Vertrouwen in de Overheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gilligan's HumiliationHet hoge woord is eruit, Gilligan gaf toe dat hij het verhaal dat de Britse overheid het Irak WMD rapport ‘sexier’ maakte, verzon. Het leidde uiteindelijk tot de dood van de Britse onderzoeker Kelly en een flinke deuk in het imago van de overheid in een zaak van oorlog en vrede, leven en dood. Zijn reactie: ‘het spijt hem’.

Na de New York Times blijkt nu ook dat andere instituut in de Anglicaanse journalistiek, de BBC, gefaald te hebben in het screenen van haar berichtgevers. Natuurlijk gaat dit voorbij aan de Nederlandse journalistiek, zoals ook de beursschandalen typisch Amerikaans waren.

Kelly’s toestemming/feedback was nooit gevraagd. Gilligang blijkt suggestieve emails te hebben gestuurd aan parlementariers daags voordat deze Kelly zouden interviewen over zijn rol, en blijkt zijn aantekeningen kwijt te zijn.

UDPATE: de VPRO heeft de documentaire Ford Transit teruggetrokken van het Nederlandse Filmfestival nu blijkt dat stukken ervan in scene zijn gezet. De film won prijzen, is verkocht aan meerdere landen en werd al uitgezonden door de VPRO.
Ford Transit gaat over de taxidiensten die de Palestijnen in de bezette gebieden gebruiken om de controleposten van het Israëlische leger te omzeilen.

Ongetwijfeld: propaganda en westerse media wordt vervolgd!

0

Reacties (5)

#1 Carlos

Mr Gilligan said the government “probably knew the 45-minute figure was wrong”.

Ja dat verhaal dat Saddam binnen 45 minuten WMD’s kon afvuren vond ik al te mediageniek.

  • Volgende discussie
#2 MMaas

Hoho. Hij zou het niet verzonnen hebben. Hij heeft het verhaal over het “sexier maken” van dat WMD-rapport gewoon zelf wat sexier gemaakt. En verder heeft ie natuurlijk een anonieme bron zo in verlegenheid gebracht dat hij zelfmoord pleegde. Ook niet mis. Maar “verzonnen” kan je dat niet noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 zultan

Binnen 45 minuten schieten, dat is niet iets waar de gemiddelde man van onder de indruk is. Bush en Blair echter wel?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Als het je 45 minuten kost om een geweer af te vuren is dat langzaam. Maar het idee dat er binnen 45 minuten gifgas kan worden afgevuurd op steden met miljoenen mensen vind ik redelijk mediageniek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

@MM, mijn commentaar is wellicht beetje te sexy.

  • Vorige discussie