid’ maar investeert wel 750 miljoen (dacht ik) euro om het bedrijfsleven extra orders te laten binnenhalen.

En die bedrijven liggen op hun luie reet te wachten tot de orders binnenstromen.

Dit kabinet haalt de mortel uit het huis van de samenleving, en zonder mortel lazeren uiteindelijk zelfs de hoekstenen van de samenleving naar beneden. Wat ik je brom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Grobbo

Ik bedoelde dus dat de JSF eigenlijk niets met defensie te maken heeft maar alles met verkapte subsidie aan het bedrijfsleven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Jan des Bouvrie

@Jacobine: net zoveel stromingen binnen het Christendom als binnen de politiek. Dus ik geloof meteen dat die niche-kerk van jou geen collectes houd voor de minderbedeelden. Eten zoeken in Ethiopie is immers ook een vorm van eigen verantwoordelijkheid en sterven van de honger betekend alleen maar dat je eerder bij God bent dus dat is een voorrecht.

Voor the record: ik spreek ‘Christelijk’ consequent met een ‘k’ uit. Net zo goed als ik ‘arsjietekt’ zeg en niet ‘argietekt’ (fonetisch gespeld, voordat ik de spellings Gestapo van Sargasso weer over me heen krijg). Een andere foutieve uitspraak in het Nederlands die je de laatste tijd steeds meer hoort is de letter combinatie ‘ieu’ of ‘y’ als ‘uu’ uitspreken. Bijvoorbeeld ‘een nuuwe secretaris generaal van de navo’, ‘de oluumpische spelen’. Vreselijk irritant!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Grobbo

Ook een leuke vind ik het uitspreken van Euro als Ui-eh-ro. Vreselijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Jacobine

Jan des Bouvrie, u maakt mij zo moe! Lees! Lees! Lees! Wat staat er nou?

‘Een mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, een mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Natuurlijk mag in deze maatschappij voor de zwakkeren onder ons een zeker sociaal vangnet niet ontbreken. Dat is wat anders dan waar we nu in leven: een uit-de-hand gelopen verzorgingsstaat.’

Ziet u ergens hongerige negertjes in Afrika? Slachtoffers van oorlog en geweld? Zou u in het vervolg eerst willen nadenken alvorens te reageren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Jan des Bouvrie

@jacobine: en wat verstaat u dan onder een sociaal vangnet voor de zwakkeren in de samenleving?

Ik ben van mening dat ik goed genoeg nadenk voordat ik reageer. Soms misschien zelfs te veel :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Ignatio Bruguera

Ieder mens heeft recht op voedsel, onderdak en medische verzorging. Een staat die daar niet voor zorgt zal zich misschien sociaal noemen, maar kan dat nooit werkelijk zijn. Hiermee kan zelfs de Ware Socialisten een rad voor de ogen gedraaid worden. Immers: decennia lang werd door de meeste Socialisten het stalinisme als een vorm van, welliswaar misvormd, socialisme beschouwd. Pas met de jaren besefte men dat het stalinisme in feite het uiterste is op de schaal van toenemende staatsinvloed op economieen die onderworpen zijn aan de druk van concurrerende accumulatie. In feite dus een zeer verregaande vorm van staatskapitalisme.

Het hier steeds geopperde credo dat een grote staatsinterventie in de vorm van een verregaande verzorgingsstaat gelijk staat aan socialisme, is dus in werkelijkheid berust op drogredenen. En het kabinet Balkenende als anti-socialistisch beschouwen is daarmee feitelijk onjuist.

  • Vorige discussie