Cancun Katoen Gekut* (10 x snel uitspreken)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De 5e bijeenkomst van de WTO in Cancun liep uit op een mislukking omdat het Westen en Ontwikkelingslanden het niet eens konden worden over het terugdringen van agrarische subsidies en het verlagen van importtarieven. Brazilie heeft ondertussen met 4 Afrikaanse landen een officiele klacht ingediend bij de WTO tegen Europa en de VS. Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad zijn allemaal sterk afhankelijk van inkomsten uit de katoenhandel: Mali is de tweede grootste exporteur van katoen in Afrika na Egypte, katoen vormt 75% van de export voor Benin, in Burkina Faso vormt katoen 60% van de inkomsten uit export en 1/3 van het BNP, en ook voor Tsjaad is katoen het belangrijkste export middel. In totaal produceert Afrika 5% van de katoenproduktie wereldwijd.

De produktie van katoen in Afrika is grotendeels onder druk van de Wereldbank en het IMF geliberaliseerd. Voor de liberalisering leverden de nationale katoenbedrijven hun produkten tegen vaste prijzen aan lokale olieraffinaderijen, die olie produceerden uit de katoenzaden. Het uitbreken van de gekke koeie ziekte in Europa had tot gevolg echter dat Europa plantaardige veekoeken nodig had. Doordat Europa hogere prijzen kon bieden op de geliberaliseerde Afrikaanse katoenmarkt dan de lokale olierafinaderijen kwamen deze grotendeels zonder grondstoffen te zitten. Dit had tot gevolg dat veel van deze raffinaderijen nu ver beneden hun capaciteit (op 25%-30%) draaien.

De crisis in de katoenmarkt raakt ongeveer twee miljoen kleine producenten direct en miljoenen indirect, mede ook door het inklappen van de katoenprijs op de wereldmarkt eind 2002. Volgens normale marktwetten zouden Afrikaanse producten met hun lage productie kosten hiervan moeten profiteren, ware het niet dat sindsdien noch de vraag naar katoen is aangetrokken, noch de produktie ervan verlaagd is. De oorzaak hiervan zijn de landbouw subsidies van de EU, de VS en China, terwijl het IMF en de Wereldbank ondertussen Afrikaanse landen subsidies strikt verbieden omwille van de vrije markt en de concurrentie werking. De subsidies van de VS bedragen maar liefst $3,7 miljard, van de EU 0,7 miljard (exclusief nationale subsidies van mn Griekenland), en van China 1,2 miljard.

Land marktaandeel %(2001/2)
China 24,9%
VS 20,7
India 12,0%
Pakistan 8,4%
Uzbekistan 5,0%
Afrika 4,7%
Turkije 4,0%
Brazilie 3,7%
Australie 3,2%
Griekenland 2,1%

Links:
International Cotton Advisary Committee
Dagris, Franse onderneming voor Duurzame Agrarische Ontwikkeling (mn katoenproduktie)

* gebaseerd op ‘Le coton african sinistré’ in Le Monde-Diplomatique – Septembre 2003 – par André Linard

0

Reacties (5)

#1 Carlos

Interessant!
Zo zie je maar weer dat liberalisering niet gelijk tot eerlijke handel leidt want afgezien van dat subsidie-verhaal kunnen de Westerse landen dus met gemak Derde Wereld economieen ontwrichten door alle katoen op te kopen.

Die koppeling katoen-olierafinaderijen kende ik nog niet.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

en nu is Lake Chad voor niets opgedroogd…
http://edc.usgs.gov/earthshots/slow/LakeChad/LakeChad

click for wider view, Lake Chad

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

Katoenzaad-olie is een belangrijk consumptie produkt in deze Afrikaanse landen (de vrije vertaling van ‘olie fabriek’ naar ‘raffinaderij’ is misschien te danken aan mijn nog niet helemaal vloeiende frans).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

Het lijkt erop alsof Lake Chad in het zuidelijkste puntje weer wat gegroeid is??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

het zuidelijkste puntje weer wat gegroeid is??
Wel verrek!!!

Verklaring? Herstel de ‘Traditional Polders’?
Traditional Polders
Vroeger liepen die polders periodiek onder, dat gaf een vruchtbaar laagje slib op de landbouwgrond.
Nu ligt Lake Chad veels te laag, maar door dammetjes wordt regenwater vast gehouden.
Ik weet niet op dit het zuidelijke puntje verklaart, maar het is wel een ardig verhaal + extra plaatje vind ik.

  • Vorige discussie